MALAYSIA
SITE

Auto
-- Afstandtabel
-- Bussen
-- Maleise auto's
-- Huurauto's
-- Huurauto's Rij-tips
-- Taxi's
-- Taxi's GRAB
-- Highway - NSE
-- Highway NSE/Kaart
Trein
-- E & O train
-- Jungle Train
-- Sentral KL
Airport
-- Airport Hotels
-- Beenruimte
-- KLIA - airport
-- KLIA - van/naar KL
-- Lounge
-- LCC Terminal
-- Transit Passagiers
Airlines
-- Airlines
-- Air Asia
-- Berjaya Air
-- Firefly Budget Airline
-- Malaysia Airlines
-- MASwings (Borneo)
-- Malindo Air
-- SKS Airways
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Taxi's in MaleisiŽ
Ben van WijnenEen taxichauffeur vertelde me laatst dat er zo 13,000 taxi's in Kuala Lumpur rijden. Deze taxi's hebben uiteraard taximeters, maar ze worden (helaas voor ons) niet vaak gebruikt. Vaak proberen de chauffeurs prijsafspraken te maken. Bijv. een ritje naar China Town kost met een taximeter vanaf Sungei Wang zo'n MR 6,- , maar met een prijsafspraak betaal je al snel MR 10,- Kijk voordat je in een taxi stapt of de meter aan staat.
Een andere optie voor een taxi-rit is een taxi te nemen van GRAB. Grab is een nieuwkomer op de Maleise markt geheel beheerd en eigendom van twee Maleiers. Inmiddels hebben ze de Zuidoost Azie slecht functionerende Uber overgenomen, Grab is erg betrouwbaar en je kunt op elke willekeurige plaats taxi's bestellen. Of je nu in KL een taxi nodig hebt, of een taxi van KL naar Penang. Bekijk de aparte site over GRAB voor details.

Op Penang hebben de meeste taxi's geen meter. Daar moet je wel een afspraak maken over de prijs. Een ritje van Batu Ferringhi naar Georgetown kost zo'n MR 20,-  Voor ons, als toeristen, is zo'n prijs moeilijk in te schatten. 
Zowel in KL en op Penang hebben de taxi's airconditioning.
De taxi heeft een de taximeter met daarop het basisbedrag (RM 1.50) en als de taximeter niet aan staat, vraag de chauffeur dan om aan te zetten. Kan dit niet, maak dat een prijsafspraak, voordat je gaat rijden. NOOIT achteraf een prijsafspraak maken!
Om te voorkomen dat je veel te veel moet betalen kun je het beste een taxi nemen vanaf de taxistandplaatsen. Deze zijn in KL sowieso bij alle warenhuizen en op belangrijke wegen in de stad te vinden. Alleen als men een gelicenseerde taxi neemt wordt het tarief bepaald door middel van de meter. Bovendien zijn deze taxi's eenvoudig te herkennen. Op de linkerachterruit is namelijk een gele sticker geplakt met de tekst "WELCOME". Aan de binnenzijde van de taxi vind je op deze sticker de officiŽle tarieven.

Als je voor de eerste keer in MaleisiŽ op Kuala Lumpur International Airport aankomst, kun je aan een loket een taxiticket kopen. Hier betaal je beslist niet teveel. Het loket bevindt zich bij de uitgang, net nadat u de douane bent gepasseerd.  Je noemt de naam van je hotel, betaalt en gaat naar buiten. Daar wordt je opgewacht en de taxichauffeur neemt het bonnetje in ontvangst en brengt u naar uw hotel. Hier behoeft niet over de prijs onderhandeld te worden.
Gewoonlijk zet de chauffeur zijn taximeter niet meer aan in KL. Je moet over de ritprijs onderhandelen. Meestal ligt de prijs dan tussen de 10 en 20 Ringgit.
Op de luchthaven (KLIA), KL Sentral en de KL Tower zijn speciale loketten waar je een coupon kunt kopen voor de taxi. Deze coupon hebben een vastgestelde prijs. Allťťn op deze drie plaatsen in KL kun je een coupon kopen!
Reis je met de trein van de luchthaven naar KL Sentral, dan kun direct nŗ de poortjes een coupon kopen.
Op Penang bevindt zich in de aankomsthal ook een bord met taxiprijzen naar diverse bestemmingen op het eiland. Hier is ook een loket, waar je een taxikaartje kunt kopen en waar je uiteraard niet teveel betaalt.

 

Bayan Lepas op Penang
Dit prijzenbord staat op de luchthaven van Penang (Bayan Lepas)

Als je met een taxi van Kuala Lumpur naar een andere staat of grote plaats wilt, ga dan naar de Pudu Sentral Bus Terminal op Jalan Pudu (Level 2). Hier staan de taxi's klaar. De prijs is onderhandelbaar, maar hangt sterk af van de afstand. Deze taxi's (vaak busjes) rijden pas weg als de auto of "van" vol zit met passagiers. Uiteraard kun je de taxi afhuren ook voor jezelf, maar dan moet je de volle prijs betalen. Maleiers gebruiken deze manier van vervoer alleen in drukke periodes van de dag, dus je zou wel eens eventjes moeten wachten.
De "volle" ritprijs naar de Cameron Highlands is RM 180, RM120  naar de stad Malacca ongeveer RM200 naar Johor Bahru betaal je RM350. Ongeveer hetzelfde bedrag naar Penang en Kuantan. Het busstation is 24 uur open.

 

Stadstaxi's zijn zwart en geel van kleur en er zijn wit met rode taxi's (zie foto).  Het basisbedrag (beginprijs) is RM 3,00 voor de eerste twee kilometers en 1,15 sen voor iedere kilometer, die hierna komt. Er zijn geen extra kosten voor taxi met airconditioning, maar er is wel een toeslag van 50 % van middernacht tot 6 uur 's morgens.

De allernieuwste taxi's zijn de blauwe taxi's. Zij hebben veel ruimte en hebben daardoor meestal een rit naar de luchthaven. Je kunt ze echter ook voor de stad gebruiken. Hun starttarief is hoger en de kilometerprijs ook. Je vindt deze taxi's vaak bij het hotel.

Het best kun je "bell boy" van je hotel een taxi laten roepen. Hij kan je ook een richtingprijs geven, hoeveel je voor je rit zoiu moeten betalen. Dit geldt alleen voor Kuala Lumpur. Vaak staan de taxi's niet te wachten bij je hotel.
In de rest van het land staan taxi's wel buiten je hotel te wachten en ze willen je overal naar toe brengen. Je zult wel moeten wennen aan de drukte van het verkeer in Kuala Lumpur en George Town.

 

 

 

 

   Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2023 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite