MALAYSIA
SITE

Taiping
-- Taiping
-- Tekah Airstrip
-- Taiping Bukit Larut
-- Taiping Bus Station
-- Taiping Gevangenis
-- Taiping Heritage Trail
-- Taiping Hotels
-- Taiping Lake Gardens
-- Taiping Markt
-- Taiping Shopping
-- Taiping Zoo
-- Sepetang/ Mangrove
-- Perak
 
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 
 

TAIPING MARKT

Ben van Wijnen

"Verse vis !! Verse inktvissen !! Verse garnalen !! Verse kokkels !! Allemaal vers uit Port Weld ..." riepen de visverkopers.
"Vers fruit ... bananen, watermeloen, papaja .. Allemaal goedkoop en vers .." klonk de fruitverkoper op de achtergrond.
Het is altijd luidruchtig en luid en kan voor sommigen irriteren. Maar wat het ook is, dit is de symfonie van de ochtendmarkt. Gebeurt elke dag, elke ochtend zonder mankeren sinds meer dan een eeuw geleden.

De oude markt bevindt zich in het winkelgebied in het centrum van de stad. Als je van de snelweg komt, dan kun je het niet missen, als je door Taiping rijdt. Er zijn twee grote markten, die afzonderlijk werden gebouwd en gescheiden door de drukke Kota Road. De Oude Markt werd gebouwd in 1884 en de Nieuwe Markt in 1885. Door de snelle groei van de bevolking in de stad, was er een markt nodig, die de mensen van basisvoorzieningen moest voorzien.


Beide gebouwen waren 60 meter lang en 18 meter breed. Oorspronkelijk stond er een ijzeren fontein voor de markt, maar die werd jaren later verwijderd en vervangen door een eenvoudige betonnen klokkentoren. Beide gebouwen zijn gebouwd met houten pilaren, betonnen plaat en ijzeren dak. Het hoge dak van de markt zorgt ervoor dat lucht en licht er ongehinderd doorheen gaan. De ochtendbries die naar beneden waait komt vanuaf de Larut Hills (Bukit Larut) en de avondbries komt vanuit de Matang/ Kuala Sepetang-kust.
Deze markten hebben twee verschillende functies, ťťn als een "dry market" en de andere als een "wet market". Tijdens de hoogtijdagen waren deze markten gevuld met verse groenten, vis en vlees. Bijna alles wat je nodig hebt, is hier beschikbaar.
De prijs voor alle goederen werd gecontroleerd door de overheid in die tijd. De markt van Taiping is waarschijnlijk het grootste houten gebouw van het land. De markt is het best bewaarde voorbeeld van een grote 19e-eeuwse markt, die tot op de dag van vandaag nog overeind staat. Sinds de opening is de markt altijd vol met mensen, die hun verse voedselvoorraden hier kopen.


De markt was gevuld met verse groenten, vis en vlees. Sir Frank Swettenham, die de waarnemend inwoner van Perak was (1884-1886), stond erom bekend een rol te hebben gespeeld bij de totstandkoming van de markt in Taiping. Sweetenham had tegen Sir Hugh Low gezegd(een toenmalige Britse inwoner van Perak), dat er een markt nodig was omdat de bevolking van de stad snel groeide. Low had inderdaad in zijn dagboek geschreven: "...de stad is een goed voorbeeld voor de bevolking, met een goed onderhouden markt voor openbaar gebruik."

De markten zijn sterk verouderd en de laatste jaren verwaarloosd. De 140 jaar oude Taiping-markten zullen een grote facelift ondergaan in naam van het toerisme. Eenmaal voltooid, zal het een "Pasar Budaya dan Medan Selera" worden, een cultureel centrum annex eetcafť dat lijkt op de Centrale Markt van Kuala Lumpur.

Flemington Hotel

Gunstig gelegen in Taiping aan de Lake Gardens, is het Flemington Hotel een goede uitvalsbasis om deze levendige stad te ontdekken. Vanuit dit hotel kunnen gasten genieten van alles wat de levendige stad te bieden heeft. Voor mensen die er op uit willen, bevinden de attracties Taiping Lake Gardens, Bukit Larut, Mangrove bossen, vuurvliegjes, of het vogelreservaat Kuala Gula zich op korte afstand.
Bij het Flemington Hotel staan de excellente dienstverlening en superieure faciliteiten garant voor een onvergetelijk verblijf. Voor het comfort en gemak van de gasten heeft het hotel restaurants, lift, bar aan het zwembad op het dak, bar, Wi-Fi in de kamer en openbare ruimtes.
Alle accommodaties beschikken over doordachte voorzieningen om een ongeŽvenaard gevoel van comfort te garanderen. Het hotel biedt vele unieke recreatiemogelijkheden zoals de Lake Gardens (50 meter), zwembad (voor kinderen), zwembad (buiten), beide op het dak. Wat de reden van uw bezoek ook is, het Flemington Hotel is een uitstekende keuze voor uw verblijf in Taiping.

Meer informatie en foto's: Flemington Hotel |klik nu|


 

Google

 

 

 Ben van Wijnen

 

 

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite