MALAYSIA
SITE

Kelantan
-- Kota Bharu (KB)
-- KB by Bus
-- KB - Hotels
-- KB - Plattegrond
-- KP - Thaise grens
-- Tumpat
-- Wat Machimmaram
-- Wat Phothivihan
-- Pasir Belanda
-- Gunung Reng
-- Gunung Stong
-- Kuala Besut
-- Kuala Besut Hotels
-- Tok Bali
-- Maleise Huizen
-- De Eilanden
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Tumpat


Het station van Tumpat

 

Tumpat is een plaatsje boven op zo'n 20 km boven Kota Bharu. Het ligt dicht tegen de Maleise grens en daarom heeft het een beetje van Thailand en een beetje van MaleisiŽ met een vleugje China. Het is vooral bekend, omdat Tumpat het einde is van beroemde de "Jungle Train". Tumpat is het station, dat Kelantan met Johor Bahru verbindt. Aan de andere kant van de grens gaat de spoorlijn verder naar Bangkok. Wie echter naar Kota Bahru wil, kan beter een halte eerder uitstappen in Wakaf Bahru, dat zo'n 6 km van Kota Bahru ligt. Hier vertrekken taxi's en bussen naar de stad.
Er is echter nog een waarschuwing voor wie naar Thailand wil reizen: het zuiden van Thailand is onrustig. In het zuiden van Thailand wonen extreme Moslims, die zelfstandigheid nastreven. Er worden daarom wel eens aanslagen gepleegd. Het verdient dus niet de aanbeveling in het zuiden van Thailand (boven Kota Bharu) rond te reizen. Wie even op internet speurt komt de aanslagen wel tegen.

De meer avontuurlijke toeristen arriveren met de "Jungle Trein". Zij zijn vertrokken vanuit Gemas of Jerantut. Je kunt het meest genieten in de derde klasse van de trein, waar men naast passagiers ook vee en tonnen goederen vervoert. De trein stopt onderweg op bijna elk station - en dat zijn er veel - en de trein komt vrijwel overal te laat aan. Het gehele traject heeft een enkel spoor.
Bij elke kampong in het oerwoud stappen schoolkinderen in en uit. Stappen koopvrouwen met kippen in of uit. Of worden goederen gelost of geladen. Er wordt op de stationnetjes wat eten en fruit verkocht. De treinen kunnen bijna niet volgens een vast schema rijden. Vertrektijden en aankomsttijden liggen vast, maar doordat het in- of uistappen, laden of lossen iets langer duurt, treedt er nog wel eens vertraging op. Waarschijnlijk zul je in de trein overnachten. Verrassend genoeg hebben de meeste rijtuigen airconditioning, hoewel het systeem vaak niet werkt. Sommige zitplaatsen zijn "soft seaters", waardoor ze veel comfortabeler zijn dan de houten banken van de derde klas.

 

 

Bij aankost van de trein in Tumpat staan er bussen en voldoende taxi's klaar om je naar Kota Bharu te brengen. De meeste treinen komen vrij laat aan in Tumpat. Helaas zijn hier geen acceptabele gelegenheden om te overnachten.
Dus het best kun je vooraf hier een hotel kiezen <klik> en de volgende (of de dagen daarna) verder reizen naar je bestemming. Waarschijnlijk wordt dat ťťn van de Perhentian Eilanden.


Boodschappen voor thuis...

Rondom Tumpat kun je een aantal Boeddhistische tempels bezoeken. Veelal met grote beelden van Boeddha. De ene heeft een staande, de andere een liggende en de volgende een zittende. Bekijk enkele tempel, die je links in het menu kunt vinden. Ze beginnen met "Wat", zoals de Wat Machitempel en de Wat Phothivihan. Het is een beetje vreemd hier in dit Islamitische deel een Boeddhistische tempel tegen te komen, maar zo dicht bij de Thaise grens is het niet verwonderlijk, dat hier een Thaise (gevluchte) gemeenschap is.
De tempels zijn een lichtend voorbeeld van de religieuze tolerantie in MaleisiŽ. Vooral in een staat zoals Kelantan, waar men overwegend moslim is.
Je kunt deze tempels gemakkelijk bezoeken met een taxi, scooter of met ťťn van de lokale bussen, die hier rijden. De entree is vrij, maar je kunt altijd een donatie achter laten.

 

Easy Bustickets Online boeken:

klik op de banner voor reservering

 

Gemakkelijk treintickets boeken
cheap booking
klik op de banner voor reservering

    

 

 

  Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite