MALAYSIA
SITE

Selangor
-- Selangor
-- Shah Alam
-- Bukit Broga
-- Kelong Paradise
-- Kuala Selangor
-- Kuala Selangor vuurvliegjes
-- Kuala Selangor foto's
-- KLIA (Airport)
-- Pulau Ketam
-- Sepang (race circuit)
-- De Westkust
 
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Kuala Selangor

"The fireflies in Kuala Selangor is de enige plaats in deze regio waar u getuige kunt zijn van de miljoenen lichtjes die synchroon flitsen, vaak het "Achtste wereldwonder" genoemd. Het is een van de must-bezienswaardigheid in MaleisiŽ. Je wordt meegenomen op een boottocht over de Selangor-rivier, waar de vuurvliegjes rond de takken van de "Berembang"-bomen langs de rivieroever zitten. Hier kunnen duizenden vuurvliegjes zich groeperen in een boom, en hun "show" begint ongeveer een uur na zonsondergang. De trip duurt ongeveer twee tot drie uur en gaat door tot het ochtendgloren."

Kuala Selangor is een rustig middelgrote plaats aan de Selangor rivier. Het centrum bevindt zich bij de nieuwe brug, de winkels en het oude busstation. Nabij de moskee bevindt zich een ander winkelcentrum, maar het oude centrum is toch favoriet. Vooral bij de Maleise weekendgasten, die dannaar Kuala Selangor komen: voor de vuurtoren, de Silverleaf Monkeys en de vuurvliegjes. Er is ťťn driesterren hotel, dat chaletjes verhuurt: De PalmaInn. De chaletjes zijn keurig ingericht met douche/wc, koelkast en tv.
Het heeft een klein zwembad, waar je 's morgens in alle vroegte reeds de Silverleaf Monkeys bij het zwembad en op de daken van de chaletjes kunt zien. Het hotel ademt rust en kalmte.

De vuurvliegjes is de grote attractie van Kuala Selangor. Wanneer je in het hotel logeert, brengt een hotelbusje je om 20.00 uur naar Bukit Belimbing. De rit duurt tien minuten. Vanuit deze kampong Bukit Belimbing start 's avonds de boottocht langs de oevers van de Selangor rivier, die door de jungle slingert. Het bootje, met zijn elektromotor, vaart geruisloos in het duister stroomafwaarts. Op de lijkt, alsof je in het donker langs een hele brede, knipperende kerstboom vaart. Je valt van de ene verbazing in de andere. Totdat de boot oversteekt naar de andere oever om stroomopwaarts te varen. Weer zie dat spektakel van lichtjes. In de donkere nacht, in een boot, op de rivier, jungle aan weerzijde, en dan de vuurvliegjes. Het is allemaal heel romantisch..........

 

De tweede attractie van Kuala Selangor zijn de Silverleaf Monkeys. Deze donkere apen hebben een zilvergrijze gloed over hun vacht. De jonge aapjes zijn echter oranje (zie foto), maar na 2 maanden worden ook zij donker. Deze kun je zien het Kuala Selangor Nature Park, waar je ook een hut kunt huren om te overnachten. Hier doet men ook aan "bird watching".
Wij kwamen een grote groep Silverleaf Monkeys tegen op de heuvel "Bukit Melawati". Dit is de heuvel, waarop de vuurtoren (27 m) van Kuala Selangor staat, vlakbij het centrum. In het weekend rijdt er treintje naar boven. 
De weg naar boven is bochtig en gelukkig grotendeels "Jalan Sehala" (ťťnrichtingsweg). Boven bevinden zich enkele stalletjes, waar je een verfrissing kunt kopen. 

Tijdens uw reis door West-MaleisiŽ is het een aanrader om op excursie naar Kuala Selangor te gaan om vanaf de rivier de Selangor getuige te kunnen zijn van het schitterende schouwspel van de vuurvliegjes. Duizenden vuurvliegjes verlichten daar de omgeving.
Van Verre Reizen organiseert individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

Een jongeman van Indische afkomst sprak mij aan.
"Kijk daar boven in die kale boom zitten Silverleaf Monkeys. Zal ik ze roepen?"
Hij wachtte mijn antwoord niet af en liep naar zijn brommertje, dat dienst deed als limonade- en broodwinkel. Hij pakte een pak van 6 broodjes en liep al roepend naar het hek, dat rondom de vuurtoren was. De Silverleaf Monkeys kwamen op zijn geroep af. Ze kwamen naar hem toe en ze hielden hun hand op bij het zien van het brood. Ze wachtten rustig af, totdat ze een stukje brood kregen.
Hij gaf ons de rest van het brood en wij deelden uit aan alle apen, die hun hand ophielden.
Geen opdringerige apen. Ze waren vriendelijk en afwachtend. Je kon ze zelfs aanraken.
Het was een leuke ervaring, vooral omdat de bruine apen (Langstaart Makaken) meestal opdringerig zijn en iets willen afpakken. Je komt hen ook tegen op Bukit Melawati.

Nog ťťn opmerking: Wees altijd voorzichtig met het voeren van apen. Hoewel ze geleerd hebben met mensen om te gaan, moeten we niet vergeten, dat het wilde dieren zijn en zich grillig kunnen gedragen. 

De derde bezienswaardigheid voor ons is Bukit Belanda (Tanjong Keramat), het oude fort Utrecht. Het ligt op een heuvel, die aan de weg ligt van het De Palma Inn en het stadje. Het fort werd gebouwd door de sultan Ibrahim van Selangor, maar Van Braam veroverde het fort in 1784 voor de VOC en noemde het "fort Utrecht". Enkele stenen doen aan het fort herinneren.
Van Braam werd daarbij geholpen door de voormalige heerser van Siak, Muhammad Ali. Er werden twee forten, Fort Altingburg en Fort Utrecht, en de Van Braams batterij opgericht. Muhammad Ali werd er als regent aangesteld, maar dan moest hij wel de rechten van de VOC beschermen: er mochten geen Chinese of andere Europese schepen aanmeren en het tin moest aan de VOC worden verkocht tegen vaste prijzen.

Er ligt een "graf" onderaan het fort van "Makan Anak Dara" (het graf van de maagd). Volgens de legende ligt hier Siti Aishah.
Ze liep van huis weg om een gedwongen huwelijk te ontlopen. Ze is nooit meer gezien. Haar kleren vond men op deze plek, hangend in een boom.

Als je naar Kuala Selangor wilt, neem je de snelweg naar Ipoh. Eťn van de eerste afslagen heet: Sungai Beloh. Hier moet je er al af! Nu kom je al borden tegen met Kuala Selangor. Volg deze weg tot je in Kuala Selangor bent. Je passeert onderweg veel palmolieplantages en langs de weg worden kussens van kapok verkocht!

Bussen naar Kuala Selangor vertrekken ieder uur vanaf het Pudu Sentral Busstation (bij China Town). Ze zijn herkenbaar aan hun wit-rode kleur.

 

Interessante plekjes in Kuala Selangor:

Kuala Selangor Nature Park - het bekende natuurpark voor trek- en standvogels & andere dieren zoals de Silverleaf monkey.

Kuala Selangor fishing village -het vissersdorp, waar u goedkoop heerlijke visgerechten kunt kopen.

Pantai Remis -een strand naast het Pantai Indah Resort, waar in het weekend en op feestdagen stalletjes zijn waar u iets te eten kunt kopen. Loops eens langs het strand en verzamel eens wat schelpen.

Mangrove Forest Reserve - mangrove bossen nabij het eerder genoemde Resort. De wortels van de mangrovebossen bieden een natuurlijke bescherming voor allerlei kleine vissen en schelpdieren. Er zitten o.a. kleine garnalen, visjes, kokkels, (heremiet)krabben e.d.

Bukit Malawati Historical Hill -de plek waar het paleis van de Sultan van Selangor heeft gestaan en nu de vuurtoren van Altingburg staat.

Sekinchan Paddy Fields -staat bekend als "de gouden rijstvelden van MaleisiŽ".

Tanjung Karang fishing village -oud visserdorp en goedkope  visrestaurantjes.

Kampung Kuantan Fireflies Sanctuary - hiervoor ga je naar Kuala Selangor: de vuurvliegjes.

Sungai Buloh New Market -hier wordt de aangevoerde verse vis verkocht.

Pasir Penambang market -hier wordt verse vis en gedroogde vis verkocht.

 

   Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite