MALAYSIA
SITE

Taiping
-- Taiping
-- Tekah Airstrip
-- Taiping Bukit Larut
-- Taiping Bus Station
-- Taiping Gevangenis
-- Taiping Heritage Trail
-- Taiping Hotels
-- Taiping Lake Gardens
-- Taiping Markt
-- Taiping Shopping
-- Taiping Zoo
-- Sepetang/ Mangrove
-- Perak
 
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

TAIPING
Ben van Wijnen

"Taiping was een stad waar tin werd gedolven. Chinese immigranten waren al begin 19e eeuw naar de stad gekomen, die eerst Sungai Lerut heette. De Engelsen overheersten toen dit deel van MaleisiŽ. De Chinese arbeiders organiseerden zich in het geheim en kwamen jarenlang in opstand tegen de Britten. Toen er uiteindelijk een akkoord werd afgesloten werd de naam van de stad omgedoopt in Taiping. Het is een Chinese naam en betekent ĎStad van de eeuwige vredeí. Van de economische bloei in de tinstad getuigen nog de oude Chinese winkelpanden en de koloniale gebouwen."

Lake Gardens 
De Lake Gardens van Taiping (Taman Tasik)

Het is de stad van de primeurs. De stad had het eerste Hill Station in MaleisiŽ: Maxwell Hill (Bukit Larut), het eerste museum, de eerste gevangenis, de eerste spoorlijn (van Taiping naar Port Weld) en de eerste Engelstalige scholen. Prachtig zijn de Lake Taiping's Gardens, het oudste openbare park in MaleisiŽ, en naar mijn mening: het mooiste van het land.

 

Mijn oude vriend heeft een droom over een terugkeer naar Taiping. Hij wil zich terugtrekken in de stad waarin hij opgroeide, waar de rijke schakering van historische gebeurtenissen zijn gestikt in het stof van zijn jeugdherinneringen. Je kunt het mijn vriend niet kwalijk nemen, dat hij de stad verlaten heeft. Nee, dat niet.
Het is zo onpersoonlijk en uitgestrekt in de hoofdstad van MaleisiŽ. Buren zijn namen en anonieme schaduwen geworden. Hij wil terug naar Taiping, naar zijn oude buren, naar zijn standvastige vrienden, naar de slager op de oude marktplaats. Hij wil lid worden van de golfclub. Een dagelijkse avondwandeling rond het meer met andere gepensioneerde kameraden. Taiping is voor hem een verslaving.
Een pint voor het diner in de oude club in de avond is voor hem geen must. Hij verlangt naar de langverwachte, sociale gebeurtenissen. Het leven gaat door in een tempo, waar de fijne dingen in het leven niet alleen met geld te betalen zijn. Helaas, de snel groeiende economieŽn in AziŽ hebben de neiging om te vergeten, dat het leven niet om snelle auto's en grote herenhuizen draait.
Mijn vriend gaat binnenkort terug naar Taiping. De stad, waar hij geboren is. Dat weet ik zeker

De wandeling rond het Lake Gardens is prachtig. Het zijn de eerste aangelegde tuinen en meren worden beschouwd, als de mooiste van het land. Het is een populaire plek, waar de lokale bevolking 's ochtends en' s avonds wandelt en jogt. Het is prachtig aangelegd. Enorme angsana bomen (regenbomen) bogen hier over de straat. Ze creŽren een schaduwrijke boulevard, die uitziet over de meren.

De Lake Gardens liggen in het centrum van Taiping, aan de voet van het hill resort Maxwell Hill (ook wel Bukit Larut genoemd). De Taiping Zoo ligt niet ver van de Lake Gardens verwijderd. De "Night Safari Zoo" is zeker een bezoekje waard en begint al om 20.00 uur. Uiteraard is de dierentuin ook overdag open, maar 's nachts geeft het een speciaal effect.

De Taiping Lake Gardens waren oorspronkelijk verlaten tinmijnen (dagbouw). Ze waren met regenwater vol gelopen. Het idee om er een openbare tuinen van te maken,was afkomstig van kolonel Robert Sandilands Frowd Walker.
De tuinen werden ontwikkeld door Charles Compton Reade (1880-1933), die ook verantwoordelijk was voor de planning van de tuinstad Kuala Lumpur (met Lady Swettenham). De verlaten tinmijnen werden door Chung Thye Phin aan de stad geschonken, als een recreatiepark voor iedereen. In 1884 werden de tuinen beplant met grassen, bloemen en bomen. Een deel van de tuinen werd omheind om stieren buiten te houden.

Er zijn ongeveer 10-kunstmatige meren en vijvers verspreid over Lake Gardens. Taiping heeft uiteraard ook een "wet market" in het centrum, wat niet zo ver van de Lake Gardens af ligt. Vlakbij vindt u ook de Taiping Mall. Een winkelcentrum, waar een groot warenhuis is van Pacific. Een nog mooier en groter winkelcentrum is die van AEON. Hier vind je vele mooie winkeltjes, een warenhuis, Star Bucks en eetit is het mooiste winkelcentrum van de stad, hoewel deze aan de rand ligt.

xx

 

Keretapi Tanah Melayu (voorheen bekend als de Maleise Spoorwegen) heeft dagelijks een aantal diensten langs de belangrijkste noord-zuid lijn. Deze spoorlijn stopt ook bij het Taiping station in de stad (voorheen lag het station in Kuala Sepetang). De trein, de Ekspres Langkawi, verbindt Taiping met Hat Yai in Thailand. Het station is onlangs vernieuwd. Hieronder een foto van de ingang van het nieuwe station van de KTM.

Railway Station
Station van Taiping

Maxwell Hill (Bukit Larut) - is een hill station op een hoogte van ongeveer 1000 meter. Bukit Larut is het oudste "hill station" van MaleisiŽ en†werd gesticht in 1884. Het is ideaal voor jungle-trekking en kamperen. Je wordt naar de top gebracht in een 4-wheel drive. Er is ook een mogelijkheid om op de berg te overnachten.
Je kunt beter vroeg gaan om een kaartje te kopen. Dat kan al vanaf 08.00 uur. Je moet dan wel aangeven, hoe laat je naar beneden wilt. De prijs is RM5.00 (US $ 1,40) per persoon, heen en terug. Eenmaal boven kunt u gaan wandelen. De gemiddelde verblijfsduur op de berg is 2 -3 uur. De 4-wheel drive brengt u in 25 minuten naar boven.
Logeert u in het Flemington Hotel, dan is de afstand naar Bukit Larut 2 km. Neem de afslag bij de Taiping Zoo.

Het Mangrove Reservaat in Kuala Sepetang is zeer zeker een bezoekje waard. Zie hiervoor de speciale pagina.

Flemington Hotel

Gunstig gelegen in Taiping aan de Lake Gardens, is het Flemington Hotel een goede uitvalsbasis om deze levendige stad te ontdekken. Vanuit dit hotel kunnen gasten genieten van alles wat de levendige stad te bieden heeft. Voor mensen die er op uit willen, bevinden de attracties Taiping Lake Gardens, Bukit Larut, Mangrove bossen, vuurvliegjes, of het vogelreservaat Kuala Gula zich op korte afstand.
Bij het Flemington Hotel staan de excellente dienstverlening en superieure faciliteiten garant voor een onvergetelijk verblijf. Voor het comfort en gemak van de gasten heeft het hotel restaurants, lift, bar aan het zwembad op het dak, bar, Wi-Fi in de kamer en openbare ruimtes.
Alle accommodaties beschikken over doordachte voorzieningen om een ongeŽvenaard gevoel van comfort te garanderen. Het hotel biedt vele unieke recreatiemogelijkheden zoals de Lake Gardens (50 meter), zwembad (voor kinderen), zwembad (buiten), beide op het dak. Wat de reden van uw bezoek ook is, het Flemington Hotel is een uitstekende keuze voor uw verblijf in Taiping.

Meer informatie en foto's: Flemington Hotel |klik nu|

 

 

  Ben van Wijnen

 

 

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite