MALAYSIA
SITE

Kuala Lumpur
-- de Stad
-- Ain Arabia
-- Aquaria (KL Aquaria)
-- Batu Caves
-- Bird Park
-- Budget Hotels (10)
-- Busstation Puduraya
-- Busstation TBS
-- Busstations in KL
-- Butterfly Park
-- Central Market
-- China Town
-- Chow Kit
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen in KL
-- Go-KL Bus (gratis)
-- Hawker Stalls
-- Highlights
-- Hop-On Hop-Off Bus
-- Hotels Reserveren
-- Jalan Alor
-- KL in ťťn dag
-- KL met kinderen
-- KL Metro System
-- KL Sentral
-- KL-Tower
-- Little India
-- Markten
-- Masjid Jamek
-- Merdeka Square
-- Nationaal Museum
-- OrchideeŽn-tuin
-- Palace R. Museum
-- Petronas Towers
-- Plattegrond/Hotels
-- Putrajaya
-- Selamat Datang
-- Shopping
-- Thean Hou Tempel
-- Uitgaan in KL.
-- Uitstapjes
-- Zoo Negara
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

THEAN HOU TEMPEL
foto's Sjoerd Mensink

"Een pracht van een tempel die nog niet door toeristen wordt platgelopen. Even buiten de gebruikelijke toeristen route maar zeker een bezoek waard. Indrukwekkende gebouwen met veel details. goed onderhouden. Gebruik grab om er te komen of neem een taxi."

Thean Hou Tempel

De Thean Hou Tempel is de grootste Chinese tempel in Kuala Lumpur. Het is niet de oudste, want deze tempel was klaar in 1987 en werd gebouwd door de Chinese MaleisiŽrs van Hainanese afkomst gebouwd. De tempel ligt op Robson Hill (Robson Heights) niet ver buiten het centrum van Kuala Lumpur. Het is gemakkelijk te bereiken met een taxi.
Op de heuvel kijk je uit over de Federal Highway en Kuala Lumpur. De tempel is gewijd aan de godin Thean Hou (de Hemelse Moeder) en is bestemd voor de Hainanese gemeenschap van Kuala Lumpur. De mensen van Hainan waren van oorsprong visser of zeeman. Ze aanbaden Thean Hou en smeekten om bescherming en veiligheid, wanneer zij op zee waren. Tegenwoordig bidden ze nog steeds tot Thean Hou, hoewel de Hananese gemeenschap in Kuala Lumpur niet meer de zee op gaat. Kuala Lumpur ligt ook niet aan zee, maar de Chinese gemeenschap komt toch naar deze tempel om de godin te aanbidden.
Het geld voor de tempel kwam voornamelijk uit Singapore. Op hoogtijdagen zie je dan ook veel mensen uit Singapore. Zo'n hoogtijdag kan ook het sluiten van een huwelijk zijn, want dat wordt in deze tempel ook gedaan.

De tempel heeft Boeddhistische, Taoistische en Confuciaanse invloeden. Dit kun je zien aan de stijl waarin het gebouwd is. 
Als je naar binnen gaat, beklim je eerste ťťn van de twee trappen. Je komt dan bij traditionele, rode pilaren die kenmerkend zijn voor heel veel Chinese tempels. Hier bevinden zich ook souvenirstalletjes.

Op de eerste etage kun je iets te eten of te drinken kopen en hier bevindt zich het huwelijksregistratiebureau.
Op de tweede etage is een multifunctionele ruimte, terwijl de kantoren zich op de derde etage bevinden.
Op de vierde etage, dat uit 3 gedeeltes bestaat, bevinden zich de gebedsruimtes. Hier zijn drie altaren. Bij het betreden van deze gebedsruimtes moet je de schoenen uitdoen.
De meest rechtse is gewijd aan de Kuan Yin, de Godin van de Genade (zie Penang). Het middelste altaar is het belangrijkste en is natuurlijk gewijd aan Thean Hou. Het linker altaar is gewijd aan Shui Wei Sheng Niang (de Godin van de Waterkant). Niet voor niets was Thean Hou de godin van de vissers en zeelui.
xx

Draak

Draken zijn in de gehele tempel prominent aanwezig. Deze dieren (draken) werden in de oudheid zeer gerespecteerd en staan symbool voor het leven. Draken zijn een teken voor waakzaamheid, sterkte en goedheid. Lees eens over het sterrenbeeld Draak <klik>.
 

Buiten de tempel is een kruidentuin, een wensbron en een schildpaddenvijver.

In de kleine tuin aan de voorkant zijn interessante beelden van Kuan Yin en de Drie Wijze mannen:

  1. De God voor een Lang Leven, hij houdt een staf en een perzik beet.

  2. De God van de Weelde, hij een scepter vast.

  3. De God van het Geluk en de Voorzienigheid, hij houdt een kind vast.

Verder zijn er nog beelden van de Chinese dierenriem (het Chinese Nieuwjaar) te bewonderen.

 

xx

De drie wijze mannen

 

De legende
De godin Thean Hou, wiens echte naam Lin Moniang is, werd op 23 maart 960 geboren als dochter van de visser Lin Yuan en zijn vrouw op het eiland Meizhou in de provincie Fujian, China. Omdat ze bij haar geboorte geen kreet slaakte, werd ze Lin Moniang gedoopt, wat "stil meisje" betekent. Hoewel Moniang pas op 15-jarige leeftijd leerde zwemmen, ontwikkelde ze zich al snel tot een uitstekende zwemster. Het was ook bekend dat ze wachtte tot de vissersboten arriveerden om hen de weg naar huis te wijzen, zelfs tijdens de ergste stormen aan de kust.
Eťn van de vele legendes, die haar omringt, is dat op een dag de boot van de vader en broers van Lin Moniang werd getroffen door een tyfoon. Toen de storm zijn hoogtepunt bereikte, viel Lin Moniang plotseling in een comateuze toestand. In deze toestand kon ze haar geliefde vader en broers zien verdrinken. Om hun leven te redden, ving ze haar broers met haar handen op en haar vader met haar mond. Omdat Lin Moniang zo stil was, werd haar moeder bang en viel bewusteloos op de grond. De comateuze Lin Moniang gaf haar moeder toen een teken van leven in de vorm van een zwakke schreeuw. Als gevolg daarvan glipte haar vader weguit haar mond en verdrond op zee.

Je kunt de tempel bezoeken tussen 08.00 uur en 21.00 uur en je kunt hem bereiken met Metro Bus nrs. 10, 13 en 19. Je moet dan wel de Robson Hill oplopen.

Thean Hou Temple Kuala Lumpur
65, Persiaran Endah, off Jalan Syed Putra,
50460 Kuala Lumpur, Malaysia.

Tel: 603 - 2274 7088
Fax: 603 - 2260 1623

Thean Hou Tempel
Thean Hou Tempel

xx

 

 

 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite