z

 

MALAYSIA
SITE

Kota Kinabalu
-- Kota Kinabalu (KK)
-- KK Airport
-- KK Bus Station
-- KK Gaya Markt
-- KK Hotels
-- KK Markten
-- KK Nightlife
-- KK Plattegrond
-- Abdul Rahman Park
-- Jesselton Point Ferry
-- Mari Mari Village
-- Mount Kinabalu
-- North Borneo Railway
-- Pu Toh Tze Tempel
-- Zip Line / Tokkelen
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

TUNKU ABDUL RAHMAN PARK

"Hij nam ons mee naar de haven van Kota Kinabalu zodat we met de boot naar het Tunku Abdul Rahman Marine Park konden. Dit marinepark bestaat uit 5 eilanden. Degene waar alle toeristen naar toe gaan is Manukan Island. Dat stond later op het programma. Eerst naar Gaya Island voor een wandeltocht door de jungle. Het hele eiland is nog bedekt met bossen alleen aan de waterkant wonen een paar mensen."


Pulau Gaya met het kleinere Pulau Sapi

Tunku Abdul Rahman Park werd gesticht in1974. Het is genoemd naar de eerste minister-president van Malaleisie: Tunku Abdul Rahman. Het park heet dus: Tunku Abdul Rahman Park of kortweg TARP. Het park is 49 vierkante kilometers groot, waarvan het meeste uit oceaan bestaat met daarin veel koraalriffen en vijf eilanden. Deze vijf eilanden zijn:
1. Pulau Gaya
2. Pulau Manukan
3. Pulau Mamutik
4. Pulau Sapi
5. Pulau Sulug

Deze eilanden liggen ongeveer 3 kilometer voor de kust bij Kota Kinabalu (afgekort: KK). Deze  afkorting wordt door de lokale bevolking gebruikt. De tocht naar de eilanden wordt gemaakt met een speedboat en duurt slechts 10- 15 minuten.
Elk eiland is even idyllisch en heeft witte stranden en voor de kust liggen koraalriffen. Op de eilanden is dicht oerwoud, waar voornamelijk apen en andere kleine dieren in leven.
Bezoekers zijn welkom om te overnachten, te zwemmen, snorkelen, duiken of aan jungle trekking te doen. Op sommige eilanden vind je een luxe resort.
De koraalriffen veranderen steeds met hoog en laag water (de getijden). Heel mooie riffen kun je bewonderen bij Pulau Sapi en Pulau Gaya.

 

KK en de eilanden van Tunku Abdul Rahman Park

Hier vind je de koraalvissen en andere organismen, die leven van plankton. Men mag niets vernielen of meenemen van het Tunku Abdul Rahman Park.

 
Pulau Gaya

Gaya is thet grootste eiland van het Park en het dichtst bij Kota Kinabalu gelegen. Het is bedekt met een heel dicht oerwoud. Het eiland heeft o.a. een Marine Ecology Research Centre, paden om aan jungle trekking te doen en enkele resorts. Het eiland heeft prachtige verborgen baaien met heel fijn zandstrand.
Twee stranden zijn heel populair bij de toeristen:   Bulijong Bay (of Police Beach) en Camp Bay.
Bulijong Bay is een halfronde baai. Deze ligt aan de noordkant van het eiland Gaya. Als je daar dus wil gaan zwemmen, snorkelen of duiken, moet je naar Police Bay, waar het water kristalhelder is en het zicht onder water  ongeveer 15 meter is. Omdat deze plek zo afgelegen is, kun je hier geen duik- of snorkeluitrusting huren. Neem deze dus mee vanuit je hotel of resort.
Je kunt op dit eiland ook avontuurlijk Ziplinen (zweven van Pulau Gaya naar Pula Sapi aan een lijn).

Tunku Abdul Rahman

Camp Bay ligt aan de zuidkant van Pulau Gaya. Camp Bay uitgangspunt om de jungle te verkennen. Op het eiland ligt ook een dorp op palen, dat bewoond wordt door illegale Filippijnen. Het dorp ligt tegenover KK.
Het wordt afgeraden om daar een bezoek te brengen, want er heerst criminaliteit. De politie en lokale bevolking zeggen dat het gevaarlijk is: het is een "no-go" area.

 

Pulau Manukan
Op Manukan zetelt het hoofdkwartier van het Park. Manukan is populair en heeft veel toeristische faciliteiten, zoals een resort met chaletjes, restaurantjes, zwembad, tennisbaan en zelfs een tentoonstellingsruimte over het onderwaterleven. Het eiland heeft een dichte vegetatie, maar er zijn wel paden uitgezet om de natuur beter te leren kennen.
Het eiland heeft het grootste aantal bezoekers van het park. Er zijn verder lange uitgestrekte stranden. Dit blijft natuurlijk de hoofdattractie van het eiland.

Pulau Mamutik
Dit is het kleinste eiland van het Tunku Abdul Rahman Park. Het heeft mooie stranden en in het water liggen de koraalriffen. Pulau Mamutik is ook heel gemakkelijk te bezoeken omdat het de kortste vaartijd heeft vanaf Kota Kinabalu.
Hier kun je ook overnachten. Er zijn hier ook duik- en snorkeluitrustingen te huur. Je kunt zelfs een duikcursus nemen. Als je het jungle pad hier neemt, krijg je aan het eind een prachtig uitzicht over de zee met zijn eilanden te zien.
Pulau Sapi
Pulau Sapi betekent "Koeien-eiland". Bij laag water kun je van Pulau Gaya naar Pulau Sapi lopen over een drooggevallen zandbank. Het eiland is bekend om het zwemmen, snorkelen en duiken.
Sapi heeft ťťn van de beste zwemplekjes en er zijn ook picknickplaatsen. Tevens is er een centrum voor watersportactiviteiten.
Het eiland is ook geliefd bij de lokale touroperators, omdat zij 's avonds barbecues organiseren op het eiland. De stranden zijn schoon met wit zandstrand en ook hier liggen de koraalriffen voor de kust. Verder zijn er picknickgelegenheden, tafels, toiletten en kleedkamers. Met toestemming mag je hier zelfs kamperen.
Je kunt op dit eiland ook avontuurlijk Ziplinen (zweven van Pulau Gaya naar Pula Sapi aan een lijn).

Sapi

Pulau Sulug
Sulug heeft een ronde heuvel met een lang zandstrand. Het ligt het verst verwijderd van KK. Daarom is het ook het minst bezochte eiland. Het eiland is rotsachtig  met aan de oostkant een heel lang zandstrand. Het is bekend voor zijn goede zwemplaatsen. Ook hier liggen de koraalriffen voor de kust. Verder is er op het eiland een restaurant en zijn er duikfaciliteiten.

 

 

   Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite