MALAYSIA
SITE

>
Kota Kinabalu
-- Kota Kinabalu (KK)
-- KK Airport
-- KK Bus Station
-- KK Gaya Markt
-- KK Hotels
-- KK Markten
-- KK Nightlife
-- KK Plattegrond
-- Abdul Rahman Park
-- Jesselton Point Ferry
-- Mari Mari Village
-- Mount Kinabalu
-- North Borneo Railway
-- Pu Toh Tze Tempel
-- Zip Line / Tokkelen
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

ZIP-LINEN
(tokkelen)

"Hoewel het een korte rit is, is de Coral Flyer zip-line fantastisch. Wanneer je naar links en naar rechts kijkt, geniet je van het uitzicht. Het is gewoon prachtig en het is moeilijk te geloven, dat jij hiet zweeft. Als je in Borneo, moet je dit doen - je zult er sgeen pijt van krijgen!"


Zip-linen of tokkelen.... is afdalen aan een diagonaal gespannen lijn; een soort kabelbaan, waarbij je met snelheid naar beneden suist. Binnen "no time" sta je weer met beide benen op de grond. In Nederland werd dat gedaan vanaf bijv. de Euromast in Rotterdam.
Wij zullen het op deze pagina maar zip-linen noemen (spreek uit: ziplijnen). Op Sabah kun je zo zweven van het ene eiland naar het andere: van Pulau Gaya naar Pulau Sapi. Deze eilanden liggen dicht bij elkaar en de afstand, die je aflegt is 250 meter. Het gebeurt allemaal voor de kust van Kota Kinabalu (KK). In het Tunku Abdul Rahman Park.
Zip-linen is een leuke en avontuurlijke ervaring. Je bent misschien wel sportief en wilt het combineren met de beklimming van Mount Kinabalu. Deze laatste wordt besproken op een andere pagina. Nu het zip-linen!
Je vraagt informatie bij de receptie van je hotel en zij vertellen, waar je moet zijn. Het bedrijf heet "Coral Flyer" en het bestaat al meer dan 15 jaar. Ze hebben genoeg ervaring en veiligheid staat hoog in het vaandel. Alle wordt dubbel gecontroleerd, met inbegrip van harnassen, helmen en trolleys worden elke dag gecontroleerd. We kunnen dus zeggen, dat alles veilig is, wanneer we gaan.
Ze claimen, dat het de langste zip-line ter wereld is, maar dat is niet waar. Op de Filippijnen is een zip-line van 1700 meter in Sablayan, Occidental Mindoro. Maar als je toch In Kota Kinabalu bent, vind je hier een hele leuke ervaring. Het is in ieder geval de langste zip-line in MaleisiŽ.
Als je hebt besloten om het eens te proberen, vertrek je 's morgens en bent om ca. 15.30 weer terug op de jetty. De kosten voor dit avontuurlijk uitje is ca. RM 70 (ca Ä 17,50).
 


Als je gereserveerd hebt, word je om ca. 08.00 uur bij je hotel opgehaald. Met "mini-van" (bestelwagen) word je naar de Jesselton jetty gebracht. Hier stap je op een boot, die je in 20-minuten naar Pulau Gaya (Gaya eiland) brengt. Dit is het grootste van de vijf eilanden, dat deel uitmaakt van het Tunku Abdul Rahman National Park.
Daar aangekomen, begint er een wandeling van 1,6 kilometer door de dichte tropische jungle. Je ziet 30 meter hoge bomen en je hoort het geluid van de neushoornvogels. Rotan planten, bamboe bomen en wilde paddenstoelen omlijsten het voetpad. Je ziet hagedissen wegschieten. Eindelijk kom je aan bij de vertrekplaats. De spannende rit kan beginnen.
Je krijgt een briefing over de veiligheid. Er zijn twee zip-linen naast elkaar gespannen. Je kunt dus met z'n tweeŽn tegelijkertijd vertrekken. Als de weercondities goed zijn, kun je met een snelheid van zo'n 65 kilometer naar beneden suizen. Je suist over het water van het ene eiland (Pulau Gaya) naar het andere (Pulau Sapi). De wind waait in je gezicht en er is pure opwinding. Vergeet niet te genieten van de rit. Kijk niet om, want je kunt nog een keer om te zien, wat je gemist hebt.

 

Na een veilige landing kun je genieten van alles om je heen. Je kunt je ontspannen en genieten van de jungle om je heen of van de lunch, die je hebt meegebracht. Of geniet je van de lunch, die daar geserveerd wordt? Je kunt nog luieren op strand of even gaan zwemmen in het helder, blauwe water.

Een woordje:
Het Tunku Abdul Rahman National Park bestaat uit 5 eilanden, die dicht bij de stad Kota Kinabalu liggen. Het is een natuurpark op 3 km afstand van de stad. Het staat bekend om zijn schoonheid. Een geweldige set van de eilanden zo dicht bij een drukke stad is vrij zeldzaam, vooral als ze in zo'n goede conditie. De stad heeft tientallen duikbedrijfjes om de vele mensen naar de bloeiende onderwater flora en fauna te laten kijken. Op de eilanden zelf is er een overvloed aan prachtige stranden en het jungle tochten.

De stranden zijn schoon en dat willen ze graag zo houden, maar er zijn bijna geen stranden op aarde, waar geen vuil aanspoelt. Bepaalde getijden, stromingen en stormen kunnen drijvend afval op stranden brengen. Het is niet de schuld van de autoriteiten van het National Park, of een teken dat MaleisiŽrs zijn vies, het is een wereldwijd probleem en ieder mens op de planeet is op ťťn of andere manier hiervoor verantwoordelijk.
Hoewel het vaak onzichtbaar is voor ons vanaf het strand, kun je je misschien wel voorstellen, hoe het voor de schildpadden is, die fout zakken voor kwallen aanzien en ze opeten. Of walvissen en walvishaaien (dat zijn waterfilters), die alle kapotte plastic zakken inslikken. Klagen over wat je niet leuk vindt, is verspilde energie. Maak het verschil met een actie. Zo heb je invloed op mensen om je heen. Hou alles hier in het Tunku Abdul Rahman National Park schoon!


Pulau Gaya met het kleinere Pulau Sapi

Pulau Gaya

Gaya is thet grootste eiland van het Park en het dichtst bij Kota Kinabalu gelegen. Het is bedekt met een heel dicht oerwoud. Het eiland heeft o.a. een Marine Ecology Research Centre, paden om aan jungle trekking te doen en enkele resorts. Het eiland heeft prachtige verborgen baaien met heel fijn zandstrand.
Twee stranden zijn heel populair bij de toeristen:   Bulijong Bay (of Police Beach) en Camp Bay.
Bulijong Bay is een halfronde baai. Deze ligt aan de noordkant van het eiland Gaya. Als je daar dus wil gaan zwemmen, snorkelen of duiken, moet je naar Police Bay, waar het water kristalhelder is en het zicht onder water  ongeveer 15 meter is. Omdat deze plek zo afgelegen is, kun je hier geen duik- of snorkeluitrusting huren. Neem deze dus mee vanuit je hotel of resort.
Je kunt op dit eiland ook avontuurlijk Ziplinen (zweven van Pulau Gaya naar Pula Sapi aan een lijn).

Tunku Abdul Rahman

 

Pulau Sapi
Pulau Sapi betekent "Koeien-eiland". Bij laag water kun je van Pulau Gaya naar Pulau Sapi lopen over een drooggevallen zandbank. Het eiland is bekend om het zwemmen, snorkelen en duiken.
Sapi heeft ťťn van de beste zwemplekjes en er zijn ook picknickplaatsen. Tevens is er een centrum voor watersportactiviteiten.
Het eiland is ook geliefd bij de lokale touroperators, omdat zij 's avonds barbecues organiseren op het eiland. De stranden zijn schoon met wit zandstrand en ook hier liggen de koraalriffen voor de kust. Verder zijn er picknickgelegenheden, tafels, toiletten en kleedkamers. Met toestemming mag je hier zelfs kamperen.
Je kunt op dit eiland ook avontuurlijk Ziplinen (zweven van Pulau Gaya naar Pula Sapi aan een lijn).

Sapi

 

   Ben van Wijnen

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2023 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite