MALAYSIA
SITE

 
Feestdagen

-- Deepavali
-- Hungry Ghosts
-- Loi Krathong
-- Ponggal
-- Chinees Nieuwjaar 2021
-- Ramadan
-- Songkran
-- Suikerfeest
-- Thaipusam
-- Wesak Day
-- Overige Festiviteiten
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

WESAK DAY
of Vesak Day
Ben van Wijnen

"De vieringen tijdens Wesak Day vinden plaats in de Vihara-tempel in Brickfields, Kuala Lumpur. De vieringen beginnen bij zonsopgang wanneer volgelingen bij de tempels samenkomen om te mediteren. 's Avonds vindt er een processie bij kaarslicht plaats van de tempel naar de stad Kuala Lumpur. Vele duizenden boeddhisten en toeschouwers staan langs de route van de processie, die wordt geleid door een versierde praalwagen met een standbeeld van de Boeddha erop."


De parade in Kuala Lumpur

De Wesak Day Parade in Kuala Lumpur vindt normaal gesproken plaats in de boeddhistische tempel Maha Vihara in Brickfields. De parade volgt bijna elk jaar dezelfde route; langs Jalan Raja Chulan, Jalan Sultan Ismail en Jalan Bukit Bintang en weer terug naar Brickfields.
Voorafgaand aan de parade versieren boeddhisten uit verschillende tempels de voertuigen die de Boeddhabeelden van hun tempels dragen met bloemen, lichten, enz. Sommige van deze voertuigen op Wesak (of Vesak) vervoeren ook monniken van hun tempel.

Deze parade van versierde praalwagens duurt enkele uren en duizenden deelnemers dragen bloemen, portretten van Boeddha en kaarsen bij zich. Ze begeleiden hiermee de praalwagens.
Voor degenen die getuige willen zijn van het begin van de parade, is het raadzaam dat je het Brickfields-gebied ten minste drie uur voor aanvang van de parade bereikt. De omliggende wegen en straten raken al snel overbelast, voordat de parade begint.
De Wesak Day Parade vindt plaats in verschillende delen van MaleisiŽ. De belangrijkste hiervan, die duizenden mensen en toeristen trekt, vindt plaats in de hoofdstad Kuala Lumpur, op Penang en in Melaka.

Er zijn verschillende manieren om Wesak te vieren. De meest voorkomende afbeelding van de Boeddha,die gebruikt wordt voor het badritueel, is de baby Boeddha.†
Deze vorm van Boeddha Shakyamuni heeft zijn rechterhand naar boven gericht en draagt ​​een lendendoek.†Volgens het levensverhaal van de Boeddha werd prins Siddhartha Gautama schoon en stralend geboren.†Direct na zijn geboorte zette de prins zeven stappen.†Lotussen schoten op uit de grond waar de prins zijn voeten zette.†Hij hief zijn rechterhand naar de hemel, wees met zijn vinger, terwijl hij met zijn linkerhand naar de aarde wees.
In MaleisiŽ begint de Wesak-viering bij dageraad. Het beeld van de Boeddha wordt meestal tentoongesteld voor het hoofdaltaar van de tempel, in een bak gevuld met water en bloemen.†Toegewijde volgelingen gieten water over een babybeeld van Boeddha, terwijl ze een vers van gebed opzeggen.†Het gieten van water over het beeld symboliseert de reiniging van de negatieve acties van de volgeling.


Het baden van de Boeddha

Wesak Day markeert de drie belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Boeddha, namelijk zijn geboorte, zijn verlichting en zijn verwezenlijking van Nirvana. De herdenking van deze gebeurtenissen op Wesak-dag begint meestal bij zonsopgang in boeddhistische tempels in het hele land.
Het wordt gevierd in de maand mei, die meestal ťťn volle maan heeft, soms zijn er af en toe twee. Als er in de maand mei twee volle manen zijn, vieren sommige landen (waaronder MaleisiŽ) Wesak Day op de eerste volle maan. Wesak-vieringen omvatten meestal het reinigen van het Boeddhabeeld, zich onthouden van het eten van vlees, mediteren en het naleven van de acht voorschriften. Men wordt aangemoedigd om voor die dag alleen vegetarisch voedsel te eten.


Reinigen van het babybeeld van Boeddha

Volgelingen brengen eenvoudige offers van bloemen, kaarsen en wierook om dit aan de voeten Boeddha. Deze symbolische offers zijn bedoeld om de gelovigen eraan te herinneren, dat net de prachtige bloemen na korte tijd verdorren en de kaarsen en wierook spoedig opbranden; zo is ook het leven onderhevig is aan verval en vergankelijkheid.
Boeddhistische volgelingen en monniken komen in het hele land bijeen om in de boeddhistische tempels te mediteren over de acht voorschriften. Er zijn gezangen ter ere van de heilige drievoudige edelsteen: de Boeddha, de dharma (zijn lessen) en de sangha (zijn volgelingen). Er worden lezingen door monniken voorgelezen.

Wesak vieren betekent ook speciale inspanningen leveren om geluk te brengen aan de hulpbehoevenden, zoals bejaarden, gehandicapten en zieken. Tot op de dag van vandaag zullen boeddhisten geschenken uitdelen in de vorm van geld of vrijwilligerswerk doen in verschillende liefdadigheidsinstellingen in het hele land.
Bij de Wesak worden soms ongeveer 15.000 pakjes gratis vegetarische lunch uitgedeeld en worden de hele dag gratis kopjes sojabonen en sappen uitgedeeld. Er wordt o.a. een orgaan- en bloeddonatiecampagne gehouden waarbij soms 500 mensen met succes bloed doneren, na tests en controles door artsen.

 

2021 26 Mei Woensdag Wesak Day National
2022 15 Mei Zondag Wesak Day National
  16 Mei Maandag Wesak Day Holiday National except: Johor, Kedah, Kelantan & Terengganu
2023 04 Mei Donderdag Wesak Day National
2024 20 Mei Woensdag Wesak Day National


 

Gemakkelijk boeken: Bustickets Online:

Klik op deze banner om te reserveren

 

Gemakkelijk boeken: Trein Tickets
cheap booking
Klik op deze banner om te reserveren

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite