MALAYSIA
SITE

Penang Shopping
-- Shopping
-- Shopping 1st Avenue
-- Shopping P.' Mall
-- Shopping Paragon
-- Shopping G. Plaza
-- Shopping Queensbay
 
-- Air Hitam Dam
-- Balik Pulau
-- Batu Ferringhi
-- Batu Maung
-- Botanic Gardens
-- Bussen Penang
-- Busstation Sg Nibong
-- Cheong Fatt Tze
-- Chowrasta Bazaar
-- Clocktower
-- Escape Pretpark
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen op Penang
-- Fort Cornwallis
-- George Town
-- George Town-kaart
-- Gertak Sanggul
-- Hard Rock Hotel
-- Hawker Stalls
-- Hawker Centre
-- Hop-0n Hop-off Bus
-- Hotels
-- Hotel Reserveren
-- Jelutong
-- Kapitan Kling Moskee
-- Kek Lok Si
-- Kerachut - turtles
-- Kerachut - foto's
-- Khoo Kongsi
-- Komtar
-- Kuan Yin
-- Liggende Boeddha
-- Massage strand
-- Monkey Beach
-- Pasar Malam
-- Penang Hill
-- Penang Wegenkaart
-- Pulau Jerejak
-- Pulau Payar
-- Pulau Payar - duiken
-- Saint Anne's Church
-- Satelliet foto
-- Slangentempel
-- Spice Garden
-- Stoepa's Penang Hill
-- Straits Quay
-- Swettenham Pier
-- Tanjung Bungah
-- Teluk Bahang
-- Vleermuizentempel
-- Vlooienmarkt
-- Wandelen in G'town
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Winkelen op Penang

Ben van Wijnen


Eén van de populairste winkelcentra: Plaza Gurney.

De drukste winkelstraat van George Town is Penang Road. Je kunt hier terecht voor je (belastingvrije) elektronica en hardware tot rugzakken en koffers. Ook vind je hier diverse restaurantjes. Begin met winkelen bij Jalan Macalister en loop over het voetgangersviaduct naar het politiebureau. Vaak zie je op het voetgangersviaduct bedelaars: gehandicapten en moeder met kleine kinderen. 
Het is heerlijk om op Penang Road langs alle winkeltjes te wandelen en vervolgens rechts de wet-market in te gaan. Deze bevindt zich tegenover het politiebureau. Je ruikt direct lucht van de visstalletjes, maar er zijn ook andere stalletjes. Zowel boven als beneden. Slenter eens langs al deze piepkleine stalletjes en luister eens naar de prijzen, die de handelaren berekenen. 
Wanneer je weer buiten komt, loop je verder en gaat rechtsaf Lebuh Campbell in. Deze winkelstraat is iets minder druk. Ben je 's morgens, ga dan eens eerste straat rechtsaf. Je loopt nu achter de wet-market en ziet allerlei Chinezen met op de grond uitgestalde waren. Ze proberen van alles te verkopen. Van antiek tot slippers en eten! Loop je verder, dan loop je naar een groot airconditioned winkelcentrum: de Komtar.

 

Er zijn verschillende grote airconditioned winkelcentra op Penang. De oudste is echter: Komtar. Deze is gelegen in het centrum van de stad. Hier eindigen of beginnen alle busritten. De bus naar Batu Ferringhi kan men hier terug nemen. 
De Komtar heeft drie verdieping met leuke, kleine winkeltjes. Het winkelcentrum is een beetje in verval. Het heeft renovatie nodig, waar men hier en daar aan begonnen is. Mocht  een bekeuring krijgen, dan kunt u hem in het midden van het centrum betalen. Geen nood; toeristen krijgen korting op hun bekeuring.
Wanneer u in de Rasa Sayang of Golden Sands logeert, kunt u de shuttle bus naar George Town nemen. Wanneer u uit de bus stapt, staan de (fiets)trishaws op u te wachten. De chauffeurs willen u graag Georgetown laten zien.
Boven het winkelcentrum torent de bekende Komtar-building uit: een hoge rond kantorencomplex met 64 verdiepingen. 
U kunt midden in het winkelcentrum (Level 2) bij de Touristinformation een kaartje voor de lift kopen. Om naar boven te kunnen, moet u echter weer naar de onderste verdieping (begane grond; bij de taxi's/ Maybank) Daar vertrekt de lift naar de hoogste verdieping, waar u een prachtig uitzicht hebt over George Town en waar u gemakkelijk de Penang Bridge en Butterworth kunt zien liggen.

Naast de Komtar is een nieuwer en drukbezocht winkelcentrum gevestigd: 
De Pranging Mall.  Het is duidelijk favoriet bij de lokale bevolking.
Het ligt nèt naast de Komtar aan en wordt slechts gescheiden door een drukke straat, waar je bij het oversteken goed moet opletten. 
Je kunt echter ook vanaf de derde verdieping (in de Komtar) rechtstreeks de Pranging Mall binnen lopen zonder deze drukke straat te hoeven oversteken.
Er zijn in de Pranging Mall veel moderne winkels en restaurantjes. Er is van alles te koop. Ook kunt u hier gekopieerde cd-roms kopen.
Beneden, in de kelder, bevindt zich een grote supermarkt (Giant), waar u alles kunt kopen (van sterke drank tot potjes babyvoeding).

Op een druk kruispunt (begin Penang  Street)  nabij de Komtar ligt nog een "verborgen" warenhuis: Gama. Deze ligt op de hoek bij de stoplichten van Jalan MaCalister en Jalan Dato Kramat. Op de benedenverdieping treft men een supermarkt en boven een warenhuis. De prijzen zijn hier laag. Dit warenhuis is al ruim 30 jaar oud. Je komt hier de lokale bevolking tegen.

Een ander bekend winkelcentrum is: Stop 1
Het is een winkelcentrum voor de lokale bevolking. Er zijn hier geen dure winkels. Het is eigenlijk "vergane glorie".
Het complex is gelegen aan de rand  van George Town in de wijk "Midlands". Het ligt vlak naast het Berjaya Hotel. 
Het winkelcentrum heeft de laatste jaren duidelijk zijn glorie verloren. Enkele winkeltjes zijn gesloten en op de beneden verdieping is een soort kledingmarkt gemaakt.
In "Stop 1" ligt de grote supermarkt van "Tops". Deze grote Aziatische supermarktketen is eigendom van Ahold (Albert Heijn). Het is dan ook niet verbazingwekkend, dat ik hier een fles Grolsch voor een Japanse vriend kon kopen. 
In dit winkelcentrum kun je veel gekopieerde software en Playstation-spelletjes kopen voor de prijs van ca. €3,-. Je kunt lift en roltrappen gebruiken om naar de andere etages te komen.
Op de begane grond wordt veel goedkope kleding, tassen, koffers e.d. aangeboden. 
Bovenin is een bowlingbaan en een hawkercentre. Op het dak is een mooi zwembad met verschillende glijbanen en drijfbeesten.  Vergeet vooral niet bovenin, op de hoogste etage van "Stop 1" de lunch te gebruiken!
Het winkelcentrum is verouderd en is toe aan renovatie.

Op loopafstand bevindt zich het winkelcentrum "Gurney Plaza".Vanuit Batu Ferringhi is het gemakkelijk te bereiken met de lokale bus. Ook is er een goede taxistandplaats, waar altijd wel een taxi te vinden is.

Gurney Plaza
Dit is een winkelcentrum voor de meer welgestelde Maleiers, omdat men hier merkartikelen kan kopen.
Het complex bestaat uit meerdere verdiepingen (7). De laatste jaren is dit winkelcentrum uitgebreid. Er is een winkelblok naast gekomen. Het is een favoriet winkelcentrum bij de inwoners van Penang, hoewel zich hier ook dure winkels bevinden.
Er worden ook regelmatig optredens en shows gegeven op de begane grond. Zo treedt daar tegen de kerst een echt kerstkoor op! Daar is een speciaal podium voor!
Beneden in de kelder bevindt zich een fotozaak met de naam: "Color Foto President". Hier kunt u uw digitale foto's op cd-rom laten zetten. Ook bevindt zich hier een grote supermarkt "Cold Storage", waar men allerlei geïmporteerde producten kan kopen.
Aan de buitenkant van "Gurney Plaza" ( zie de foto rechts) zijn allerlei restaurantjes, zoals Starbucksen the Dome. Hier kunt u op een terras iets nuttigen en heerlijk even uitrusten. 
Er is een goede parkeergelegenheid.
Op loopafstand bevindt zich het verouderde winkelcentrum "Stop 1".

Het verst gelegen van Batu Ferringhi is "Bukit Jambul". Het is een groot winkelcentrum vlakbij de luchthaven. Het heeft veel verdiepingen. Er zijn dan ook vele, kleine winkeltjes (414). Er is naast een food-centre, ook een bowlingbaan en bioscoop. Het complex heeft RM 350 miljoen gekost en was grootste in Noord-Maleisië, maar is dat allang niet meer. Vroeger bevondt zich een ijsbaan op de benedenverdieping, maar deze is ook verdwenen, omdat het te weinig bezoekers trok. Gelukkig heb ik daar nog kunnen schaatsen.
Dit winkelcentrum is heeft een renovatie nodig.
Als je nu nog wilt schaatsen in Maleisië, moet je het in Kuala Lumpur doen. In het shopping complex "Sunway Pyramid" bevindt zich beneden ook een ijsbaan!

Queensbay

Queensbay Mall is een heel mooi winkelcentrum, maar het ligt ver buiten George Town, niet ver van het vliegveld (Bayan Lepas). Het is één van de grootste en langste op Penang. Het winkelcentrum heeft een grote parkeerplaats en parkeerkelder (waar het koel parkeren is) Het is sinds december 2006 geopend, maar oogt nog steeds nieuw. De totale lengte van Queensbay is 500 meter.
Het winkelcentrum heeft 5 verdiepingen en is geliefd bij toeristen en de lokale bevolking. Het is ruim opgezet. Er is ook een groot warenhuis 'AEON', waar onderin zich een grote supermarkt bevindt. Men gaat er prat op, dat er meer dan 500 winkels zijn.
Er is een grote verscheidenheid aan winkels. Er zijn restaurantjes, maar ook de bekende koffiegelegenheden, zoals Starbucks, Coffee Bean en Dome.
Op de derde  verdieping is er een "entertainment zone", waar je onder andere ook kunt rolschaatsen. Je vindt ook in Queensbay diverse winkels van bekende merken, zoals Converse, Nike, Esprit, Estée Lauder, Lancome, Toys 'R' Us en Hush Puppies. Hier kunt u rustig winkelen zonder opdringerig personeel.
  

1st Avenue

Het winkelcentrum van George Town bevindt zich naast de Komtar en de Prangin' Mall. De naam van dit winkelcentrum is: 1st Avenue.
De winkelcentra zijn met een loopbrug met elkaar verbonden. Het is dus gemakkelijk om van het ene naar het andere winkelcentrum te gaan. De Komtar is eigenlijk vergane glorie, de Prangin' Mall is vooral geliefd bij de jeugd en heeft goedkope winkels. Het derde winkelcentrum, 1st Avenue, heeft duurdere winkels. Het is daarom ook rustig winkelen.
Je kunt er winkelen van 10 uur 's morgens tot 10 uur 's avonds.
In totaal zijn er zeven verdiepingen in dit mooie, winkelcentrum 1st Avenue. Hierbij is de kelderverdieping niet meegerekend.

Op de begane grond bevindt zich een informatiecentrum, waar je met vragen terecht kunt.

Er zijn in de 1st Avenue 3 ATM's, waar men geld uit de muur kunt halen. Deze bevinden zich op de benedenverdieping en de vierde verdieping bij de Carrefour. Hier bevinden zich twee ATM's.
Op elke verdieping bevinden zich schone openbare toiletten.

  

Gurney Paragon

Het nieuwe winkelcentrum, welke is gelegen in de buurt van Gurney Plaza heet "Gurney Paragon"  Het is gebouwd rond de gerestaureerde St. Jozefs noviciaat (voor kandidaat geestelijken).
Het is een monumentaal pand, waar het winkelcentrum achter is gebouwd. De kapel is van een prachtige koloniale architectuur en was een inspiratie voor het ontwerpen van het winkelcentrum. Hierdoor  is Gurney Paragon een mooie mix van antiek en modern. Net zoals Penang een mix is van oud en nieuw.
Gurney Paragon is ontworpen met de natuur in het achterhoofd, de integratie van groen en milieu-elementen creëren om een ​​unieke tuin de sfeer in het winkelcentrum.
Het winkelcentrum bewaart het historische hart en de ziel van Penang. Echt een one-of-a-kind ervaring in Maleisië.
  

Tip:  Lorong Kulit

Meestal wil ik op de leuke plekjes geen toeristen ontdekken. Toch wil ik jullie dit onontdekte stukje van George Town niet onthouden. Je komt er (nog) geen toeristen tegen: de markt van: Lorong Kulit.
Ontstaan: bij Campbell Street was vroeger een dievenmarkt. Gestolen en gesmokkelde goederen werden daar verkocht, volgens het verhaal. Men bracht er ook allerlei oude spulletjes aan de man.
Deze markt is verhuisd naar Lorong Kulit. Dit is bij het voetbalstadion. Niet ver van de gevangenis (!). Handelaren hebben vaak hun spulletjes uitgestald op straat. Soms staat er een Oost-Europeaan zijn handelswaar te verkopen: nachtkijkers of messen uit het Russische leger, of horloges uit Bulgarije. Wat wordt er zoal nog meer verkocht? Fruit, antieke fotocamera's, gekopieerde DVD's, schoenen, jassen van Adidas e.d. Alles tegen zeer lage prijs.

 

   Ben van Wijnen

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite