MALAYSIA
SITE

Kelantan
-- Kota Bharu (KB)
-- KB by Bus
-- KB - Hotels
-- KB - Plattegrond
-- KP - Thaise grens
-- Tumpat
-- Wat Machimmaram
-- Wat Phothivihan
-- Pasir Belanda
-- Gunung Reng
-- Gunung Stong
-- Kuala Besut
-- Kuala Besut Hotels
-- Tok Bali
-- Maleise Huizen
-- De Eilanden
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Wat Machimmaram

"Ik kwam naar deze tempel specifiek om de zittende Boeddha beeld. Dit is de 4 e grootste standbeeld in MaleisiŽ, na de Lord Murugan statue in de Batu Caves , het permanent Boeddha in Wat Phothikyan in Bachok, en de Guan Yin standbeeld bij de Kek Lok Si op Penang. De zittende Boeddha bekijk je met evenveel ontzag - het is inspirerend. Het standbeeld was niet alleen krachtig en imposant, maar echt mooi ogelet op de fijne details en de complexe afwerking. Echt ongelooflijk, en de moeite waard ondanks de relatief afgelegen locatie."

 

Tumpat is een plaatsje boven op zo'n 20 km boven Kota Bharu. Het ligt dicht tegen de Maleise grens en het is bekend, dat in deze plaats de zogenaamde "Jungle Train" zijn eindstation heeft. Aan de andere kant van de grens gaat de spoorlijn verder. Wie echter hier verder wil naar bijv. Thailand, moet te voet de grens over om vervolgens op de trein te stappen.
Er is echter nog een waarschuwing: het zuiden van Thailand is onrustig. In het zuiden van Thailand wonen extreme Moslims, die zelfstandigheid nastreven. Er worden daarom wel eens aanslagen gepleegd. Het verdient dus niet de aanbeveling in het zuiden van Thailand (boven Kota Bharu) rond te reizen. Wie even op internet speurt komt de aanslagen wel tegen.

Tumpat is ook bekend om zijn tempel met de grote zittende Boeddha: de Wat Machimmaram. Het is een indrukwekkend groot beeld, dat op een lotus zit. Deze lotusbloem lijkt op een schaal. Het is een beetje vreemd hier in dit Islamitische deel een Boeddhistische tempel tegen te komen, maar zo dicht bij de Thaise grens is het niet verwonderlijk, dat hier een Thaise (gevluchte) gemeenschap is.
De tempel is een lichtend voorbeeld van de beroemde religieuze tolerantie van MaleisiŽ, waar zo'n Boeddhistisch beeld van deze grootte gebouwd kon worden. Vooral in een staat zoals Kelantan, waar men overwegend moslim is. Het enorme zittende Boeddhabeeld is ongeveer 30 meter hoog. Het wordt vaak ten onrechte beschreven als het hoogste in Zuidoost-AziŽ. Het kan zijn geweest toen het in 2001 werd voltooid, maar sindsdien is het overschaduwd door andere beelden. Het is in grootte wŤl het vierde grote beeld in MaleisiŽ.  

 

 

Als je beeld van dichterbij bekijkt,lijkt het Boeddhabeeld bedekt te zijn met kleine glimmende mozaÔektegeltjes. De onderlip van de Boeddha is bedekt met goud, mogelijk bladgoud, verf of verguld. Het beeld zit in kleermakerszit op een afbeelding van een lotusbloem die het dak van de tempel vormt. De bloembladen van de lotus geven een idee van een schaal. De architectuur van de tempel is een mengeling van Thaise en Chinese invloeden, zoals de sommige beelden van goden zijn typisch Chinees.

Binnen in de tempel hangen muurschilderingen en fresco's in zowel Thaise als Chinese stijlen uit de Boeddhistische mythologie. Deze zijn zeker de moeite waard een kijkje. Je kunt naar een tweede etage op ťťn van de gebouwen. Een dak met enkele bomen en andere struiken/ bloemen.
Een team Thaise arbeiders tien jaar kostte om de tempel te voltooien. Het werk was voltooid in 2001. Bij de tempel is ook een schildpaddenvijver en een winkeltje, waar men ook iets te eten kan kopen. Er is geen entre, maar je mag wel een donatie geven. Tevens is er genoeg parkeerruimte.

 

    

 

 

  Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite