MALAYSIA
SITE

Algemeen
-- Afdingen
-- Batik
-- Boeken
-- Chinese Maleiers
-- Chinees Nwjr 2024
-- Drinkwater
-- Feesten in MaleisiŽ
-- Fietsen in MaleisiŽ
-- Geschiedenis MaleisiŽ
-- Homestay in MaleisiŽ
-- Klimaat en Geld
-- Kid Club MaleisiŽ
-- Koning - de huidige
-- Koophuis MaleisiŽ
-- Meren in MaleisiŽ
-- Pasar Malam
-- Pensioen MaleisiŽ
-- Politiek MaleisiŽ
-- Studeren MaleisiŽ
-- Strandhotels MaleisiŽ
-- Telefoneren
-- Tips
-- Trouwen MaleisiŽ
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

TIPS

Tip 1 - Taxi's - Veel toeristen worden in KL benadeeld, als ze een ritje met een taxi willen nemen. Daar waar je normaal RM 4 volgens de meter kwijt bent, worden tarieven gevraagd van RM 15-20. Deze veel hogere tarieven worden in rekening gebracht door taxichauffeurs die niet beschikken over een geldige licentie. Om te voorkomen dat je veel te veel moet betalen, kun je het beste een taxi nemen vanaf een taxistandplaats. Deze zijn in KL sowieso bij alle warenhuizen en op belangrijke wegen in de stad te vinden. Alleen als men een gelicenseerde taxi neemt wordt het tarief bepaald door middel van de meter. Bovendien zijn deze taxi's eenvoudig te herkennen. Op de linkerachterruit is namelijk een gele sticker geplakt met de tekst "WELCOME". Aan de binnenzijde van de taxi vind je op deze sticker de officiŽle tarieven
 

Tip 2 - Geldautomaten - deze zijn er! Je kunt pinnen. Maar........... de laatste dag van de maand en de eerste dag van de nieuwe maand kunnen ze wel eens leeg zijn. In sommige streken van MaleisiŽ (Penang 2002) neemt men dan hun salaris op en raken de automaten leeg. Dan zit je dus zonder geld. Hou er dus rekening mee en neem de dagen er voor meer geld op! 
 

TIP 3 - Maatschoenen - Op Penang is het mogelijk om maatschoenen te laten maken. In Muntri Street, aan het eind, zit ťťn van de betere (Hong Kong Shoes Store). Ze nemen de maat van je schoen en daarna hebben ze nog ťťn maand nodig om de schoenen te maken. Het kan korter, maar dit is afhankelijk van de orders, die ze hebben. 
Als de schoenen klaar zijn, worden ze naar je verzonden, waar ook ter wereld.

 

Tip 4 - Kuala Lumpur - Je kunt het best tussen 6 en 7 uur 's avonds naar China Town gaan. Deze bevindt zich slechts in ťťn straat: Petaling Street (taxi nemen). Pas 's avonds komt de handel op gang. De lampjes in de kraampjes worden  ontstoken. Dan is het pas echt gezellig.
In China Town verkopen ze T-shirts, horloges, muziek cd's, dvd's, videobanden, riemen, tassen, rugzakken, kleding, cd-rom's, fruit, hapjes. Kortom: er is voor iedereen wel iets van zijn gading. Natuurlijk is alles nep, maar er heerst een gezellige sfeer. 
Wie overdag naar China Town gaat, zal merken, dat het heel stil is. Niet leuk, dus niet doen!! Je kunt beter een andere bestemming kiezen.

 

Tip 5 - In Kuala Lumpur is naast het bekende winkelcentrum Sungei Wang nog een klein winkelcentrum. Het wordt slechts gescheiden door een klein straatje. Het winkelcentrum heet: IMBI-Plaza en iedere bewoner van de stad kan je de weg wijzen. Het heeft een kelder, begane grond en een eerste verdieping. Er worden in dit winkelcentrum alleen maar computerspulletjes verkocht. Van cd-roms, printers, harde schijven, geheugen, moederbords e.d. Zelf heb ik er (goedkoop) een mp3-player en wat geheugen gekocht. Wisten jullie bijv, dat de Seagate harde schijven uit MaleisiŽ komen?
Een waar paradijs voor computerliefhebbers! O, ja........in dit winkelcentrum heb ik op de prijs van de mp-3 player afgedongen.

 

Tip 6 - Penang - Op de avondmarkt in Batu Ferringhi verkoopt men gekopieerde muziek cd's van de allernieuwste artiesten. Dit is natuurlijk illegaal. Zodra dat men een tip krijgt, verschijnen de verkopers niet op de avondmarkt met hun handel, maar blijven ze gewoon thuis. Of ze pakken bij de eerste tip hun handeltje in en vertrekken.
Als ze betrapt worden, dan worden de cd's in beslag genomen en krijgen ze een boete. De volgende morgen gaan ze boete op het politiebureau betalen en krijgen vervolgens ook weer de cd's terug, zodat ze 's avonds weer op de avondmarkt staan.
De prijzen van de cd's zijn belachelijk laag: 5 voor 20 RM (ca. 6 Euro). De kwaliteit is perfect, dus ik koop ze altijd, maar het probleem is: hoe omzeil ik douane op Schiphol?
Daar heb ik het volgende op gevonden: ik neem vanuit Nederland een paar enveloppen mee met van die luchtkussentjes. Ik haal de cd's uit de boxes. De cd's doe ik in de envelop en deze adresseer ik aan mezelf. Maximaal doe ik er vijf in een envelop. Dat kost me ca. 1Ĺ Euro per envelop.
Het postkantoor in Batu Ferringhi ligt tegenover de Park Royal.

 

TIP 7 - Penang - Natuurlijk heb ik ook plekjes ontdekt, waar weinig of geen toeristen komen. Wie bijvoorbeeld de tempel Kek Lok Si heeft bezocht gaat via de winkeltjes de gezellige weg weer naar beneden. Wat men niet weet of vergeet, is, dat er achter de Kek Lok Si nog een heel groot beeld staat: the Goddess of Mercy. Dit is ook een bezoek waard. 
Vervolg je de weg achter de Kek Lok Si naar boven, dan kom je bij een meertje. Deze verzorgt de watervoorziening van het eiland. Hier hangt een serene rust je kunt er heerlijk wandelen. Je ziet grote leguanen wegschieten, je komt watervalletjes tegen, je ziet grote vissen in het water, soms zie je een aap. Kortom: zoek je eventjes de rust en de koelte: ga hier naar toe!

 

Tip 8 - Penang - Ik wil je dit onontdekte stukje van George Town niet onthouden. Je komt er (nog) geen toeristen tegen: de markt van: Lorong Kulit. Daar moet je 's morgens rond 10 uur zijn. Je kunt de bus nemen vanaf het busstation, onder in de Komtar.
Het is zo ontstaan: bij Campbell Street (drukke winkelstraat in het centrum) was vroeger een dievenmarkt. Gestolen en gesmokkelde goederen werden hier verhandeld, volgens het verhaal. Men bracht er ook allerlei oude en antieke spulletjes aan de man.
Deze markt is verhuisd naar Lorong Kulit. Dit is bij het voetbalstadion van Penang en ligt niet ver van de gevangenis Nog steeds komen er handelaren en ze stallen hun spullen uit op straat. Nog steeds met twijfelachtige handel.
Soms staat er ook een Oost-Europeaan zijn handelswaar te verkopen: nachtkijkers of messen uit het Russische leger, of horloges uit Bulgarije. Deze proberen zo wat geld te verdienen voor hun"wereldreis". Zij mogen hier echter niet handelen van de politie. Dus wanneer deze verschijnt, verdwijnen zij direct.
Wat wordt er in Lorong Kulit zoal nog meer verkocht? Fruit, antieke fotocamera's, gekopieerde DVD's, schoenen, jassen van Adidas e.d. Alles tegen zeer lage prijs.

 

Tip 9 - Thailand - Veel rugzakkers willen met een busje van Penang naar Thailand reizen (Krabi of Koh Samui). Het duurt over de weg ongeveer 6 uur (met een busje) van Penang naar Krabi. Het duurt langer naar Koh Samui omdat het verder weg ligt... misschien nog eens 2 uur. Met een busje kost het RM33 per persoon naar Krabi. Je kunt deze buskaartjes gemakkelijk kopen in winkeltjes in Chulia Street in Penang. Een alternatief is vliegen van Penang naar Phuket en dan de weg (over land) te nemen naar Koh Samui. 
Laatst was ik nog in Singapore en ik herinner me, dat SIA een directe vlucht heeft van Changi naar Krabi. Een maand geleden ontmoette ik een vriend op Changi Airport en hij vertelde me, dat hij de directe vlucht SIA) naar Krabi had gemaakt.

 

Tip 10 - Goedkoop Thailand - Er worden op Penang reizen aangeboden naar Trang/Krabi/Ao Nang in Thailand voor RM 499. Dat is inclusief vervoer en overnachting (3 dagen/2nachten). Ook zijn er reizen naar Phi Phi-eiland en die kosten RM 399 (de meeste maaltijden inbegrepen; ook 3dagen / 2 nachten). De Tour Agent is: Beautiful Planet Agencies, gevestigd op 394A, 1st floor, Wayton Court, Burma Road (tegenover het Tanjung Hospitaal). 
Tel: 04-2268121 

 

Tip 11 - Naar............... Thailand -  Je kunt al een busticket kopen naar Thailand (Hatyai) bij het busstation van de Komtar. Normaliter hoef je niet vooruit te boeken, maar je weet nooit.............. . Een treinritje naar Bangkok kan wel eens 21 uur duren, maar dit voert je dan ook door lieflijke landschappen. 
 
Tip 12 - Taman Negara tip (of niet). De bus brengt je tot Jerantut. Vanaf daar vertrek je naar Taman Negara om twee uur per prauw. Het lijkt idyllisch, maar de komende dagen zit je nog genoeg in zo'n prauw. Deze tocht naar Kuala Tahan gaat stroomopwaarts en duurt wel zo'n drieŽneenhalf uur.

De terugtocht gaat ook met de prauw. Het vertrek is om 9 uur. Deze tocht gaat stroomafwaarts en duurt niet zo lang Deze keer duurt het slechts twee uur.
Wil je dan niet met de bus, dan kost een taxi naar KL ongeveer RM150,-

 

Tip 13 - Jungle route per auto Kuala Lumpur - Kota Bharu  - Een vriend van mij vertelde mij het volgende:
Ik reed deze weg heel vaak, want ik moest enkele bedrijfjes bezoeken, die op deze route lagen, toen ik nog bij dat bedrijf werkte. De laatste keer was dat ongeveer twee jaar geleden. Ik deed dat in een Volvo Saloon (in plaats van een 4 wheel drive), die ik altijd daarvoor had. De weg is nu geheel geplaveid, hoewel er nog af en toe grote gaten in het wegdek zitten. Het spijt me, dat ik niet kan vertellen, hoe lang dit stuk duurt, want ik overnachtte meestal in plaatsjes langs de route, zoals  Bentong, Kuala Lipis, Raub, Gua Musang en Kota Bharu. De weg is dus duidelijk verbeterd, maar sommige stukken zijn behoorlijk smal en bochtig. In het bijzonder de stukken bij Raub en Kuala Lipis.  Er rijden tegenwoordig niet zoveel vrachtwagens met boomstammen rond het plaatstje Gua Musang. Dit komt door de uitgeputte voorraden houtbomen, die het rijden op deze route minder verraderlijk maken. 

Als je deze route niet wilt rijden, moet je van Kota Bharu naar het zuiden, langs Kuala Terengganu en Kuantan. Deze kustroute is heel mooi. Vervolgens rijd je weer terug naar Kuala Lumpur. Deze weg aan de oostkust leidt je langs de prachtigste stranden, die je ooit hebt gezien.

 

Tip 14 - Hotels - Je krijgt in de meeste hotel een Amerikaans ontbijt. Meestal is dat een ontbijtbuffet en er is een zg. egg-counter. Daar bakt een kok je eitjes. Net zoals jij het wilt. Na een aantal dagen begint zo'n (vet) gebakken ei misschien te vervelen en wil je een gekookt eitje.
Het probleem is, dat ze dat niet zo goed kunnen. Ze vragen netjes aan je, hoeveel minuten het eitje gekookt moet worden. Maar....soms is het helemaal rauw van binnen, soms keihard. 
Bestel je eitje dan net zo als je een steak zou bestellen. Medium of Well-done. Dan komt het meestal bij de kok goed over en krijg je het eitje, zoals je het wilt hebben. 

 

Tip 15 - Water - Water uit de kraan kun je in Kuala Lumpur en op Penang gewoon drinken! HŤ, zul je zeggen. Ja, het water is drinkbaar, maar er zit een chloorsmaak aan. Koop dus liever mineraalwater uit MaleisiŽ. Er zijn ook Franse merken te koop, zoals Evian en Perrier, maar deze zijn duur. Poets je tanden gewoon met kraanwater.
Als het water schoon is, impliceert dit natuurlijk ook dat je gewoon langs de weg, bij de straatstalletjes kunt eten! Alles wordt immers met dit water schoongemaakt en klaargemaakt! Eet dus gerust bij Hawker Stalls!
Ik drink zelf wel water uit de kraan, als ik dorst heb.

 

Tip 16 - Orang Asli - de beste plek om de Orang Asli te zien, is bij een nederzetting bij Tapah. Dat is, wanneer je op weg bent naar de Cameron Highlands. Deze nederzetting ligt ongeveer 20 minuten vanaf Tapah, als je richting Cameron Highlands rijdt. Het is aan de rechterkant van de weg en er zijn grote aanwijsborden!! 
Je kunt het niet missen. Succes!
Tevens op de route omhoog passeer je diverse kleine nederzettingen van de Orang Asli. Ze bieden soms hun waren te koop aan: durian, honing e.d.

 

Tip 17 - Telefoneren - Telefoneren naar Nederland kan het best doen met een telefoonkaart. Diverse telefoonmaatschappijen verkopen ze. 
Ze zijn bij elke kiosk te koop. De zogenaamde "scratchkaarten"  zijn het gemakkelijkst. Op de kaart kras je een code die je moet intoetsen bij het bellen. Je kunt bellen vanuit de telefooncellen.
Ook kun je met deze "scratchkaarten" bellen vanaf je hotelkamer. Je belt dan lokaal in (kost niet zoveel). Deze lokale kosten worden dan door het hotel in rekening gebracht.

 

Tip 18 - Avontuurlijk Cameron Highlands - Het is mogelijk om over de Cameron Highlands naar Gua Musang te reizen in 4x4 car. Je moet echter wel rijden en de auto huren. Het terrein is moeilijk. Men is wel bezig om een weg naar het binnenland aan te leggen, maar deze is uiteraard niet klaar. In 2002 reden enkele leden van  de Camel Trophy dit parcours!

 

Tip 19 - Goedkoop Taman Negara - Eigenlijk is dit voor backpackers. Je kunt heel goedkoop Taman Negara bezoeken, maar je verblijft dan wel in een Hostal net buiten het park. De trip naar Kuala Tahan over de rivier is dan wel inbegrepen. Lees eens rustig de advertenties door, die ik in de New Strait Times heb gevonden. Ze staan op:  Jungle  - Backpack Taman N.   of klik hieronder:
backpack.htm 

 

Google

   Ben van Wijnen

 


Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite