MALAYSIA
SITE

Taiping
-- Taiping
-- Tekah Airstrip
-- Taiping Bukit Larut
-- Taiping Bus Station
-- Taiping Gevangenis
-- Taiping Heritage Trail
-- Taiping Hotels
-- Taiping Lake Gardens
-- Taiping Markt
-- Taiping Shopping
-- Taiping Zoo
-- Sepetang/ Mangrove
-- Perak
 
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 
 

TAIPING PRISON
Ben van Wijnen


De Bewaking

De gevangenis in Taiping is een gevangenis voor middelzware gevangenen. Het gevang werd opgericht 1879 en velen menen dat het de allereerste gevangenis in MaleisiŽ ia. Dat is echter niet zo. De aller-oudste gevangenis staat in Penang, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1811.
De Taiping-gevangenis werd gebouwd door krijgsgevangenen of veroordeelden, die waren binnengebracht uit India en Afrika. De bouwmaterialen werden via de Britse Oost-Indische Compagnie uit Engeland geÔmporteerd. Een tijdlang is het ook de modernste gevangenis van MaleisiŽ geweest. Het was destijds ook het grootste gevangeniscomplex.
Het complex bestond uit 3 meter hoge houten hekken en 5 onderling verbonden halfstenen gebouwen. Elk gebouw kon slechts 50 gevangenen huisvesten.

 

De gevangenis werd gebouwd om triade leden (een Chinese onderwereldorganisatie) uit Ghee Hin en Hai San op te sluiten. Het werd ook gebruikt om Maleise opperhoofden gevangen te zetten die tegen de Britse overheersing waren, evenals andere criminelen zoals rovers, dieven en moordenaars.
In 1881 werden Sikh bewakers van Indiase afkomst aangesteld. Om de later benoemde Maleise bewakers bij te staan en werden beroepsopleiders voor de gevangenis uit Hong Kong over komen om een nuttige bezigheden in de gevangenis te introduceren.
In 1889 werd een Europese bewaker aangesteld. Met de oprichting van de Federale Maleise Staten werd de Taiping-gevangenis het detentiecentrum voor gevangenen met lange straffen uit Perak, Pahang , Negeri Sembilan en Selangor.
xx

De gevangenisindustrie was ontwikkelde zich meer en meer en tenslotte omvatte het drukkerijen, stoffenproductie, naaien en rotan- en ijzerbewerking. In 1924 werd de steenbewerking stopgezet en vervangen door het schillen van kokosnoten. In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), werd de Taiping-gevangenis gebruikt als openbare gevangenis en ook als een detentiecentrum voor Japanse krijgsgevangenen. Het was tijdens deze periode dat alle gegevens over de gevangenis en zijn gevangenen werden vernietigd.De gevangenis functioneert nog steeds als Penjara Taiping.

De gevangenis werd door Britse officieren van 1879 tot 1960 beheerd en heette aanvankelijk de Larut Prison. Het werd later het Taiping Trainingscentrum genoemd. Op 9 januari 1992 werd de gevangenis omgedoopt tot de Taiping-gevangenis, of Penjara Taiping in het Maleis.


De hoofdingang

 

 

Google

 

 

 Ben van Wijnen

 

 

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite