MALAYSIA
SITE

Tioman
-- Tioman
-- Tioman - Air Batang
-- Tioman - Genting
-- Tioman - Juara
-- Tioman - Mukut
-- Tioman - Nipah
-- Tioman - Paya
-- Tioman - Salang
-- Tioman - Tekek
-- Tioman - Kaart
-- Tioman - Hotels
-- Tioman - Boottickets
-- Mersing
-- Mersing - Bus
-- De Eilanden
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

EILANDKAART
TIOMAN

 

Kampong Genting

Tioman is 39 km lang en 12 km breed en was ooit een moessonschuilplaats voor koopvaardijschepen, oorlogsschepen, een hooghartige stelletje piraten en een paar visserfamilies. De eerste schriftelijke vermelding over Tioman werd gevonden in de tijdschriften van Arabische handelaars, die hier al 1000 Na Chr. hier kwamen. De Indiase, Perzische en Chinese handelaars volgden later.

Toen de route over de Zuid-Chinese Zee ontdekt werd door enthousiaste kooplieden uit China, stichtten ze veel nederzettingen langs kust het schiereiland van Maleisië. Ook op Tioman. Niet alleen was het eiland een perfecte schuilplaats tegen de moessonstormen. Het was ook een ideale plek om zoetwater en hout in te slaan. De bewoners van Tioman deden ook aan ruilhandel met de kooplieden.
De Chinezen wilden o.a. vis en kamferhout; de Indiase handelaren laadden hun schepen tot de rand met betelnoten, die in overvloed op het eiland te vinden waren, terwijl de Arabieren op zoek waren naar geurende houtsoorten (zoals aloëhout, kamfer en sandelhout), ivoor en ebbenhout, rijst, goud en bamboe.
De zeevaarders gebruikten het eiland ook voor de navigatie. Bij het noordelijke punt moest men naar het noordoosten draaien om naar Cambodja te varen.
Er is nu veel bewijsmateriaal, dat handelaren hun kamp oprichten bij Nipah beach.
xx

 

Maar het was niet alles "hosanna" voor de inwoners van Tioman. In 1830 trokken piraten naar het eiland en ontvoerden 70 inwoners om hen te verkopen op de bloeiende slavenmarkten. Uit angst trokken de overgebleven dorpelingen weg en ze vestigden zich op het vasteland. Het eiland werd onbewoond totdat 15 jaar later de piraten uit het gebied werden verdreven.

Langzaam druppelden de dorpelingen terug en het leven keerde terug op het eiland. Echter, in 1926 doodde een uitbraak van malaria veel eilandbewoners en opnieuw werd het eiland trok men weg. Veel van de huizen waren onbewoond en de akkers waarvan ze leefden, werden teruggegeven aan de jungle.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een klein detachement van het Japanse leger gestuurd om een basis op Tioman te stichten. Na de oorlog raakte Tioman in de vergetelheid, totdat het werd herontdekt door filmmakers. Roem en fortuin volgden en Tioman werd het Paradijseiland van Bali Hai in de musical "South Pacific".
De vermelding als één van de top tien mooiste eilanden ter wereld door TIME magazine in de jaren 1970 maakte het eiland populair. Sindsdien komen er stromen bezoekers om van dat kleine stukje eilandparadijs te genieten.

 


Het strand

"Op deze boot moeten we allemaal binnen gaan zitten en als we eenmaal de haven uit zijn dan snappen we waarom, de boot gaat super snel en de golven komen tot aan het dak! Na 1,5 uur varen zijn we bij de eerste plek waar de boot stopt.
Het plaatsje Genting op Tioman. Hier gaan we eruit. Als we over de steiger lopen zien we al veel vissen in het water omdat het water kraakhelder is. We lopen naar ons huisje en ruimen onze spullen even op. Daarna verkennen we het plaatsje en gaan we nog even zwemmen in zee en snorkelen!
Na een lunch met lekkere burgers gaan we nog een keer zwemmen in zee. Milan voelt zich niet lekker dus gaan we terug naar het huisje. Hij valt na het douchen meteen in slaap."

 

 

 

 

 

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite