MALAYSIA
SITE

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gemas (Jungle Train)
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang -Klimm.
-- Honingbeer -Sun Bear
-- Jerantut
-- Jungle Trein
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah-Olifant
-- Kuala Lipis
-- Neusaap
-- Neushoorns
-- Neushoornvogel
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey
-- Sungai Ketiar -Olifant
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara -rugzak
-- Taman Negara -Tahan
-- Taman Negara -Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

Het groene hart van West-Maleisië. 
Taman Negara

“Oudste” jungle van Maleisië mag je eigenlijk niet overslaan als je hier in de buurt bent. De canopywalk vonden wij het hoogtepunt, wellicht wat commercieel maar het is zeker de moeite waard. Niet één touwbrug, maar het zijn meerdere die elkaar opvolgen, wat het een belevenis maakt. Let op: de canopywalk is gesloten op donderdag en op vrijdag geopend tot 12u smiddags. Een gids/tour is leuk als je van alles over de jungle te weten wilt komen, en insecten wilt spotten. Wij zijn zonder gids gegaan en konden regelmatig de info van de gidsen alsnog horen die een groep rondleiden.


De bus naar Taman Negara vertrekt  de bus om 9 uur vanaf Crowne Plaza Mutiara, lower lobby. De busticket is bij de prijsinbegrepen, maar niet de "permits".
De rit van vier uur brengt de bus u naar Kuala Tembeling. Er is onderweg slechts één stop bij een benzinestation. Wanneer u in Kuala Tembeling arriveert en bent uitgestapt, zijn er drie loketten.
U moet echter naar twee verschillende loketten, als u naar het Mutiara Taman Negara Resort gaat. U gaat dan naar de eerste en de derde.
Het eerste loket is om een "permits" in te vullen voor het park, de camera en evt. voor een visvergunning. De derde is van het Mutiara Resort. Zij bevestigen de boot voor u.
Verblijft u buiten het park in Kuala Tahan, dan zult u in plaats van het derde loket naar de tweede moeten. Dus iedereen moet naar de eerste.

Rugzakkers kunnen eventueel daar hun bootkaartje kopen. In Kuala Tembeling kunt u de lunch gebruiken, voordat de boten om 2 uur naar Taman Negara vertrekken. De tocht stroomopwaarts duurt 3 á 4 uur. U geniet van al het leven, wat zich langs de rivier afspeelt. U ziet wassende vrouwen, karbouwen, die water komen drinken. Handelaren, die met hun waar de rivier stroomafwaarts varen.
U arriveert ongeveer om half vijf in Taman Negara.
Na een mooie boottocht over de Tembelingrivier komt u aan in Taman Negara. U ziet onderweg karbouwen uit het water vluchten, vrouwen die met de was bezig zijn, handelaren die stroomafwaarts varen. Er is leven genoeg op deze waterweg. 
Wanneer u bent aangekomen, kunt u inchecken en naar uw vrijstaande chalet gaan. Uw chalet heeft een veranda met stoelen en binnen is het airconditioned. 

xx


Er is in Taman Negara ook een jeugdherberg en op sommige plaatsen is het zelfs toegestaan om te kamperen. Op het terrein van het Resort zijn twee winkeltjes. Zit uw diner niet in uw arrangement, dan kunt u naar één van de floating restaurants aan de overkant van de rivier. Het hotel boeken kunt u hier <klik>!
De plaats heet hier Kuala Tahan. Lees de aparte site hierover <klik>.

 

De excursies.

Indien u de speedboat hebt gekozen, dan kunt u nog  om half vijf met de excursie mee naar een Orang Asli village. Met een gewone prauw met buitenboordmotor gaat u naar de dichtstbijzijnde nederzetting.
Vrouwen lopen zonder bovenstukje, maar wanneer ze ons zien, trekken ze gauw een T-shirt aan. De "chief" doet ook gauw een overhemd aan. Boven een vuurtje worden wat visjes geroosterd. Een kind speelt met een jong poesje. Vrouwen maken van bamboe een haarkam. Mannen zijn bezig met het maken blaaspijpen en pijltjes (rapids). Anderen liggen lui achterover in hun hut.
De hutten worden gemaakt van (palm)bladeren en zijn in twee uur gebouwd. Mocht er iets ergs gebeuren in het dorp, dan vertrekt de stam. Zoiets ergs kan het overlijden van een stamlid zijn. Men gaat dan elders een nieuw dorp bouwen. Overigens bestond ons dorp uit 10 hutten, waar de meeste bewoners lui achterover lagen.
We kregen een demonstratie van blaaspijp schieten (rapid shooting).
Overdag verzamelen de Orang Asli hun voedsel. Ze vissen met werpnetten in de rivier of gaan op jacht met hun blaaspijpen. Ze nemen soms wel honderden pijltjes mee. Als je de prooi mist, moet je er toch genoeg bij je hebben, want je vindt de pijltjes niet meer terug. Deze pijltjes (zo groot als een satéstokje) dopen ze in gif, zodat de geraakte dieren verdoofd worden. Dit gif wordt gemaakt van de bast van een boom.  De Orang Asli jagen voornamelijk op vogels en apen.

 

's Avonds wordt er een avondwandeling gemaakt. Vaak is het tegen de schemering een kakofonie van geluiden van insecten, geroep en gefluit van vogels en gehuild van wilde dieren. In het maanlicht ziet u vurige stipjes tussen de bomen heen en weer schieten. Dat zijn vuurvliegjes en kevertjes met fluorescerende vleugels en staarten. Op de grond liggende dode bladeren glinsteren in de schemering, omdat ze bedekt zijn met lichtgevende korstmossen.
Er zijn overigens wel oerwoudschuilplaatsen, waar men 's nachts de wilde dieren kan bespieden. Dit zijn kleine hutten op palen, meestal bij een riviertje of zouten liksteen.
Wees overigens niet bevreesd, dat u een Maleise tijger, neushoorn of olifant zal tegenkomen. Zij leven heel diep in het oerwoud. U zult dan een tocht moeten maken naar Mount Tahan en dat duurt wel een week. Wel kunt u een ontmoeting hebben met bijvoorbeeld een tapir of een varaan.

De volgende dag staat er 's morgens een wandeling op het programma. Na één kilometer jungle kom je bij "canopy walkway" aan.Dit is een touwpad (zie foto) hoog in de bomen gespannen. Je loopt over een plank met rechts en links een leuning van touw. Je kunt niet naar beneden vallen, want van de leuning naar de plank hangt een net. Elke morgen wordt de 400 meter lange
"canopy walkway" geïnspecteerd. De ervaring is grandioos. Soms loop je 40 meter boven de grond, dan weer 20 meter.
Soms zie je een eekhoorn wegschieten, dan weer een aap.

's Middags staat er een boottocht op de Tahanrivier op het programma. Deze rivier is veel smaller, dan de Tembelingrivier en ook minder diep. Voorop de prauw zit een jongeman met een stok, die de uitstekende stenen en boomstammen van de boot afduwt. Naarmate je verder vaart, wordt de rivier nog minder diep. Soms raakt de buitenboordmotor de grond en slaat af.
Tenslotte kun je niet verder! De boot wordt op de kant getrokken en de wandeling door het oerwoud begint. Na 500 meter kom je bij een prachtige waterval aan. Hier kun je heerlijk zwemmen. In een stroomversnelling (zie foto onder) gaan zitten, alsof je in een natuurlijke jacuzzi zit.
Je kunt je heerlijk laten meeslepen door de stroom. Wees niet bang voor krokodillen. Deze komen in West-Maleisië niet voor en tevens houden krokodillen van stilstaand water.

Wat je verder nog kunt doen.

Er zijn uitgezette wandelpaden. Kilometerpalen, richtingaanwijzers staan onderweg. Verdwalen is bijna niet mogelijk. Wees daarom niet bang iets zelf te ondernemen. Backpackers kunnen in Taman Negara uitstekend zelf de weg vinden. Voordelig logeren kan nèt buiten het park, maar ook in de jeugdherberg in Taman Negara.
Er is echter ook één wandeling (onder leiding van een gids), waarbij of een lange broek moet dragen of speciale, hoge sokken moet dragen. Bloedzuigers kleven zich vast op je benen, omdat je van de normale paden afgaat. Om de 800 meter kun je stoppen om 4 of 5 bloedzuigers van je blote benen af te schrapen.



De terugtocht naar Kuala Lumpur neemt bijna de hele dag in beslag. Uiteraard gaat het met de boot stroomafwaarts sneller dan stroomopwaarts. Na tweeëneenhalf ben je weer in Kuala Tembeling. De bus vertrekt om half één naar Kuala Lumpur, waar je tegen half vijf weer bij het Hotel wordt afgezet. Misschien kun je daar weer overnachten.

Balai Serama Guesthouse

Balai Serama Guesthouse wordt gerund door het Maleisisch/Nederlandse echtpaar Ijat en Marja. Ijat is opgegroeid in Kampong Padang, maar heeft ook bijna negen jaar in Nederland gewoond. De grote wens van beiden was om op deze unieke plek een guesthouse te bouwen. Deze wens is in 2014 in vervulling gegaan.
Ben je nieuwsgierig naar het dagelijks leven in een andere cultuur en wil je je laten overrompelen door de schoonheid van ongerepte natuur, dan biedt Balai Serama Guesthouse je de unieke gelegenheid. Niet alleen respect voor de cultuur en de natuur, maar ook het contact met de lokale bevolking is de rode draad.
Balai Serama Guesthouse is het juiste adres voor alle activiteiten in Taman Negara. De naam komt van een dorp in Taman Negara, dat vroeger Kampong Serama heette. Serama is de naam van een (sier) kippensoort. Deze specifieke kip vind je terug in het logo van het guesthouse.
Iedereen met een normale conditie en gezondheid is in principe in staat om aan de activiteiten deel te nemen.
Tevens kunnen zij transport vanuit Balai Serama Guesthouse worden geregeld. Je wordt dan bij het guesthouse opgehaald en naar de volgende bestemming gebracht.

Meer informatie en foto's: Balai Serama Guesthouse |klik nu|

 

 

Gemakkelijk boeken: Bus naar Taman Negara:

Klik op deze banner om te reserveren

xx

Gemakkelijk boeken: Trein Tickets
cheap booking
Klik op deze banner om te reserveren

 

    Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite