MALAYSIA
SITE

Sabah
-- Abdul Rahman Park
-- Bus (travelling by bus)
-- Danum Valley
-- Distance Chart Sabah
-- Gomantong Cave
-- Kinabatangan River
-- Kota Kinabalu
-- Lahad Datu
-- Layang Layang
-- MASwings
-- Mount Kinabalu
-- North Borneo Railway
-- Orang Utans
-- Pulau Banggi
-- Pulau Berhala
-- Pulau Dinawan
-- Pulau Kapalai
-- Pulau Lankayan
-- Pulau Libaran
-- Pulau Mantanani
-- Pulau Mataking
-- Pulau Pom Pom
-- Pulau Sipadan
-- Pulau Tiga
-- Sabah
-- Sandakan
-- Sukau
-- Semporna
-- Sepilok (Orang Utan)
-- Sepilok (Sun Bear)
-- Tawau
-- Tawau Bus Terminal
-- Turtle Islands Park
 
Home
Kids Club
Kuala Lumpur
Jungle
Penang
Langkawi
Melaka
The Highlands
The Islands
Johor
Pahang
Perak
Perlis
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Sabah
Sarawak
Singapore
Selangor
Terengganu
The East Coast
The West Coast
Car/Bus/Train/Plane
Malaysia with Children

Hotel Reservation
Golf & Green Fees
Malaysia Cooking
Links
Contact
 



 

Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC)

Ben van Wijnen


 

Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC) is de nieuwste attractie op Sabah. Het opvangcentrum ligt bij Sepilok nèt naast Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Momenteel zijn er 33 beren in het opvangcentrum en de meeste daarvan zijn in beslag genomen van particulieren op Borneo.

De zonneberen (of honingberen) vormen de kleinste en minst bekende groep van de beersoorten. Hun aantal neemt snel af in Zuidoost-Azië, omdat woonomgeving wordt vernietigd door ontbossing. De beren worden vaak op brute wijze vermoord voor commerciële exploitatie van de jungle.

Zonneberen zijn als baby, één van de leukste en liefste van alle jonge dieren ter wereld. Nadat hun moeder is gedood, worden ze gevangen genomen. De baby zonnebeer wordt als huisdier verkocht en opgesloten in kleine kooien.
Als ze eenmaal groter worden, begint voor hen de hel: de kooi is te klein en ze krijgen vaak verkeerd voedsel.
De bedoeling van de Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC) in Sepilok is om deze gevangen zonneberen te redden. Ze willen het behoud van de zonneberen bevorderen op Borneo door het dierenwelzijn te bevorderen. Men wil ze verzorgen, terug te zetten in de jungle, onderzoeken en gebruiken voor educatie. Ze willen dat de meedogenloze praktijken gestopt worden.

Momenteel zijn er 33 beren gered door de BSBCC. Helaas, vele van hen hebben al te veel jaren doorgebracht in gesloten kooien. Hun stress, angst en lijden is duidelijk waar te nemen. Maar, beetje bij beetje, streeft men er naar om hun leven te verbeteren en uiteindelijk weer kennis te laten maken met de jungle om daar weer te kunnen leven.

xx

 

De zonneberen/ honingberen leven op Borneo in de jungle. Eigenlijk zijn ze heel slim. Ze verstoppen zich hoog in de bomen en je mag van geluk spreken, als je er eentje in het wild ziet. Op onze planeet leven de zonneberen in twee soorten jungle:

  • Het belangrijkste leefgebied van de honingbeer op Borneo, Sumatra en het Maleisisch schiereiland is het tropische, groenblijvende regenwoud. Dit leefgebied heeft het hele jaar door grote/ hevige regenval. Het gebied omvat een grote diversiteit aan laagland en allerlei soorten, altijd groenblijvende bomen. Ook zijn er veenmoerasbossen, zoetwater moeras, kalksteen/ karst heuvels, heuvels bedekt met jungle, en lagere bergbossen.

  • In tegenstelling tot de zonneberen op het vasteland van Zuidoost-Azië krijgen zij te maken met een lang en droog seizoen (3-7 maanden). De regenval is relatief laag (minder dan 100 mm per maand) en semi-groenblijvende bossen zijn gemengde loofbossen. Er zijn ook in berggebieden met altijdgroene bossen. Het aantal zonneberen wordt op het vasteland overschaduwd door de Aziatische zwarte beren.

De zonneberen worden ook wel gesignaleerd in mangrovebossen, hoewel hun verschijning in dit soort bostype waarschijnlijk te wijten is aan de nabijheid van andere, meer favoriete woongebieden.
Interessant is ook, dat de zonneberen ook graag verblijven in de buurt van bosranden van gekapte bosgebieden en oliepalmplantages. Zij komen het meest voor in lager gelegen bossen.

Er is weinig bekend over het gedrag van de beren. Behalve over de vrouwtjes. Zij schijnen zich af te zonderen met hun nakomelingen. Ze voeden zich dan gezamenlijk met de vruchten van bomen, hoewel dit gedrag toch zeldzaam blijkt te zijn. Van de zonneberen is ook bekend, dat zij zich graag tegoed doen aan kokospalmen en cacaobomen op plantages. Dit tot groot verdriet van de eigenaren.
Zon beren zijn nachtdieren en zijn daarom meer 's nachts actief. Zij rusten overdag op lage boomtakken.

Zonneberen zijn alleseters en voeden zich voornamelijk met termieten, mieren, keverlarven, bijenlarven en honing. Maar ze doen zich ook tegoed aan een verscheidenheid van verschillende soorten fruit en lekkernijen, zoals kokosnoten, bananen en vooral vijgen. Af en toe eten ze ook de nieuwe scheuten van palmen en bloemen, maar dergelijke voedingsmiddelen komen weinig voor in hun dieet.

De voorliefde van de zonnebeer voor honing is de aanleiding geweest voor de alternatieve naam, 'honingbeer'. In het Maleis en Indonesisch staat deze beer bekend als 'Beruang Madu' wat 'honingbeer'betekent. De krachtige kaken van de zonneberen zijn zo sterk, dat noten kunnen kraken en de lange, krachtige klauwen kunnen gebruikt worden om boomstammen open te breken om zodoende bij te honing te kunnen komen, maar ook bij termieten en diverse ongewervelde dieren.
Als ze een termietenheuvels ontdekken, duwen ze hun poten naar binnen en likken de termieten van hun poten af. Men heeft zonneberen geobserveerd en waargenomen, dat zij meer dan 100 soorten insecten en meer dan 50 plantensoorten eten. Een groot deel van het voedsel van de zonnebeer zoeken ze met hun scherpe reukzin, want ze kunnen slecht zien.

xx


Omdat zonneberen in tropische gebieden leven, is er het hele jaar voedsel. Ze houden geen winterslaap en kunnen zich het hele jaar door voortplanten. Een vrouwtje is ongeveer 96 dagen zwanger, waarna er één of twee welpen geboren worden. Hun gewicht is meestal tussen de 330-400 gram. Ze zijn blind en onbehaard. De vrouwtjes gebruiken holtes van staande of omgevallen bomen als plek om de welpen te baren. De pasgeboren welp is volledig afhankelijk van zijn moeder, die hem ongeveer 18 maanden zoogt. Een welp begint te lopen, spelen en voedsel te zoeken, wanneer het tussen de 1-3 maanden oud is. Het blijft dan meestal in de buurt van de moeder.


Openingstijden van het opvangcentrum : 9.00 tot 15.00 uur

Plaats: Sepilok. Het ligt tegenover de ingang van het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre.

 

Entree prijs:
Volwassenen RM30
Kinderen tussen 12-17 jaar: RM5
Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis.

Openbaar vervoer vertrekt vanuit centrum van de stad Sandakan. Het opvangcentrum ligt tegenover het Sepilok Rehabilitation Centre. De afstand tussen de stad en het centrum is circa 23km. De bussen van de Labuk Road Bus Company vertrekken vanaf de voorzijde van de Sandakan Town Council (Majlis Perbandaran Sandakan or MPS) vanaf 06:00.
Ze stoppen bij de afslag naar het Sepilok Rehabilitation Centre. Je zult ongeveer 2 kilometer moeten lopen. Je kunt ook het huren van een taxi voor de heen- en terugreis.

 


Sepilok Jungle Resort

Gesitueerd in het gezellige Sepilok, geniet het Sepilok Jungle Resort in Sandakan een goede reputatie onder reizigers met een interesse in bezichtiging van bezienswaardigheden. Vanaf hier kunnen gasten genieten van eenvoudige toegang tot alles wat de levendige stad te bieden heeft. Voor 'sightseeing' en lokale attracties kan men terecht in de buurt van het hotel, dat nabij Rainforest Discovery Centre (RDC), The Bornean Sun Bear Conservation Centre, Borneo Sun Centrum voor het Behoud van zonneberen ligt. Het Sepilok Jungle Resort biedt tevens vele faciliteiten om uw verblijf in Sandakan zo aangenaam mogelijk te maken. Gratis wi-fi in alle kamers, restaurant, vergaderfaciliteiten, businesscentrum, parkeerplaats zijn slechts enkele van de faciliteiten waarmee het Sepilok Jungle Resort zich onderscheidt van andere hotels in stad. Ervaar kamerfaciliteiten van hoge kwaliteit, inclusief bureau, satelliet-/kabeltelevisie, dvd/cd-speler, koffie-/theezetfaciliteiten, filmkanaal, om tot rust te komen na een lange dag. De recreatieve faciliteiten van het hotel, inclusief zwembad (voor kinderen), hot tub, zwembad (buiten), tuin, massage, zijn ontworpen voor maximale ontspanning en onthaasting. Wat de reden van uw bezoek ook is, het Sepilok Jungle Resort is een uitstekende keuze voor uw verblijf in Sandakan.

Meer informatie en meer foto's: Sepilok Jungle Resort |klik nu|

 


 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite