MALAYSIA
SITE

Negeri Sembilan
-- Negeri Sembilan
-- Seremban
-- Exclusieve Hotels
-- Gemas
-- Nilai
-- Port Dickson
-- Seri Menanti
-- De Westkust
 
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Seri Menanti

Ben van Wijnen

"Negeri Sembilan wordt vertaald als 'negen staten' die verwijzen naar de negen gebieden, die de confederatie vormden vanaf 1773. De heersers van deze staat zijn van Minangkabau-oorsprong en zijn ongeveer zes eeuwen geleden uit West-Sumatra geŽmigreerd met hun kenmerkende gebruiken en bouwstijl mee."


Seri Menanti Paleis

Seri Menanti is een stadje in het district Kuala Pilah, in het centrum van Negeri Sembilan. Het is de Koninklijke stad van de staat Negeri Sembilan en hier woont de Yang Di-Pertuan Besar of Negeri Sembilan, oftewel de sultan van de staat Negeri Sembilan. Het koninklijk paleis staat bekend als "Istana Besar". Seri Menanti wordt niet verward met Kampong Seri Menanti. Deze kampong ligt in Johor. Het gebied rond stadje Seri Menanti heet Luak Tanah Mengandung.
 
De Minangkabauers verhuisden in de 14e eeuw van Sumatra naar het grote gebied Negeri Sembilan. Rond de 15e eeuw trokken ze verder en verkenden het Seri Menanti-gebied. Onder hen was de ontdekkingsreiziger Datuk Puteh. Volgens de legende vonden ze drie halmen verse groene rijst en daarom doopte Datuk Puteh het gebied Padi Menanti (letterlijk: in afwachting van rijpe rijst). Na verloop van tijd veranderde men de naam in Seri Menanti. Er wordt aangenomen dat het woord "seri" de godin van rijst betekent in de oude Javaanse traditie (in het Javaans: Sri).

De Raja "Melewar" arriveerde in 1773 in Negeri Sembilan en werd de heerser van de streek. Later verhuisde hij zijn paleis naar Seri Menanti en dit werd de Koninklijke stad van Negeri Sembilan.
De officiŽle naam van het paleis is "Istana Besar Seri Menanti". Het paleiscomplex bestaat uit het Main Palace, de Throne Room (Balairong Seri) en de Royal Banquet Hall. De Istana Besar Seri Menanti werd in 1932 voltooid.
xx  


De troon

Een ander mooi paleis in Seri Menanti is het oude, houten paleis, dat bekend staat als de Istana Lama. Het is voor een deel gemaakt van Chengal-hout en hardhout en wordt bijeengehouden met alleen houten verbindingen. Het duurde zes jaar om het paleis te bouwen en werd voltooid in 1908.
Het ontwerp heeft subtiele hints van Minangkabau-architectuur en heeft vijf etages, die uitkomen op een hoogte van ongeveer twintig meter hoog en heeft negenennegentig kolommen om de hoofdstructuur te ondersteunen. De Istana Lama was een vervanging voor Istana Pulih, die werd afgebrand door Britse soldaten. De tekeningen en plannen voor Istana Lama zijn gedetailleerd door Mr. Woodford en gebaseerd op de ontwerpen van twee lokale ambachtslieden, Kahar en Taib. Dit paleis werd gebruikt tot 1932 waarna de Yang Di-Pertuan Besar naar Istana Besar verhuisde. De Istana Lama is aangewezen als nationaal erfgoed en werd in 1992 verbouwd tot Koninklijk Museum en is momenteel gesloten voor reparaties en upgrades, die naar verwachting in 2020 zullen worden voltooid.

Andere bezienswaardigheden zijn het Seri Menanti Royal Mausoleum, de Tuanku Munawir Royal Mosque (Masjid DiRaja Tuanku Munawir), het Seri Menanti Resort en de achttien holes Royal Seri Menanti Golf en Country Club, die ook twee squashbanen heeft.


De Poort


 


Gemakkelijk bustickets boeken bij Bustickets Online:

klik op de banner voor reservering

xx

Ook gemakkelijk trein tickets boeken:
cheap booking
klik op de banner voor reservering

 

 

    Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite