MALAYSIA
SITE

Sukau
-- Sukau
-- Kinabatangan Rivier
-- Lahad Datu
-- Sandakan
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

SUKAU  
-de verbazingwekkende natuur van de Kinabatangan Rivier-


Sukau

Sukau is een kleine kampong naast de Kinabatangan rivier. Er is een pleintje met een moskee, een school en een begraafplaats. Huizen, een paar guesthouses, restaurants, kliniek en kleine winkeltjes liggen bij een kruispunt, die je verder het dorp inleidt. De mensen zijn ontspannen en aardig en het lijkt erop dat het toerisme het leven in het dorp niet heeft veranderd. Er staan fruitbomen en hibiscusbloemen langs de smalle weg, waarop zwaaiende kinderen spelen en dorpshonden met je meelopen. Elektriciteit is beschikbaar in het dorp, maar het aanbod is niet altijd hetzelfde. De stroom valt nog wel eens uit. Er is nog steeds geen schoon stromend water en de dorpeling vertrouwen op het regen- en rivierwater uit de Kinabatangan.
Sukau's wekelijkse markt op vrijdag, waar lokaal gemaakte sarongs worden opgestapeld naast kippen, keukengerei en allerlei producten uit de jungle; er is ook een kleinere dagelijkse markt. Het gebied rondom Sukau is omringd door regenwoud, waardoor je het gevoel krijgt, dat je aan de rand van de jungle verblijft. Er zijn hier twee belangrijke rivieren om te verkennen: de enorme Kinabatangan en de veel kleinere Menanggol, die je kunt bezoeken. Deze laatste rivier is ongeveer 10 meter breed.

  Omdat er maar weinig auto's door het dorp rijden, behoort de weg meestal toe aan de apen! Er is een kleine kliniek in het dorp, maar voor ernstige behandelingen moet men toch naar het ziekenhuis in Sandakan. Men had in 2010 ook een brug beloofd om de afstand naar het ziekenhuis in Lahad Datu te verkorten, maar deze is wegens geldgebrek geschrapt. Nu maakt men nog steeds gebruikt van de veerpont, die behalve passagiers ook auto's overzet.
's Avonds verzamelen alle lokale gidsen zich op de pier voor een praatje en een drankje. Dat is het enige nachtleven dat je hier in Sukau zult vinden. Je zult je vertier in je guesthouse moeten zoeken: in ťťn van de luie stoelen met uitzicht op de rivier.
Sukau is belangrijk, omdat het de toegangspoort is tot de verbazingwekkende natuur van Kinabatangan Rivier. De Kinabatangan Rivier is breed en het is de langste rivier van de Sabah. Het loopt 560 kilometer van de bergen in het zuidwesten van Sabah naar de Sulu-zee.

Er zijn twee manieren om rechtstreeks van Sandakan naar Sukau te gaan. De eerste is via een directe minibus . Elke dag vertrekt er om 13.00 uur een minibusje bij de waterkant van Sandakan. De andere is om vervoer te regelen met een man genaamd Choy. Zijn telefoonnummer is 019-536-1889. We adviseren u om beide opties van tevoren te controleren. Als je twijfelt, neem je in Sandakan de bus naar Lahad Datu en stapt u uit bij de rotonde op de weg naar Sukau. Wel even de buschauffeur inlichten, zodat hij stopt. Busjes wachten daar op reizigers. Dan duurt het nog een uurtje tot Sukau.

Door velen wordt deze regio beschouwd als de beste plaats voor het bekijken van wilde dieren in Borneo, zo niet in geheel Zuidoost-AziŽ. De Kinabatangan rivier is een toevluchtsoord voor zeldzame dieren, die hun inheemse woongebied hebben verloren door houtkap en aanleg van palmplantages. In 2006 werd het Kinabatangan-gebied officieel tot natuurreservaat verklaard om verder verlies van leefgebied voor de dieren te voorkomen.
Olifanten, neushoorns, zoutwaterkrokodillen en een duizelingwekkende verscheidenheid aan apen en vogels voelen zich langs de oevers van de Kinabatangan thuis.
Varen op een modderige rivier in een afgelegen deel van Borneo is een ervaring die je nooit zult vergeten. Boten vertrekken in de vroege ochtend of in de namiddag. Dit zijn het beste momenten voor het observeren van apen en vogels. 's Nachts kun je ook een tochtje op de rivier maken. Dit is een goede manier om zoutwaterkrokodillen en veel mysterieuze, glanzende ogen in de bomen te spotten.
De kleine boten nemen meestal tot zes passagiers mee, hetzij in de vroege ochtend, late namiddag of 's nachts. Een boottochtje duurt minimaal twee uur, maar er is nooit een garantie, dat je wilde dieren ziet. Prijzen voor de boottochten overdag zijn tussen $ 10 - $ 20; nachtelijke boottochtjes kosten iets meer.
Wilde katten, krokodillen, grote slangen, makaken en andere zoogdieren zie je regelmatig langs de Kinabatangan-rivier. Let ook op de vele soorten vogels, waaronder adelaars, ijsvogels en kleurrijke neushoornvogels. Extreem gelukkige groepen kunnen olifanten en Sumatraanse neushoorns zien, maar deze zijn zeer zeldzaam.

Het droge seizoen is de beste periode om het gebied te bezoeken. Dit is van april tot oktober, wanneer de bloemen rond Sukau in volle bloei zijn. De regenperiode is van november tot maart. Door de zware regenval overstroomt de rivier en worden zij riviertjes begaanbaar. Helaas worden dan ook vaak boottochten geannuleerd door de zware regenval en voor fotograferen is het ook niet de beste periode.
Vanuit Sukau kun je gemakkelijk de Gomantong Grotten bezoeken (vogelnestjessoep) en Sepilok Orang Oetans en de Zonneberen (Opvangcentra) bezoeken.

 

 

|

Sukau Greenview Bed and Breakfast

Sukau Greenview ligt aan de Kinabatangan rivier en is de perfecte keuze voor reizigers om de omgeving te bekijken. Vanaf hier kunnen gasten genieten van eenvoudige toegang tot alles wat de jungle te bieden heeft. Dankzij de praktische locatie liggen alle belangrijke trekpleisters in de buurt van het hotel.
Sukau Greenview biedt betaalbare opties om meerdere dagen hier te verblijven en de omgeving te verkennen. De kamer die wij hadden was basic, maar wel ruim en met airco. 3 maaltijden per dag zitten meestal inbegrepen bij het pakket dat je boekt en deze zijn helemaal prima. Het restaurant en de loungeruimte zouden een opknapbeurt kunnen gebruiken, maar is wel schoon en de WiFi is snel. De tours die wij hebben gedaan waren indrukwekkend! Sukau heeft uitstekende gidsen die wildlife gemakkelijk spotten. Zelfs tijdens de nightcruises wist onze gids de meest kleine diertjes te spotten.

Voor meer informatie en foto's: Sukau Greenview Bed and Breakfast |klik nu|

 


    

 

 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2023 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite