MALAYSIA
SITE

Selangor
-- Selangor
-- Shah Alam
-- Bukit Broga
-- Kelong Paradise
-- Kuala Selangor
-- Kuala Selangor vuurvliegjes
-- Kuala Selangor foto's
-- KLIA (Airport)
-- Pulau Ketam
-- Sepang (race circuit)
-- De Westkust
 
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Kuala Selangor
-de vuurvliegjes-
 
Ben van Wijnen

"Aangekomen bij het park bleek dat deze vuurvliegjes maar op 2 plekken op de wereld verschijnen! Toen het eenmaal goed donker was zijn we de rivier opgegaan in een houten bootje. Het was helemaal donker, alleen de (bijna) volle maan verlichte het water, en af en toe een omweersflits. Opeens zagen we in de bomen aan de oevers een heleboel flikkerende lichtjes! Het was erg sprookjesachtig..."

Naar vuurvliegjes kijken, is een betoverend schouwspel. Er is niets mooier dan in de zwoele avondwarmte in een boot te stappen en langs de oevers van de rivier te dobberen om dit wonderlijke toneel te aanschouwen.  De beste tijd hiervoor is 1 tot 4 uur, nadat de zon is ondergegaan.  De meeste mensen stappen nerveus in de geruisloze bootjes, want het is heel erg donker. 
Enkele ogenblikken later zijn de ogen aan het donker gewend en gaan ze wijd open! 
Ze zien de betoverende lichtjes van de vuurvliegjes. Het lijkt een sprookje, dat zich op de oevers afspeelt. De vuurvliegjes leven rond de takken van een bijzondere boom, de "berembang", waarvan er genoeg aan de oevers van de Selangor rivier staan.   

Het Firefly Park Resort Kampung Bukit Belimbing bevindt zich in de omgeving Kuala Selangor.  Het park wint steeds meer aan populariteit. Veel buitenlandse toeristen hebben het nog niet ontdekt, hoewel het steeds meer in zwang komt. De vuurvliegjes zijn kleine (wesp-achtige) kevertjes en leven in kolonies langs de kant van de rivier. Ze steken of prikken niet en zijn totaal ongevaarlijk. Ze leven rond de berembang bomen, die op de oevers groeien. 
Kuala Selangor is een van de meest geliefde oorden ter wereld om vuurvliegjes te bekijken.
Elke avond varen er een aantal elektrisch aangedreven motorboten de Selangor rivier op. De bootjes maken bijna geen geluid. Op deze manier kun je in de stilte van de avond luisteren naar de geluiden van deze vuurvliegjes, terwijl de lichtjes een waarlijk schouwspel voor het oog is.

Het bekijken van deze vuurvliegjes in Kuala Selangor is een mini-industrie geworden. Het Firefly Park Resort Kampung Bukit Belimbing biedt de toerist modern ingerichte chaletjes langs de rivieroever en men doet grote moeite om het evenwicht van de natuur niet te verstoren. De chaletjes staan boven helder rivierwater, waarin een grote verscheidenheid aan vissen leeft. Het park heeft verder een veilige kinderspeelplaats en een conferentiezaal (hoewel dat niet te vergelijken is met onze standaard). Voor wie 's morgens wil joggen is er een speciaal pad uitgezet, waar je tevens van de frisse lucht kan genieten zonder gestoord gestoord te worden door verkeersgeluid. 

xx

Vuurvliegjes

De vuurvliegjes worden ook "lichtgevende kevers" (Lightning Bugs)genoemd. Ze behoren tot de nachtelijk, lichtgevende insecten van de familie der Lampyridae, die bestaat uit 1900 soorten en in warme en tropische regionen wonen. De "gewone" gloeiworm is familie van deze vuurvliegen.
 

xx Vuurvliegjes hebben zachte lichaampjes en variŽren in lengte van 5 tot 25 millimeter. Aan de onderzijde van de buik heeft het speciale lichtgevende organen, die lichtgevende flitsen geven. Het afgeplatte, donkerbruine tot zwarte lichaam wordt gekenmerkt met gele of oranje strepen. De meeste vuurvliegjes leven van pollen en nectar.
Wat mannetje en vrouwtje samenbrengt?
De vrouwelijke vuurvliegjes produceert korte ritmische lichtsignalen, dat de mannelijke vuurvliegjes aantrekt. De vrouwtjes zitten op de grond tussen het hoge gras en geven slechts signalen af naar een (door hen uitgezocht) mannetje. De vrouwen kiezen zo hun mannetje uit, welke dus gekozen wordt met deze korte ritmische lichtsignalen.
Daarentegen beweren anderen weer, dat ze met deze ritmische lichtsignalen niet het andere geslacht willen aantrekken, maar dat het een waarschuwingsmechanisme is, om andere "jagers" te laten weten, dat vuurvliegjes bitter smaken. Het schijnt dat sommige kikkers dol zijn op deze vuurvliegjes!

 

Hoe vuurvliegjes licht produceren? Ze zijn uitgerust met een zenuwstelsel, waarmee speciale cellen zijn verbonden, die rijk zijn aan luchtkussentjes, die alleen het zichtbare licht uitstralen: de lichtflitsen.

Vuurvliegjes bijten of prikken niet. Ze hebben geen angels en dragen geen ziektes over. Ze zijn eigenlijk onschadelijk. Ze kunnen ook niet snel vliegen en ze leven ongeveer twee maanden.

Het prachtige en romantische schouwspel van de vuurvliegjes langs de oever van de Selangor rivier kunt u ís avonds vanaf een bootje ervaren. Dit fenomeen kunt u aanschouwen tijdens uw reis in het westen van West-MaleisiŽ.

Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze MaleisiŽ reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

Er naar toe......

De weg naar  Kuala Selangor is niet te vergelijken met de snelweg. De weg is in goede conditie, maar heeft slechts twee banen. Dit betekent, dat iemand, die voor het eerst in MaleisiŽ op gewone wegen rijdt, goed moet opletten. Daarom is het aan te raden om overdag te rijden. Ga er in de middag heen. Check in en geniet van de vuurvliegjes in de avond. Ga de volgende morgen verder of rijd terug naar Kuala Lumpur.

Vanuit Kuala Lumpur rijd je over de snelweg richting het noorden (Ipoh). Net buiten Kuala Lumpur moet je bij Sungai Buloh (Route 54). Op het bord naast de weg staat al aangegeven "Kuala Selangor". Volg nu de aanwijsborden tot je in Kuala Selangor bent.

Er gaan ook bussen naar Kuala Selangor en die vertrekken (in Kuala Lumpur) vanaf het Pudu Raya Bus Station of van het Klang Bus Station (in Port Klang), dat dichtbij de Central Market (Pasar Seni) is. Het busstation in Kuala Selangor bevindt zich in het centrum.

 

   Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite