MALAYSIA
SITE

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gemas (Jungle Train)
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang -Klimm.
-- Honingbeer -Sun Bear
-- Jerantut
-- Jungle Trein
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah-Olifant
-- Kuala Lipis
-- Neusaap
-- Neushoorns
-- Neushoornvogel
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey
-- Sungai Ketiar -Olifant
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara -rugzak
-- Taman Negara -Tahan
-- Taman Negara -Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Kancil

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

ZWARTE PANTER

Zwarte Panter

Het gebied rond Lake Kenyir is vooral bekend bij vogelliefhebbers. Er worden hier zo'n 230 soorten waargenomen. Wat maar weinig mensen weten, is dat rondom het meer, de bossen de thuisbasis is van vele zeldzame en bedreigde zoogdieren. In feite, wat ze nog minder weten, is dat deze bossen functioneren als een belangrijke corridor voor wild, dat  van de bossen in Taman Negara in het zuiden naar de bossen in Hulu Terengganu in het noorden willen trekken.
Men wil hier diverse corridors maken om van het ene gebied naar het andere te trekken. 
Zwarte panters of luipaarden komen opvallend vaak voor in MaleisiŽ. De twee namen (panter en luipaard) zijn voornamelijk geografisch gebonden: "luipaard" wordt in de regel gebruikt voor dieren uit Afrika, "panter" voor dieren uit AziŽ. Dit is echter geen strikte regel en regelmatig worden de namen door elkaar gebruikt. De zwarte panter komt speciaal voor in de gebieden rond de Kenyir Wildlife Corridor. In dit gebied het ook nog eens vol met andere wilde dieren: olifanten, gibbons, tijgers en tapirs.
Zwarte panters komen relatief vaak voor op het schiereiland en dat is bijzonder

De bedreigingen voor zwarte panters zijn vergelijkbaar met die van andere grote zoogdieren in het gebied. Er verdwijnen grote leefgebieden en er is stroperij. Grote stukken van de bossen werden onlangs vrijgemaakt voor een stuwdam (elektriciteit), terwijl de stropers nog steeds door de bossen zwerven en strikken zetten. De regering van de deelstaat Terengganu deelstaatregering prijzenswaardig heeft haar inspanningen opgevoerd om deze bedreigingen aan te pakken.

xx

Mannelijke luipaarden kunnen een kop-romplengte van 130 tot 190 centimeter meter lang bereiken. De staart is nog 60 tot 110 centimeter lang en een gewicht van 35 tot 90 kilogram (gemiddeld 60 kilogram). Luipaarden worden 28 kilo tot 90 kilogram zwaar. De schouderhoogte van een luipaard is ongeveer 50 cm tot 60 cm. Vrouwtjes zijn kleiner dan mannetjes. Vrouwtjes hebben een kop-romplengte van 104 tot 140 centimeter en een lichaamsgewicht van 28 tot 60 kilogram (gemiddeld 50 kilogram).
De panter is 's nachts of in de schemering actief. Hij jaagt meestal 's avonds of 's nachts. Hij jaagt zelden overdag, omdat hij dan te veel opvalt. Overdag rust het dier meestal tussen struikgewas of in een boom. Als de panter een prooi denkt te hebben gevonden, bespringt hij de prooi als die op zijn schuilplaats zit. Hij besluipt eerst behendig en rustig de prooi; soms ligt het dier doodstil in een hinderlaag klaar om te springen, bijvoorbeeld in een boom.
De panter is geen groepsdier, maar leeft solitair. Ze zoeken elkaar enkel op in de paartijd. De panter heeft een vast territorium, dat hij tegen soortgenoten verdedigt. Dit wordt gemarkeerd met urine of uitwerpselen, net als bij veel andere diersoorten. Zwarte panters kunnen in het wild 12 jaar worden en in gevangenschap 20 jaar.

Waarom juist in MaleisiŽ vaak zwarte panters voor komen is een raadsel. Eťn van de hypotheses kan zijn, dat ze met een zwarte vacht in het voordeel zijn, ten opzichte van de gewone luipaarden. In MaleisiŽ, bijvoorbeeld, is er concurrentie tussen zwarte panters en de Maleise tijger. Zij jagen op dezelfde prooi. Misschien zijn ze ook in het voordeel door lichtomstandigheden. Deze wordt veroorzaakt door het dichte regenwoud. Daar is het donkerder en zijn ze meer verborgen en dus succesvoller, als ze op jacht gaan. Ze vangen meer prooien dan gevlekte panters.
Een andere theorie is, dat een populatie van gevlekte luipaarden in de regio in een periode sterk verminderd is. De panters, die bij toeval over gebleven zijn, kunnen de zwarte zijn. Deze teruggang kan veroorzaakt zijn door de super uitbarsting van Mount Toba op Sumatra, zo'n 74.000 jaar geleden of het stijgen van de zeespiegel. De overblijvende populatie zou het begin zijn geweest van het zwarte soort. Ze konden op het schiereiland gemakkelijk overleven, want de landengte is relatief smal en leefden dus geÔsoleerd. Wetenschappers geloven dat een combinatie is van een natuurlijke selectie, die resulteerde in de huidige situatie.

 

Bent u geÔnteresseerd in de jungle en natuurreservaten? Dan is een reis door MaleisiŽ zeker een aanrader. Vooral Borneo kenmerkt zich door veel oorspronkelijke natuur, met vele diersoorten, zoals talrijke apensoorten en wilde Olifanten.

Van Verre Reizen organiseert individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.


 

 

    Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite