MALAYSIA
SITE

Kids Club
-- Kids Abseilen/ Raften
-- Kids Canopy Walk
-- Kids Dierentuin
-- Kids Duiken
-- Kids Hello Kitty
-- Kids Kabelbaan
-- Kids Kajakken
-- Kids Kookles
-- Kids Krokodillen
-- Kids Legoland
-- Kids Lost World
-- Kids Oerwoud
-- Kids Olifanten
-- Kids Orang Oetan
-- Kids Onderwater
-- Kids Pretparken
-- Kids Slangen
-- Kids Snorkelen
-- Kids Vissen
-- Kids Vleermuizen
-- Kids Vlinders
-- Kids Vogels
-- Kids Waterparken
-- Kids Wonderland
-- Kids Zonneberen
-- Kids Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 


Kids met Olifanten

Ooievaars brengen jonge dieren naar hun ouders, die in een circus werken. De laatste, een babyolifantje dat is bestemd voor mevrouw Jumbo, arriveert pas de volgende dag wanneer het circus per trein op weg is naar z’n volgende locatie.
Het olifantje wordt Jumbo Junior genoemd, maar als hij gigantische oren blijkt te hebben drijven de andere olifanten hier flink de spot mee. Ze geven hem zelfs de bijnaam Dombo, een samentrekking van 'dom' en zijn werkelijke naam Jumbo..


Olifant wassen in Kuala Gandah

Op een avond brak een eenzame mannetjesolifant een deur in en botste door de muur van een huis, waarschijnlijk op zoek naar voedsel. De dunne muur bezweek gemakkelijk onder het gewicht van het enorme dier, en brokken hout en puin vielen van overal op de grond in het huis. Maar plotseling hoorde de olifant een kind huilen midden van de kamer, die bezaaid was met stukken puin. Het enorme dier stopte en liep langzaam naar het kind in het bed, terwijl haar geschokte ouders hulpeloos toekeken.
Het bekend is dat olifanten reageren op de geluiden van het lijden van andere dieren in de kudde met gebaren en rustgevende geluiden. Het enige dat in dit geval bekend is, is dat de olifant, tot verbazing van de familie, wiens huis hij zojuist had afgebroken, zijn slurf uitstrekte en puin van het bed van de baby begon te plukken.
De familie keek met grote verbazing toe hoe de olifant voorzichtig de vele scherven van baksteen en steen verwijderde. De moeder zei: "Ik kan niet geloven dat de olifant mijn dochter heeft gered nadat ze de deur had ingeslagen en een muur had vernield." Het kind werd naar het ziekenhuis gebracht en behandeld voor een aantal uitwendige verwondingen. Ze zal naar verwachting volledig herstellen.


Los de rebus op!

Natuurlijk kun je op het vasteland van Maleisië op een olifant rijden. Dat is heel leuk en spannend. Hoog boven de grond op zo’n machtig dier en dan wiebelend een stukje lopen. Het is de Aziatische olifant, want hij heeft kleinere oren, dan zijn Afrikaanse familielid. Hoe ze hier in het opvangcentrum gekomen zijn, is een droevige verhaal. De olifanten in Kuala Gandah zijn allemaal naar het opvangcentrum vervoerd met een vrachtauto. Waarom?

Gewoonlijk leeft de Aziatische olifant in de jungle. Daar zoekt hij zijn voedsel. Het zijn planteneters. Ze eten gras, bladeren, struiken en fruit en daarvoor gebruiken zij hun slurf.
Het oerwoud van de olifanten wordt steeds kleiner en kleiner. De mensen kappen steeds meer bomen en het gebied, want zij willen huizen, scholen, kantoren en fabrieken bouwen. Er worden steeds meer mensen geboren, dus kapt men bos. Het leefgebied wordt kleiner en kleiner.
En dan….. komen de olifanten in het leefgebied van de mensen. Ze komen de akkers aan de rand van de kampong (dorp). Zij lopen over akkers en vernielen de oogst, of eten deze op. De boeren vinden dat niet leuk en verjagen de olifanten. Soms moet er eentje verdoofd worden, omdat hij telkens terug komt. Dan wordt hij met een stevige boot over de rivier diep in de jungle gebracht. Daar krijgt hij dan zijn vrijheid terug. Soms is dat niet mogelijk, omdat de olifant nog te jong is. Dan wordt hij naar het opvangcentrum in Kuala Gandah gebracht. Daar wordt hij verzorgd en heeft hij een stuk land, waar hij vrij kan rond lopen. Totdat het tijd wordt, dat ook hij terug kan naar de jungle.
Soms wordt er echter ook een baby-olifantje achter gelaten, of is hij verdwaald. Dan zien boeren dat en melden aan het opvangcentrum. Deze vangen de baby-olifant en nemen het mee naar het opvangcentrum.

Hoe vangt je zo'n wilde probleemolifant?
Als zo'n wilde olifant, die schade aanbrengt aan plantages of kampongs, wordt gesignaleerd, wordt er een speciaal team van het opvangcentrum opgeroepen. Hun eerste taak is, wanneer ze de volwassen olifant hebben gelokaliseerd, om hem te verdoven. Dit is een moeilijk karwei, want de olifant wil zich niet laten vangen. Het duurt soms wel een week, voordat men de olifant kan verdoven met een speciaal geweer. Als de olifant eenmaal verdoofd (groggy; niet bewusteloos, hoor) is, volgt de volgende uitdaging. De probleemolifant zit er natuurlijk niet op te wachten om meegenomen te worden en op een vrachtauto geladen te worden. Dan zijn er twee olifanten nodig met de nodige ervaring.
De twee oudgediende olifanten van het opvangcentrum nemen plaats, ieder aan een kant, naast de groggy, wilde olifant. Deze oudgediende zijn twee getrainde olifanten Mentompian en Abot. Deze zullen de wilde olifant mee loodsen naar de wachtende vrachtauto.
De gevangen olifant wordt door het team met een truck over de weg naar een nieuwe beschermd gebied gebracht. Heel vaak kan de vrachtwagen daar niet komen en moet er nog een groot stuk met een stevige boot worden afgelegd. Bekijk de foto’s maar eens goed.

Het is zielig om de olifanten in het opvangcentrum te zien. Zij zijn met stevige kettingen vast gemaakt aan de betonnen vloer. Je mag ze voeren, aanraken en een ritje op maken. Je kunt de olifanten wassen of met ze baden in een beek op het terrein. Sommige mensen vinden het schokkend de dieren zo te zien. Het doel is echter ze terug te zetten in de jungle, maar soms is dat niet meer mogelijk, omdat de dieren te oud zijn.
Ondertussen is er een tweede opvangcentrum geopend in Kuala Setiar.


Olifanten op een palmolieplantage

Bekijk de opvangcentra in:

 

 Ben van Wijnen

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite