MALAYSIA
SITE

Feestdagen
-- Deepavali
-- Hungry Ghosts
-- Loi Krathong
-- Ponggal
-- Chinees Nieuwjaar 2021
-- Ramadan
-- Songkran
-- Suikerfeest
-- Thaipusam
-- Wesak Day
-- Overige Festiviteiten
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

THAIPUSAM
Ben van Wijnen

 

Thaipusam is een Indiaas festival. Het is een feest voor de jongste zoon van Shiva (Murugan of Subramaniam) en de "eenwording" van de sterren Pusan ​​en de Brihaspati. Lord Murugan (of Subramaniam genoemd) is de god van de oorlog en de overwinning. Iedereen die van hem een gunst wil vragen in de toekomst, moet in ruil voor deze gunst zich bekeren. Hij moet boetedoening doen voor begane zonden en deelnemen aan dit festival. Het is niet moeilijk voor een Hindoe (of iemand anders) om in ťťn van die categorieŽn te vallen.

Er zijn twee plaatsen in MaleisiŽ, waar Thaipusam wordt gevierd. Dat is in Kuala Lumpur (Batu Caves) en op Penang. Elk jaar in Kuala Lumpur , op Thaipusam, bezoeken maar liefst 900.000 toegewijden (devotees) en andere bezoekers het feest. Als een vorm van boetedoening of opoffering, dragen veel van de deelnemers een kavadis (letterlijk, " last ", zoals een pot of kruik). Kavadis zijn grote, versierde stellages, die gedragen meegesjouwd of voortgetrokken. Meestal gebeurt dit in combinatie met diverse metalen haken en spiesen, die gebruikt worden om de huid te doorboren, zoals wangen en tong.
Door deze boetedoening verwachten ze, dat de goden hen gunstig stemmen en hunwensen in vervulling laten gaan. Het is een verslavende gewoonte geworden voor de toegewijden om tijdens Thaipusam zichzelf te doorboren met tal van haken en lange spiesen, en ook om de zware lasten met hun rug voort te slepen. Er staat echter niets over deze vorm van boetedoening vermeld in de heilige boeken.


Haken in de rug

Het festival wordt gehouden in de tiende maand van de Hindoe-kalender, die meestal eind januari/ begin februari valt. 
Dit drie dagen durende festival gaat van start in de Sri Maha Mariamman tempel in Kuala Lumpur, die zich bevindt in Chinatown. Vanaf hier vertrekken de toegewijden met de gehele processie naar de Batu Caves. Een processie, die 11 kilometer moet afleggen met ongeveer 50.000 Hindoes, die meelopen.
Als een toegewijde besluit om een kavadi te dragen, dan wordt deze versierd met gekleurd papier, bladgoud, bloemen, pauwenveren en een afbeelding van Murugan. Er worden twee potten met melk meegesjouwd aan de uiteinden om dit aan Murugan te offeren.

Vrouwen dragen een zilveren kruik vol melk op hun hoofd, sommige van hen hebben hun wangen en tongen doorboord. Anderen hebben dat niet gedaan.
Sommige toegewijden zijn een maand of twee voor Thaipusam begonnen met vasten. Zij volgen strikt een vegetarisch dieet en sommigen slapen zelfs maandenlang op de harde vloer van hun huis. Zo bereiden sommigen zich voor op deze grote dag.

Woman with milk
Kruik met melk

Touwen verbinden van het midden van het lichaam met de kavadis en zijn vast gemaakt aan de kavadis. De lengte van de spiesen moest worden beperkt tot een meter om anderen niet te hinderen. Anderen haken limoenen, sinaasappels of kokosnoten vast aan hun lichaam.
Ze worden altijd begeleid door een entourage van familieleden en vrienden om hen enthousiast te maken met dans en muziek. Musici slaan de drums of spelen op de fluit. Bezoekers komen zelfs uit Singapore.

Als ze aankomen bij hun heiligdom, de Batu Caves, verwijdert de Swami de haken, speren enz. De kavadis wordt neergelegd aan de voeten van Lord Murugan, als offer. Alleen in trance is het mogelijk zoín loodzware stellage de 272 treden van de trap op te tillen.  De gelofte is eindelijk vervuld. Nu is het de beurt aan hun goden.
Op Penang begint de processie op de avond voor Thaipusam. Ze lopen van de Chettiar tempel in Penang Street, waar de zilveren wagen vertrekt en aan zijn reis begint naar de Nattukkottai Chettiar Tempel op de Waterfall Road.


Een kavadi

 

 

  Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite