MALAYSIA
SITE

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gemas (Jungle Train)
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang -Klimm.
-- Honingbeer -Sun Bear
-- Jerantut
-- Jungle Trein
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah-Olifant
-- Kuala Lipis
-- Neusaap
-- Neushoorns
-- Neushoornvogel
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey
-- Sungai Ketiar -Olifant
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara -rugzak
-- Taman Negara -Tahan
-- Taman Negara -Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

Tasik Bera
Ben van Wijnen

"Het hoogtepunt voor de meeste bezoekers van Bera is een bezoek aan de Semelai-dorpen. De Semelai-mensen (Orang Asli) noemen zichzelf Semaq Tasik (de merenmensen) en hebben in het merengebied gewoond; werken op het land - het planten van gewassen zoals rijst, bananen, tapioca, suikerriet enz. voor meer dan 600 jaar. Het waren ervaren bosbouwers."

Tasik Bera

 

Wij bezochten Tasik Bera, terwijl we verbleven in Temerloh (Green Park Hotel). Temerloh is een klein stadje tussen de west- en oostkust. Het ligt aan de oude rijksweg (Old Truk Road). De nieuwe snelweg Kuala Lumpur - Kuala Terengganu ligt op korte afstand.
Het is een goede bestemming, want vanuit dit plaatsje kun je het volgende gemakkelijk bereiken:
- Kuala Gandah (de olifanten),
- Lake Chini en
- Tasik Bera.

Er is ook een vaste busverbinding vanaf Pekeliling bus station in Kuala Lumpur naar Temerloh.
De receptie van het hotel Green Park was erg behulpzaam in het vinden van een taxi, die mij naar Tasik Bera zou brengen. Ondanks dat we zelf een huurauto ter beschikking hadden, wilden een taxi (gids).

De rit naar Tasik Bera duurt een uur en het landschap wordt bepaald door palmolieplantages. Met de chauffeur hadden we afgesproken, dat hij met ons ook rubberplantage, een palmoliefabriek en een "fishfarm" zou bezoeken.
Een taxirit naar Tasik Bera (60 km) kost RM80,-. Hij rekende voor ons 2x de rit (heen en terug) en voor de overige zaken, zoals wachten of andere excursies, rekende hij niets.
De hele dag kostte dus RM 160.- (€ 37,-)
Onderaan heb ik het telefoonnummer en adres van de taxichauffeur vermeld voor degene, die naar Kuala Gandah, Tasik Bera of Tasik Chini willen vanuit Temerloh.

Tasik Bera is beslist geen toeristische bestemming, maar ontzettend leuk om te bezoeken.
Meestal is zondag de uitgaansdag van de Maleiers, maar deze zondag waren wij de enige bezoekers.

Bij aankomst moet je je registreren (gratis). Dat stelt niet veel voor. Je moet je naam in een groot boek schrijven en dan is alles voor elkaar.
Tegenover het registratiekantoor is een bezoekerscentrum, waar een kleine tentoonstelling is en je wat folders kunt verzamelen over Tasik Bera en de Orang Asli (Semelai), die rond het meer leven. 
Iets verderop is een restaurant, waar je wat kunt drinken of eten. Hier bevindt zich ook de aanlegsteiger van waar je een boottocht kunt maken.

Er is ook een resort, dat slechts 5 airconditioned kamers heeft. Verder zijn er twee grote slaapzalen, een kampeerplaats en 4 traditionele hutten.
Het is het gehele jaar geopend.  
Men is een nieuw resort aan het bouwen, welk ondertussen klaar moet zijn.
xx

Visitors centre
Bezoekerscentrum van Tasik Bera


De aanlegsteiger heeft een opknapbeurt nodig.
 

xx Tasik Bera is  één van de twee natuurlijke zoetwater meren op het schiereiland van Maleisië. Het ander meer is Tasik Chini.

Het meer heeft een complex ecosysteem met diverse soorten flora en fauna. Hier behoren inheemse planten en bedreigde diersoorten bij.

Tasik Bera heeft veel functies. het is een zoetwater reservoir, een spaarbekken na hevige regenval, broedkamer en voedselbron voor veel dieren.
Doordat er veel riviertjes in het meer uitkomen, treedt er echter ook vervuiling op. De eigenaren palmolieplantages gebruiken veel insecticiden. Door regenval komt dat in de rivieren terecht en uiteindelijk in het meer.

Het meer is 35 km lang en zo'n 20 km breed. Het meer lijkt niet groot, omdat er veel pandanus op groeit. Niemand weet eigenlijk, hoe diep het meer is.
Het is er ongelofelijk stil en rustig.
Het is het grootste, natuurlijke zoetwatermeer van Maleisië. Het meer heeft een rijk onderwaterleven en is rijk aan vegetatie.
Er vliegen meer dan 200 soorten vogels, er lopen 68 soorten zoogdieren rond. In het meer bevinden zich 94 soorten vissen.
Er is een gedeelte rond het meer aangewezen, waar bedreigde dieren rond lopen.

Wij maakten een rondvaart over het meer. De aanlegsteiger was gammel en heeft een opknapbeurt nodig. De boot was vol geregend, doordat het die nacht geregend had. Deze moest eerst leeg geschept worden.
De buitenboordmotor wordt volgetankt een heuse waterketel. Onze kapitein en gids is een Orang Asli.

Het is duidelijk, dat men hier nog niet aan het toerisme is gewend.
Als we eenmaal varen zien we ontzettend veel pandanus, die uit het water omhoog groeit. Ze vormen eilanden, waar onze boot tussendoor moet laveren. Soms is het zo nauw, dat je in een soort tunnel vaart. Het is duidelijk stromend water.
We zien onderweg de pitcher plant, die regenwater verzamelt en waarin klein ongedierte verzuipt. Tevens biedt deze plant drinken aan o.a. apen.
In het meer leeft de "ikan tapah", een zoetwatervis, die wel 30 kg kan wegen. 's Avonds vindt er illegale visvangst plaats. Als je betrapt wordt, krijg je een hoge boete. Alleen de Orang Asli mag legaal in het meer vissen.

We leggen met onze kleine boot aan bij een Orang Asli dorp (de Semelai-stam). Deze oorspronkelijke bewoners van Maleisië zijn vriendelijke mensen. Als we een vrouw een mat zien vlechten van pandanriet, willen we die best wel kopen. De vrouw weet niet, wat ze er voor moet vragen, want ze heeft er nog nooit eentje verkocht.

house of the semelai
Een Orang Asli-huis

xx Voor velen is zo'n bezoek aan een Orang Asli dorp bij Tasik Bera een hoogtepunt, maar hier heeft de moderne tijd ook zijn intrede gedaan.
We zien bromfietsjes bij de huizen staan. Ik ontdekte ook sporen van autobanden.
Veel Orang Asli werken voor Natuurbeheer. Ze zijn gids of men pleegt onderhoudswerk in het park.

Als we door het dorpje van de Semelai lopen, valt ons op, dat de mannen rustig bij elkaar zitten te praten. Er volgt een groet.
We bekijken hun stroomvoorziening: een aggregaat moet 's avonds ook voor verlichting zorgen.
De watervoorziening is gewoon een oude pomp, die het water uit de grond omhoog pompt.

Er is geen enkel winkeltje en we zien geen souvenirs.

Als we half twee terug komen bij de aanlegsteiger is alles nog even uitgestorven, als toen we vertrokken. De beheerder van het restaurant is blij, als we een cola en een "nasi goreng ikan" bestellen. Het duurt even, maar dan komt er wel een overheerlijk gerecht aan met een ei er bovenop. Dit alles voor een niet-toeristische prijs van RM4,- (ca. 80 eurocent).
Na het uitwisselen van gegevens, aanvaarden we de terugreis. We bezoeken op de terugweg nog een rubberplantage, palmoliefabriek en fishfarm, die zich een rivier bevindt.

taxichauffeur: Hashim Bin Abdullah
No: 22 Kg Padang Lalang
Batu 4 Jalan Maran 28000
Temerloh
Pahang
Malaysia
H/P (hand phone): 013 9272031
House: 09- 2971257

Semelai on the lake
Een eiland van pandanus op de achtergrond

xx
 

    Ben van Wijnen

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite