MALAYSIA
SITE

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gemas (Jungle Train)
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang -Klimm.
-- Honingbeer -Sun Bear
-- Jerantut
-- Jungle Trein
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah-Olifant
-- Kuala Lipis
-- Neusaap
-- Neushoorns
-- Neushoornvogel
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey
-- Sungai Ketiar -Olifant
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara -rugzak
-- Taman Negara -Tahan
-- Taman Negara -Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Ulu Muda, Kedah
  
Ben van Wijnen

Ulu Muda Forest Reserve

Het natuurreservaat Ulu Muda is het land van olifanten, sumatraanse neushoorns, tijgers, herten, neushoornvogels. Het is tevens ťťn van de weinige plaatsen, waar u nog tapirs kunt zien in hun natuurlijke omgeving. 
U kunt vogels observeren aan de bosrand of aan de oevers van het meer. Ga eens vissen en raften op Muda rivier.
U zult er echter wel iets voor moeten doen, want het is absoluut niet toeristisch! 

 

Het ligt geheel uit de toeristische routes. U heeft een gids nodig en uw accommodatie is primitief.  Uiteraard is dit park nog niet ontdekt door het toerisme en dat willen we graag zo houden. U heeft hier de gelegenheid om wilde dieren te zien. Iets wat in Taman Negara bijna niet meer mogelijk is. 
Dit afgezonderde en geÔsoleerde gedeelte ligt in het noordoosten van de staat Kedah en grens aan Thailand. De dichtstbijzijnde grote stad is Alor Setar (de hoofdstad). Vanuit deze stad is het 1 1/2 uur rijden naar het park. Neem de afslag op de north-south highway bij het plaatsje Gurun. Volg de weg via Sik, Gulau  naar Gubir.  Dertig kilometer vanaf deze plaats zijn de mooie hotels/resorts  aan het Puda Lake.
Georganiseerde tochten vertrekken vanuit de plaats Gubir met een Government Wildlife Ranger en ervaren locale gidsen. Er bevindt zich in Gubir enkele "rest houses", waar u kunt verblijven. Ze zijn eenvoudig en goedkoop. In het plaatsje zijn ook enkele restaurants. Voor de luxere overnachtingen moet u naar het Pedu Lake. 
Wanneer je op eigen gelegenheid of met een klein groepje het Muda Lake en zijn omgeving wil verkennen, kunt u ook boten, gidsen en life-jackets huren. U kunt dan de oevers afspeuren naar wild. Er is ook een parkeerplaats, waar 24 uur bewaking is. Het verdient dus de aanbeveling om op eigen gelegenheid te komen.
Wil je echter aan jungle-trekking doen, of olifanten observeren, dan raad ik toch een georganiseerde tocht te boeken.

Het is de thuisbasis van 111 soorten zoogdieren, 63 soorten reptielen, 50 soorten amfibieŽn en 36 soorten zoetwatervissen. Tot op heden zijn 300 soorten vogels zijn geregistreerd, waaronder alle 10 soorten van de neushoornvogels.
Onder de bedreigde en kwetsbare soorten zijn de Aziatische olifanten, Maleise tapirs, tijgers, gaur, sambar herten, plain-pouched neushoornvogels en sunbears. Het kappen van hout verstoort hun habitat die van invloed kan zijn fokkerij en voeding.
In het gebied zijn op een aantal plaatsen "salt licks" en warm waterbronnen. Dat zijn plaatsen waar een zoutlaag aan de oppervlakte ligt. Hier komen de dieren aan likken om de nodige mineralen en vitaminen op te doen. Het kappen van hout (streng gereguleerd) verhindert, dat de dieren naar deze plaatsen gaan.
 

 

Ulu Muda Forest Reserve
Heet waterbron  in het Ulu Muda Forest Reserve, niet ver van het basiskamp
en de "wildlife observation" toren.

Een georganiseerde tocht om een kudde olifanten te ontdekken, duurt meestal zo'n 4 dagen. Behalve dat je op zoek bent naar een kudde olifanten, leer je ook het MaleisiŽ regenwoud kennen met al zijn dieren, die er thuis horen. Elke dag zul je wel wilde dieren zien, zoals tapirs, herten.  Dit gebeurt natuurlijk onder leiding van Wildlife Rangers en locale gidsen. Je overnacht in tenten.
Voor hen die echt een survival tocht in de jungle willen maken, is er ook een tocht. Deze staat geheel in het overleven in de jungle. Er is ook een mogelijkheid om aan rafting te doen op de Muda-river.

Als je een korte tijd, of slechts een dag in Ulu Muda doorbrengt, onderneem dan een boottocht rond het meer en bekijk de wilde dieren bij de "salt licks".
Het is ook een goede gelegenheid om vogels te bekijken langs de rivier en de jungle paden. Het eerste deel van het jaar staan de bomen in noorden meestal in bloei en midden in het jaar zijn er bosvruchten in overvloed. Dat laatste zou een uitstekende gelegenheid zijn om de vele verschillende fruit-etende vogels te observeren. U kunt met een kleine boot, gids en reddingsvesten huren bij de steiger in het dorp (op Muda meer). Soms is het ook mogelijk om het te regelen bij de receptie van uw hotel.

Ulu Muda is ook opslagplaats van zoet water. Water wordt opgeslagen achter drie dammen: Ahning, Pedu en Muda. Het levert water aan grote industrieŽn in Penang's Bayan Lepas, Seberang Perai en Kedah Kulim High-Tech Industrial Park. Het bevloeit rijstvelden in Kedah en Perlis, die 40% van de rijstproductie van het land leveren.

xx

 

Voor tours kunt u terecht bij:

Ronnís adventures

No.4,Lorong Mengkudu 2,
Taman Bumita 01000 Kangar,
Perlis, Malaysia

Tel/fax 604-977-7578 ,

M/phone (+6)019-445-6578 Email: ronsadventures@hotmail.com  

 

 

 

 

   Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite