MALAYSIA
SITE

 

De Highlands
-- Bukit Broga
-- Bukit Larut
-- Bukit Tinggi
-- Bussen van/naar Cameron
-- Cameron Highlands
-- Cameron H. Brinchang
-- Cameron H. Ringlet
-- Cameron H. Tanah Rata
-- Cameron H. Hotels
-- Cameron - Oostkust
-- Cameron Thee
-- Fraser's Hill
-- Fraser's Hill Hotel
-- Genting Highlands
-- Genting Casino
-- Genting Hotels
-- Gunung Jerai
-- Gunung Ledang
-- Lojing Highlands
-- Orang Asli Cam. H.
-- Orang Asli Senoi
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

SENOI
Het Droomvolk - Ben van Wijnen

"De Senoi zijn een groep Maleise volkeren ingedeeld bij de Orang Asli, de inheemse volkeren van het schiereiland MaleisiŽ. Ze zijn de meest talrijke van de Orang Asli en wijd verspreid over het schiereiland. De Senois spreken verschillende takken van Aziatische talen, velen van hen zijn ook tweetalig en kennen de nationale taal, het Maleis (Bahasa Malaysia)."

De weg naar de Cameron Highlands zich naar boven. Je passeert diverse nederzettingen van de Orang Asli (Senoi).  Bij elke nederzetting is wel een kraampje, waar men honing en/of fruit probeert te verkopen. Soms zie je ook niemand bij zo'n stalletje. De bevolking is niet opdringerig, als je stopt. Ze laten je gewoon je gang gaan, als je wilt fotograferen.
Hun bezit is een huis en vaak ook een bromfiets.


Een nederzetting op weg naar boven. Deze zie je geregeld langs de weg verschijnen.

De naam Orang Asli betekent eigenlijk: oorspronkelijke bewoners. Er zijn nog ongeveer 60.000 Orang Asli, waarvan ongeveer 60% nog in de jungle leeft en 40% langs de kust. Meestal verstaat men onder Orang Asli iemand, die niet tot de drie hoofdgroepen (Maleis, Chinees, IndiŽr) behoort in MaleisiŽ.
We kunnen de Orang Asli onderverdelen in drie groepen:
- Senoi
- Orang Malayu Asli
- Negrito

De Senoi leven voor het merendeel in de Cameron Highlands. Zij zien eruit als MaleisiŽrs. Je zou ze niet herkennen in een stad als Kuala Lumpur, hoewel sommigen ook op Negrito's kunnen lijken. Veel Senoi werken als dagloners op de theeplantages, die hoger gelegen zijn. Veel Senoi zijn dan ook bij die theeplantages gaan wonen, om de afstand wonen - werken te verkleinen. Ze wonen daar ze in een soort barak, maar deze is wel voorzien van meer luxe.
Ze komen oorspronkelijk uit Cambodja, Vietnam en Noord Thailand. Waarschijnlijk was dat zo'n 6000 - 8000 jaar geleden.


Huizen met daken van palmbladeren en golfplaten. Een woning met golfplaten heeft
meer aanzien, want deze zijn tenslotte toch duurder??

De Senoi wordt ook wel het "droomvolk" van MaleisiŽ genoemd. Dromen hadden een belangrijke plaats in hun leven. 's Morgens bespraken ze met elkaar, wat ze gedroomd hadden en dat waren niet alleen de mooie dromen, maar ook de nachtmerries.
Dromen werden altijd positief uitgelegd, zodat je er iets van kon leren. Voorbeeld:
Als je een nachtmerrie had en je werd daarin aangevallen door een tijger, dan vertelden de ouderen, dat je niet bang hoefde te zijn voor deze "droomtijger" en dat je hem de volgende keer te lijf moest gaan met stok of speer. Als je niet sterk genoeg bent, moet je om een vriend roepen.
Als je nachtmerrie bijvoorbeeld over een brand ging, dan vertelde de groep, dat je de brand kon bestrijden met water. Dus de volgende keer moest je water halen in je droom.

De Senoi geloven in het bestaan van twee zielen. Eťn van die zielen is te vinden in de oogpupil en de andere midden in het voorhoofd. Vooral deze tweede ziel is belangrijk wanneer het om dromen gaat. Tijdens het dromen verlaat deze ziel het lichaam en komt daarbij andere zielen tegen. De zielen van bomen, dieren of mensen bijvoorbeeld. En dit zijn dan de beelden die in dromen naar voren komen in je droom.


Een woning (2) bij de theeplantages

 

De Senoi leefden vroeger verscholen tussen de bomen in de bergen. Ze hadden huizen op palen.
De huizen waren gemaakt van bamboe, rotan, riet en bladeren. Ze leefden te midden van bananenbomen, rijstveldjes, broodbomen en pompoenen. Ze waren hoofdzakelijk vegetariŽrs, maar ze aten ook wel vis en dieren, die ze die toevallig in het bos vingen.
Ze leefden in lange huizen met meerdere families bij elkaar. Misdaad kwam niet voor en geestelijke ziektes, zoals stress, overspannenheid waren bij hen totaal onbekend.
De huizen, die wij op onze weg naar de Cameron Highlands zien, staan nog steeds op palen. Veel daken zijn echter niet meer van palmbladeren. De golfplaten daken zijn hier populair. Ze zijn duurder en laten zien dat je het goed hebt.


Wonen tussen de theevelden.

 

 

   Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite