Ben je een liefhebber van thee en wil je zien en proeven, hoe thee wordt gemaakt, dan is een bezoekje aan de
Cameron Highlands zeker de moeite waard.
In de Cameron Highlands bevinden zich verschillende theeplantages. De
drie grootste theeplantages zijn:
- Cameron Bharat Tea Plantation
- Sungai Palas Boh Tea Estate
- Boh Tea Estate
Bij deze plantages zie je hoe thee wordt geplukt en krijg je een
rondleiding in de fabriek en is er gelegenheid om thee te proeven.
Een theeplant heeft vruchtbare grond, warmte en vocht nodig om goed te groeien.
De kwaliteit van thee is afhankelijk van het type plant en ook de ligging van de plantage. Op de hooggelegen theeplantages is de kwaliteit beter, dit komt doordat het droger is en de temperatuur is ook lager.
Dit alles zorgt voor een langzame groei als je het vergelijkt met de lager gelegen theeplantages. Een theeplant kan uitgroeien tot een hoogte van zo’n 20 meter. Echter op de theeplantages worden de planten gesnoeid tot 1 meter hoogte. Dat is
makkelijker voor de theeplukkers om de blaadjes te plukken. De theestruik heeft ongeveer 4à 5 jaar nodig om oogstrijp te worden. Een theeplantage is verdeeld in diverse tuinen. Elke dag wordt er in een andere tuin blaadjes geplukt. Na verloop van tijd,dit duurt 8 a 9 dagen, zijn de theeplukkers weer terug in dezelfde tuin.
|
xx |
|
De theestruik heeft dan de gelegenheid gehad om weer wat te groeien en jonge blaadjes te maken.
Een theeplant heeft vruchtbare grond, warmte en vocht nodig om goed te groeien. De kwaliteit van thee is
afhankelijk van het type plant en ook de ligging van de plantage. Op de hooggelegen theeplantages is de kwaliteit beter, dit komt doordat het droger is en de temperatuur is ook lager.
Dit alles zorgt voor een langzame groei als je het vergelijkt met de lager gelegen theeplantages.
Een theeplant kan uitgroeien tot een hoogte van zo’n 20 meter. Echter op de theeplantages worden de planten gesnoeid tot 1 meter hoogte. Dat is
makkelijker voor de theeplukkers om de blaadjes te plukken.
De theestruik heeft ongeveer 4à 5 jaar nodig om oogstrijp te worden.
Een theeplantage is verdeeld in tuinen. Elke dag wordt er in een andere tuin blaadjes geplukt. Na verloop van tijd,dit duurt 8 a 9 dagen ,zijn
de theeplukkers weer terug in dezelfde tuin. De theestruik heeft dan de gelegenheid gehad om weer wat te groeien en jonge blaadjes te maken.
Voor de thee worden de jongste blaadjes van de theestruik gebruikt.
Dit wordt ook wel door machines gedaan maar meestal wordt gebruik gemaakt van handwerk.
Bij plukarbeid word onderscheid gemaakt in verschillende manieren van plukken.
1. Fijnpluk
- de bladknop en twee blaadjes worden geplukt. 2. Mediumpluk - de bladknop en drie blaadjes worden geplukt. 3. Grofpluk - de bladknop en de vier blaadjes worden geplukt.
Thee wordt meestal het hele jaar geplukt, maar de theebladeren uit de droge tijd, dus de droge moesson zijn meestal beter van kwaliteit. Als de theeblaadjes geplukt en in zakken zijn
verzameld, dan worden ze vervoerd naar de theefabriek. De geplukte theeblaadjes worden uitgespreid op roosters en wordt
er warme lucht doorheen geblazen, zodat de thee aardig wat vocht verliest. Dat zorgt ervoor dat het theeblad zacht en soepel wordt en het is makkelijker om de blaadjes te rollen.
|
xx |
 Theeplukkers |
Het rollen gebeurd tussen 2 horizontale vlakken,op die manier breken dan de blaadjes zodat het sap vrijkomt. Er vindt dan gisting plaats.
Het merendeel van de thee wat ontstaat is zo grof, dat het zo verkocht kan worden.
Echter de meeste mensen gebruiken tegenwoordig theezakjes, de theeproducenten willen daardoor wat kleinere thee leveren. De thee wordt daarvoor gebroken. Als de theeblaadjes zijn gerold
worden ze in bakken gedaan en enkele uren in een gistingskamer gezet. De theebladeren worden dan gedroogd bij een temperatuur van ongeveer 95C. Het vochtgehalte wordt teruggebracht tot 4-6%. De thee is nu donker van kleur.
Vervolgens wordt de thee door schudzeven gesorteerd op grootte en verpakt in kisten.
De kisten worden verscheept naar verschillende landen.