MALAYSIA
SITE

Kelantan
-- Kota Bharu (KB)
-- KB by Bus
-- KB - Hotels
-- KB - Plattegrond
-- KP - Thaise grens
-- Tumpat
-- Wat Machimmaram
-- Wat Phothivihan
-- Pasir Belanda
-- Gunung Reng
-- Gunung Stong
-- Kuala Besut
-- Kuala Besut Hotels
-- Tok Bali
-- Maleise Huizen
-- De Eilanden
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Wat Phothivihan

"De tempel Wat Phothivihan is één van de vele rondom Tumpat, die is opmerkelijk vanwege zijn beeldhouwwerken. Deze bijzondere tempel staat bekend om de liggende Boeddha, die 40 m lang is en één van de langste in de regio. Het standbeeld is inderdaad ongelooflijk om te zien; het is niet alleen enorm, maar het is gemaakt met prachtige details, de teennagels en de rimpels. Echt schitterend, en één van de juwelen van de regio.

 

De Wat Phothivihan Tempel heeft de grootste grootste Liggende Boeddha van Maleisië. Met een lengte van 40 meter is hij is 7 meter langer, dan de liggende Boeddha op Penang, maar deze is dan ook wat ouder. De Wat Phothivihan Tempel ligt tussen Kampung Ana en Kampung Berok, tussen Kota Bharu en de Thaise grens. De weg naar de 11 meter hoge Liggende Boeddha is 15km lang.
Deze Liggende (of Slapende) Boeddha werd voltooid in 1979. Het beeld is gehuisvest onder een afdak, omringd door muurschilderingen aan de zijkant en kleinere beelden aan de voorkant. De monniken hebben de kleding van de Liggende Boeddha oranje geverfd.
Aan de achterkant van de liggende Boeddha bevindt zich een columbarium. In de muur (rug) van de Liggende Boeddha zijn kleine vierkante nisjes, waar familieleden de urnen met as van hun geliefde overledene kunnen neerzetten. Veel van deze uitsparingen bevatten foto's van de overledenen en het aanbod. Eén van deze hokjes had een paar blikjes Guinness te zien, waarschijnlijk de favoriete drank van de overledene, bedoeld als verfrissing in het hiernamaals.

Voor de Liggende Boeddha staat een ingewikkeld Wiel van Dharma, dat een diepe symbolische betekenis heeft in het Boeddhisme. Het Dharma wiel met acht spaken is het symbool van de door Boeddha verkondigde leer over het pad naar verlichting (hoe je zelf verlichting kunt bereiken).
Hoewel de Liggende Boeddha nog niet zo oud is, blijkt de tempel dat wèl te zijn: ongeveer 300 jaar. Het terrein van de tempel is aantrekkelijk en bevat verschillende andere beelden en gebouwen. Er is een Chinees paviljoen en een hal in Tibetaanse stijl met een standbeeld van de Bodhisattva Avalokitesvara met 18 armen, die onder Boeddhisten het breedst wordt gerespecteerd. Hij wordt geflankeerd door het standbeeld van Kuan Yin Bohisattva aan de linkerkant en de DiZang Wang Bodhisattva aan de rechterkant. Vier monniken en twee andere werknemers onderhouden het tempelcomplex.
Op het terrein zijn ook gebouwen, waar monniken en bezoekers kunnen verblijven. Er is tevens een restaurantje, waar je iets kunt eten.  

 

 


Wiel van Dharma

De streek, waar de tempel met de Liggende Boeddha ligt niet ver van de Thaise grens. Opvallend is, dat het Boeddhisme (in het nogal Islamitische Kelantan) hier veel aanhangers heeft. Dit komt, omdat hier in verleden veel Thaise immigranten zijn komen wonen. Het overwegend Islamitische zuiden van Thailand heeft hen door geweldplegingen doen verhuizen naar het tolerantere Kelantan. Zij vonden hun plek tegen de Thaise grens. Ook met het pittige eten is het hier merkbaar.


Bodhisattva Avalokitesvara

Het is ongeveer 15 km ten noordwesten van Kota Bharu. Niet aan kust!
Neem route 134 naar Chabang Empat en sla vervolgens nog eens 5 km linksaf op de D23.
De tempel ligt tussen Kampung Ana en Kampung Berok.
Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en de toegang tot de tempel is gratis.
Donaties zijn altijd welkom.

 

    

 

 

  Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite