MALAYSIA
SITE

Sibu
-- Sibu - de stad
-- Sibu Airport
-- Sibu Hotels
-- Ferry: Kuching - Kapit
-- Kapit
-- Tua Pek Kong Pagode
-- Sarawak
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 TUA PEK KONG
SIBU

"Sibu is niet een erg toeristische stad, maar het is zeker een bezoek waard. De Tua Pek Kong tempel staat als een bewaker bij de rivier De Rajang, al meer dan 100 jaar. Dit is de hoogste pagode aan zee.
Je kunt de sleutel naar de top van de pagode krijgen. Er is geen entree, maar je kunt een donatie achter laten. Het uitzicht vanaf de top over de De Rajang rivier en Sibu is erg mooi. De tempel kan druk zijn tijdens festivals en op andere dagen, wanneer mensen langskomen om te bidden voor succes of geluk. De snelboten kade met boten naar Belaga en Kapit liggen direct naast de tempel en het is heel interessant te zien aankomen en vertrekken."


Tua Pek Kong-tempel de oudste en best bewaarde Chinese tempel in de stad Sibu met een 7 verdiepingen tellende pagode met de tempel de geschiedenis gaat terug tot de jaren 1850. De tempel is gewijd aan de taoÔstische god Tua Pek Kong. In heel Zuidoost-AziŽ wordt Tua Pek Kong de "God van de welvaart" genoemd.
Tua Pek Kong ligt in het stadscentrum en is gemakkelijk te voet bereikbaar als je door de stad Sibu loopt. De tempel is een opvallend herkenningspunt in Sibu, die majestueus uitkijkt over de rivier de Rajang.
De geschiedenis van de tempel gaat terug tot het begin van de jaren 1850 en werd later vermeld in een artikel van de " Sarawak Gazette " van het Koninkrijk van Sarawak in 1871. In 1897 werd de tempel herbouwd tot een typische Chinese taoÔstische tempelarchitectuur ontworpen met pannendak, stenen blokvloer en alle decoratieve gording en armaturen die uit China werden geÔmporteerd. Zo werd het standbeeld van de godheid Tua Pek Kong, speciaal gebeeldhouwd en geÔmporteerd uit Xiamen (China).
 

Volgens mond-tot-mondreclame wordt de Tua Pek Kong-tempel in verband gebracht met vele wonderen. Eťn daarvan betreft het standbeeld van Tua Pek Kong zelf. In 1871, tijdens het transport van het standbeeld uit Xiamen, werd het schip geconfronteerd met een hevige storm op zee. Toen het schip op het punt stond te zinken, zagen de matrozen een aardig uitziende oude man op de boeg van het schip zitten. Hij zwaaide zijn handen naar de woeste zee.
De storm bedaarde plotseling en de man net zo plotseling verdwenen, als hij gekomen was. De reis kon veilig zijn weg naar Sibu vervolgen. Bij aankomst in Sibu haalden de arbeiders het beeld uit de kist en waren geschokt, toen ze zagen dat het gezicht leek op dat van de oude man, die de golven tot bedaren had gebracht.

xx

 

Nadat het gebouw was voltooid, werden de lijst van donateurs en de details van de uitgaven opgetekend in twee stukken stenen tablet die nog steeds goed bewaard zijn gebleven in de tempel. Op 8 maart 1928 werd de stad Sibu verwoest door een grote brand, waarbij de tempel behouden bleef. De tempel werd echter verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het beeld van Tua Pek Kong bleef ongedeerd. Na het einde van de oorlog werd de tempel met houten structuur herbouwd.
In 1957 werd de tempel herbouwd met beton en steen.
Een andere renovatie aan beide vleugels van de tempel werd uitgevoerd in 1979 en het dak van de tempel werd veranderd van "belian" hout in beton met geglazuurde dakpannen. De nok of het dak en de kolom werden versierd met traditionele draken- en feniksstandbeelden.
In 1982 had men het plan om het achterste gedeelte opnieuw op te bouwen en een 7 verdiepingen tellend pagode voor de aanbidding van de Godin van Genade (Kuan Yin). Dit plan was in 1987 gerealiseerd. Historische voorwerpen zoals foto's, tijdschriften en houten drukplaten worden in vitrines op het derde niveau van de pagode worden getoond. Naast religieuze doeleinden van de pagode beklimmen toeristen ook de vele trappen voor uitzicht op de Rajang-rivieren en om de zonsondergang te bekijken.

Ter info:

Guanyin, Guan Yin of Kuan Yin is een boeddhistische godin, een bodhisattva, die wordt geassocieerd met mededogen.
Een bodhisattva is iemand, die een besluit heeft genomen om een Boeddha te worden.

Een pagode is een gelaagde toren met meerdere dakranden die veel voorkomen in China, Japan, Korea, Vietnam en andere delen van AziŽ. De meeste pagodes werden gebouwd om een religieuze functie te hebben, meestal boeddhistisch maar soms taoÔstisch, en bevonden zich vaak in of nabij vihara's. De pagode vindt zijn oorsprong in de stoepa van het oude India.

 
 

    

 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite