MALAYSIA
SITE

Maleise Keuken
-- Inleiding
-- Kruiden & Ingrediënten
-- Recepten
-- Wat is wat?
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

De Keuken van Maleisië

Gurney Drive op Penang. Een feest om hier te eten.....
"Lok Lok" op Gurney Drive, Penang

"We only have one meal a day!"

Dit citaat is afkomstig van een Maleise man die naast ons in het vliegtuig zat. In het gesprek complimenteerde ik Maleisië met z'n gevarieerde en uitgebreide keuken. Zijn reactie daarop was dat er in Maleisië eigenlijk de hele dag door gegeten wordt!

In een land waar zoveel verschillende bevolkingsgroepen harmonisch met elkaar samenleven,moet de keuken wel heel bijzonder zijn. Dat is zeker het geval in Maleisië.

De Maleise keuken, is dat dan niet hetzelfde als de Indonesische? Niets is minder waar. Maleisië heeft voortdurend bloot gestaan aan invloeden van volkeren uit de hele wereld ,die kwamen en gingen,of achterbleven en hun sporen nalieten.
De Maleisiërs, Indiërs en Chinezen hebben allemaal hun eigen bijdrage aan de lokale keuken geleverd.
Daarbij komen ook nog de invloeden van de Portugese  en Engelse keuken, daterend uit de tijd van de koloniale overheersing.
Hij lijkt heel oppervlakkig op de Indonesische keuken,maar er zijn duidelijke verschillen. De Maleise keuken wordt  sterk beïnvloed door de Chinese en Indiase keuken. Traditionele Chinese gerechten hebben hier extra aroma's meegekregen met kerrie en chillies.

 

De Nonya keuken.

De meest opmerkelijke versmelting tussen culturen en tradities is de Nonya - keuken, of ook wel geschreven als Nyonya keuken. De Nonya's,afstammelingen uit huwelijken van Chinese kolonisten  met Maleise vrouwen, ontwikkelden een heel eigen cultuur,waarbij ze het beste van beide culturen verenigden. De Nonya -keuken kenmerkt zich door het gebruik van Maleise kruiden, zoals limau purut ,sereh, blacan en veelvuldig gebruik van kokosmelk. Dit alles wordt gecombineerd met typisch Chinese ingrediënten zoals gember,soja saus en varkensvlees. De garnering kan vaak heel mooi zijn en kan bestaan uit prachtig uitgesneden groenten,bloemen van chillies en veel verse kruiden. In het warme,tropische klimaat moeten de smaken sterk zijn ,willen ze de eetlust stimuleren. Lomboks of chili pepers worden dan ook vaak met gulle hand gebruikt.

Van de Indiërs heeft men het gebruik van specerijen overgenomen. Aan de west kust, in en rond Melaka, een vroegere Portugese kolonie , zijn de smaken vaak zoet door het veelvuldig gebruik van Gula Melaka, de bruine suiker van de aren palm. Verder noordwaarts heeft het eiland Penang weer eigen culinaire specialiteiten.

Penang wordt wel het "food paradise" genoemd. Populaire gerechten zijn: Satay, Roti Canai (vooral als ontbijt), Nasi Lemak (ook als ontbijt), Rendang, Murtabak, Laksa en Chicken Rice.

Het grote voordeel is, dat je overal kunt gaan eten. In de betere hotels of bij de verrijdbare stalletjes (hawker stalls). Het kraanwater is goed in Maleisië en alles staat onder controle van het ministerie van gezondheid. De hawker stalls staan meestal in een kring bij elkaar en het is een feest om bij de stalletjes het lekkerste te kopen. Zie bijvoorbeeld de introductie foto van Gurney Drive op Penang! Zodra er aan je tafel bezorgd wordt, moet je pas afrekenen. De prijzen zijn laag, ze variëren van 30 eurocent en hoger.
Het land is Islamitisch, maar desalniettemin is er toch bier te krijgen. Het gaat hier dan om de Anchor (Maleis), Tiger (Singapore) en andere internationale merken. Probeert u maar het echte Maleise bier.

Nasi Kandar is een populair Noord-Maleis gerecht, afkomstig uit Penang. Het werd gepopulariseerd door Indiase moslimhandelaren uit India. Het is een maaltijd van gestoomde rijst die eenvoudig of mild van smaak is en wordt geserveerd met verschillende curry's en bijgerechten.

Herkomst van het woord.
De naam Nasi Kandar is ontstaan uit een tijd, waarin nasi (rijst) venters of verkopers een kandarpaal (soort juk) op hun schouder zouden balanceren met twee enorme containers met rijstmaaltijden. De naam is vandaag gebleven en het woord van Nasi Kandar komt voor in de meeste Tamil Moslim- of "Maleise Mamak" -restaurants en Indiaas-Islamitische eetstalletjes

 

Wat u tijdens uw reis door Maleisië zeker zult tegenkomen op culinair gebied zijn de zogenaamde Hawkerstalls. Dit zijn kramen in de openlucht, waar u heerlijk kunt eten. De specialiteit is saté. Deze is overal te koop en wordt gemaakt van kippenvlees, lamsvlees of rundvlees. De saté wordt op houtskool geroosterd en geserveerd met plakjes ui en komkommer. U kunt natuurlijk ook in uw hotel eten. De maaltijden in onze hotels zijn van goede kwaliteit.
Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar Maleisië. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar Azië, met een groot reisaanbod naar Maleisië. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke Maleisië reis samen. Bekijk onze Maleisië reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige Maleisië.

 

Heeft u ook een Maleis recept?
Mail me deze a.u.b.

     
                                        
    

 

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite