MALAYSIA
SITE

Tioman
-- Tioman
-- Tioman - Air Batang
-- Tioman - Genting
-- Tioman - Juara
-- Tioman - Mukut
-- Tioman - Nipah
-- Tioman - Paya
-- Tioman - Salang
-- Tioman - Tekek
-- Tioman - Kaart
-- Tioman - Hotels
-- Tioman - Boottickets
-- Mersing
-- Mersing - Bus
-- De Eilanden
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

JUARA - TIOMAN
het paradijsje

"Juara is een klein strand, verborgen aan de oostkant van het Tioman-eiland in Maleisië, en in tegenstelling tot de meer commercieel ontwikkelde en drukkere steden en stranden aan de westkust van het eiland, is het er nog steeds in geslaagd om die ongrijpbare kleine dorpssfeer te behouden en heeft het een beperkte ontwikkeling langs de lange strook gebogen kustlijn."


Meerijden.....
Kampong Juara

De Oostkust van Tioman is nog onontdekt. Er bevindt zich een kampong, die sinds kort bereikbaar is over land.  Deze kampong Juara ligt aan een schitterend wit strand en een glasheldere, azuurblauwe baai met palmbomen omgeven. Hier is de natuur van Tioman op z'n best!
Hier heerst een gemoedelijke sfeer. 

 

Tot voor kort kon Juara slechts bereiken over zee of over een jungle pad. Nu ligt er een weg, die meer lijkt op een opgedroogde rivierbedding. Maar men werkt aan verbetering van deze weg. Men wil hem helemaal van cement gaan maken. De tocht naar Juara is alléén al een belevenis. Hemelsbreed is de afstand zo'n 7 kilometer, maar de auto doet er nog zo'n 40 minuten over.
De prijzen van zo'n autorit (enkele reis) zijn: bij vier personen kost de auto RM100,- (ca. 20 Euro) en bij twee personen kost de auto RM70,-

De jetty
De baai met de aanlegsteiger (jetty) in Juara...

Er worden ook taxi-ritjes met de brommer aangeboden, maar dit is niet aan te raden. Omdat er zoveel kuilen en stenen liggen zou de bromfietsen met jouw als passagier gemakkelijk kunnen vallen. Zodoende zou je je lelijk kunnen verwonden.

 

Zou je de tocht naar Kampong Juara  vanuit Tekek lopend ondernemen, dan zou je onder weg de beroemde watervallen van Tioman passeren.
De tocht om deze cascade-watervallen te bezoeken, kun je echter ook gemakkelijk vanuit Juara ondernemen. Je kunt onderweg genieten van de natuur. Je zult apen en hagedissen tegenkomen, maar ook zijn er mooie planten en bloemen.

In Juara zijn watersportmogelijkheden genoeg: duiken, kano varen, zeevissen, snorkelen. Er is tevens een zeeschildpadden centrum. Hier worden de opgegraven eieren weer onder het zand gedaan, totdat de eieren uit komen. Dan worden ze naar zee gebracht.
Verder kun je in Juara een zee-taxi nemen of een boot huren om het eiland Tioman over zee verder te ontdekken.

Er zijn ook nog andere cascade-watervallen op Tioman bij Kampong Asah in het zuiden: de Mukut watervallen.
Deze kunnen bezocht worden als je het pad volgt, dat begint bij de nieuw aangelegde steiger in Kampong Asah. Je zult dus eerst met de zee-taxi er naar toe moeten.
Ook vanuit Kampong Mukut is deze gemakkelijk te bereiken. Een pad loopt naar de bovenkant van de watervallen
(Overigens loop je zo'n drie uur door de jungle om van Juara naar Tekek te wandelen)

xx

Door de jungle.....

Aan de prachtige baai van Juara bevindt zich een duikschool, schildpaddenverzorgingscentrum, mini mart, restaurantjes en chaletjes. De restaurantjes bevinden zich in de buurt van de aanlegsteiger (Happy Café, Riverview café, Ali Putra). Het Bushman restaurant bevindt zich meer naar het eind.
In deze restaurantjes kun je terecht voor een heerlijk gekoeld biertje of een koud wijntje. Voor ons Nederlanders: er is in Juara zèlf Douwe Egberts koffie te koop (later meer hierover).
Bij deze restaurantjes behoren enkele chaletjes, die je kunt huren. De chaletjes zien er heel behoorlijk uit en sommige hebben airco. Ze worden voor een zeer gunstige prijs verhuurd.
Door Juara loopt een cementen pad, waardoor je alles gemakkelijk kunt bereiken.
Er stromen twee beken door Juara: de Mentawak en de Barok. Deze ontspringen op de Kajang Mountain en ze brengen het dorp enige verkoeling en frisse lucht.

Strand en huisjes....

Restaurantjes
Uw ontbijt kunt beginnen bij het ontbijtcafé van het Sunrise Dive Center. Hier kunt u uw verse broodje met Hollandse kaas eten en een heerlijk bakje koffie Douwe Egberts drinken. Even de laatste Nederlandstalige informatie opdoen, voordat u uw plannen voor de dag gaat maken. Handig, hoor!
De restaurantjes in Juara serveren Oosters en Westers eten. Ook zijn er mogelijkheden voor een barbeque.
Je kunt bijv. "sweet and sour chicken" eten in het Chinese restaurant. Indiaas kunt u eten bij Ali Putra (roti canai). Vis is weer uitstekend in het Riverview restaurant.

Het schildpadden opvangcentrum   xx Het schildpadden centrum
In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was er een gezonde populatie van zeeschildpadden, in het bijzonder de leatherback-schildpad.
Door overbevissing en door illegale visvangst werd de zeeschildpadden met uitsterven bedreigd.
Dit leidde tot het opzetten van een opvangcentrum in Juara door het departement van Visserij en de Natuurbescherming (Marine Park).
De pasgelegde eieren worden naar het opvangcentrum in Juara gebracht om ze beschermen tegen aanvallers (vogels e.d.) en tegen eieren-rapers, want voor sommigen is een schildpadei een lekkernij.

De eieren moeten binnen 4 uur weer opnieuw begraven worden, anders bederven ze. Op de plek, waar de eieren begraven zijn komt een bordje met daar op de datum en het soort.
Onder toeziend oog worden de eieren bewaakt en na 40 dagen komt de schildpad uit zijn ei. Ze kruipen door het zand naar de zee en de natuur kan zo zijn loop hebben.

Sunrise Dive Centre (duikcentrum)

Raman is in kampong Juara geboren en heeft samen met zijn Nederlandse vrouw een duikschool. Raman duikt al meer dan 20 jaar en daardoor kent hij de wateren rond Tioman op z'n duimpje.
Samen hebben ze bij hun duikschool een ontbijtcafé, waar je brood met Nederlandse kaas kunt eten en Douwe Egberts koffie kunt drinken.
Een aanradertje dus.....
Het duikcentrum heeft allemaal PADI-opgeleide instructeurs.
Je gaat met hen duiken in de prachtige onderwater tuinen van Tioman. Je ziet wondermooie vissen, koralen en schildpadden families.
Raman weet door zijn jarenlange ervaring alles te vinden.
xx

Sunrise Dive Center

Jungle trekking

Bang??? Welnee!   xx Een unieke mogelijk om het eiland op een andere manier te ontdekken, is er zelf op uit te trekken.
Huur een boot met een gids, die u de fine plekjes van de jungle kunt laten zien. U zult de mangroves ontdekken.
Ga ook eens de jungle in om de bijzondere dieren te ontdekken
Je ziet reuzenhagedissen, knaagdieren en vlinders.

Er zijn ca. 25 soorten slangen op Tioman, waaronder de koningscobra, de python, de groene grasslang en de rode slang. Veel toeristen komen voor de natuur naar Tioman.
Geen wonder dus dat dit eiland het romantisch decor werd voor de Hollywood musical "South Pacific".
Een boottochtje naar de Mukutwatervallen is ook de moeite waard.

 

Het verblijf in Juara
Waar kun je verblijven in Juara?

Chaletjes

Happy Café Airconditioned chaletjes (10 meter van het strand)
Aantal chalets: 3 (ieder voor 4 personen)
Prijs per chalet: RM 90,-
tel: (+60) 09-4193137
   
Juara Beach Airconditioned chaletjes (10 meter van het strand)
Aantal chalets: 12 (ieder voor 4 personen)
Prijs per chalet: RM 120,-
tel: (+60) 09-4193188
   
Juara Mutiara Airconditioned chaletjes (10 meter van het strand)
Aantal chalets: 16 (voor 4 personen)
Aantal chalets:  2 (voor twee personen - Beach view)
Prijs per chalet: RM 80,-
tel: (+60) 09-4193163/161
 
WAARSCHUWING
In Mersing zit een reisbureau, die alle toeristen voor Tioman uit de bussen "plukt". Vervolgens zeggen ze, dat je bij hen moet boeken, want alles zit "vol". Vervolgens betaal je veel te veel voor je accommodatie, die je nog nooit hebt gezien. Vaak zijn dit ook slechte huisjes. De bootreis kun je bij hen regelen, maar boek geen accommodatie. Boek voor de bootreis een enkele reis, want dan kun je de boot terug kiezen. Dan ben je van niemand afhankelijk. De naam van deze Travelagent is: "Island Connection". Op Tioman vinden ze dat reisbureau maar niets. Iedere toerist wordt in het huisje en het dorp van de travel agent geboekt.

Wie gaat duiken bij "Sunrise Dive Centre" kan een directe boot nemen naar Juara. Raadpleeg daarvoor de duikschool.

 

 

 

 

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite