MALAYSIA
SITE

Sabah
-- Sabah
-- Sabah (2)
-- Sabah Afstanden
-- Sabah Bussen
-- Sabah Alle Eilanden
-- Beaufort
-- Kota Belud
-- Kota Kinabalu
-- Kudat
-- Kunak
-- Lahad Datu
-- North Borneo Railway
-- Sandakan
-- Semporna
-- Sukau
-- Tawau
-- Tenom
-- Vliegen: MASWings
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 
 

Turtle Island 
-schildpadden eiland-

"Zodra de eieren zijn gelegd, worden ze meteen verwijderd door de Rangers - en meegenomen naar de Hatchery. De Rangers graven vervolgens in de Hatchery een 'nestje' en plaatsen ijzerdraad ter bescherming tegen de hagedissen, die de eieren willen opgraven. We gingen terug naar het strand om te kijken, hoe er 21 hatchlings werden vrijgelaten - zo briljant. Er waren die nacht vijf schildpadden op het strand en in totaal legden ze 337 eieren."

Op zo'n anderhalf uur varen van Sandakan bevindt zich het Turtle Island Marine Park. Dit is het reservaat voor zeeschildpadden. Het bestaat uit acht kleine eilandjes in de Sulu Zee. Ongeveer zo'n 40 kilometer ten noorden van Sandakan. Het is de belangrijkste broedplek voor zeeschildpadden in Zuidoost-AziŽ.
 

Overnachten is allťťn mogelijk op het eiland Pulau Selingan. Kamperen in tenten is tegenwoordig ook mogelijk op het eiland Libaran. Hier (op Selingan) bevinden zich eenvoudige chalets, die slaapplaats kunnen bieden aan ongeveer meerdere personen. Helaas kun je niet een chalet voor jezelf huren.
Het kleine eiland is omgeven door mooie, witte zandstranden en een prachtig blauwe zee.
Het is een ideale plek om eens even helemaal uit te rusten van een rondreis.
Er lopen "rangers" op het eiland rond, die 24 uur toezicht houden op de schildpadden, die aan land komen, want in de jaren '70 van de vorige eeuw werd een groot deel van de schildpadden gevangen en voor het schild of consumptie verkocht.

In dit deel van MaleisiŽ leven twee soorten schildpadden:
- green turtle (Chelonia Mydas); de soepschildpad.
- hawksbill turtle (Eretmochelys imbricata); een karetschildpad.
 

xx Zeeschildpadden zijn meestal niet de meest sociale zeedieren, maar ze genieten wel af en toe van een goede tango en gaan op zoek naar een partner. Zodra ze de daad met succes hebben gedaan, zal de natuur zijn gang gaan en zullen de vrouwelijke schildpadden hun weg banen naar de kust om te nestelen. Deze schildpadden hebben ongeveer 1 tot 3 uur nodig om hun nest te voltooien terwijl ze naar de kust ploeteren, een nest uithollen met hun vinnen, hun eieren leggen en begraven voordat ze terugkeren naar zee.

Je kunt het eiland bereiken met een motorboot, die uit Sandakan vertrekt. De tocht duurt ongeveer ťťn uur, maar een speedboat kan Pulau Selingan in drie kwartier bereiken. Het gaat 40 kilometer naar het noorden. Onderweg passeer je nog een dorp, dat op palen is gebouwd en in het zeewater staat.
Je kunt Selingan het hele jaar bezoeken, maar de beste periode is van juli tot oktober. Dan komen de meeste zeeschildpadden het strand op.

De schildpadden komen 's avonds, wanneer het donker is, het strand opgekropen. Je wacht dan bij het chalet of het restaurant, totdat er een schildpad op het strand wordt gesignaleerd. De rangers zullen je waarschuwen, waar je naar toe moet. Als je geluk hebt, ben je op tijd en kun je, in het licht van de maan en de zaklantaarns, de schildpadden hun eieren zien leggen in een kuil. Wanneer de schildpad terug is naar zee, worden de eieren opgegraven en in een emmer naar de "hatchery" (soort kraamkamer) gebracht. Dit is een afgeschermd stuk strand, waar de eieren opnieuw worden begraven in het zand op een diepte van zo'n 30 cm. Er wordt gaas omheen aangebracht. Een bamboe paaltje erbij met daarop het nestnummer, vinddatum en het aantal eieren. Nu zijn de eieren veilig voor ratten, roofvogels en de mens.
Bezoekers zullen kunnen zien hoe eieren worden verzameld, hoe de moederschildpadden worden gemerkt en hoe de kleine zeeschildpadjes in de warme omhelzing van de Sulu-zee worden vrijgelaten.


de hatchery

Na zo'n 50 tot 60 dagen kruipen de eerste schildpadden naar boven. De eieren komen uit. Dit is meestal 's avonds wanneer de temperatuur niet hoog is en het zand niet zo warm.
De jonge dieren worden 's avonds in een emmer naar de zee gebracht. Als het donker is gevallen, is veiliger voor de jonge schilpadjes. Ze hebben dan minder vijanden, dan overdag.
In de zee komen ze echter nog genoeg gevaren tegen zoals: roofvissen, olie of plastic zakken.
Zeeschildpadden nestelen gemiddeld ongeveer 4 keer per seizoen met een interval van 2 weken. Gemiddeld komen er 's nachts zo'n 10 schildpadden op het strand en zij leggen dan zo'n 500 - 600 eieren.
Het duurt zo'n 10 tot 20 jaar tot de schildpad volwassen is.

Het geslacht van de schildpadden wordt sterk bepaald door de temperatuur van de broedomgeving; eieren uit koelere nesten (onder de schaduw) komen uit zoals alle mannetjes, en eieren uit warmere nesten (onder de zon) komen uit zoals alle vrouwtjes, en dit proces is onomkeerbaar.
De zeeschildpad is een reptiel en brengt zijn hele leven door in het tropische en subtropische zeewater. Alleen de vrouwtjes schildpadden gaan aan land om eieren te leggen. Alle zeeschildpadden eten sponsdiertjes, zeewormen en weekdieren. De green turtle is een vegetariŽr en eet onderwatergras en zeewier. De hawkbill turtle is een carnivoor eet voornamelijk de ongewervelde diertjes van de koraalriffen.

Als onderdeel van uw reis door MaleisiŽ is het de zeker de moeite waard om voor de kust bij Sandakan, het Turtle Islands National Park te bezoeken. Het park omvat de eilanden Selingan, Libaran, Bakungan, Kecil en Gulisan en is gelegen in de Sulu Zee. Het is de grootste broedplek voor zeeschildpadden in Zuidoost-AziŽ. Het bekenste eiland is Selingan Island. Ten noorden van Turtle Island ligt het eiland Langkayan, dat met name van juni tot en met september een echt schildpaddeneiland is.

Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze MaleisiŽ reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

Bekijk een ander schildpaddeneiland: Libaran


Turtle Island

 

Google

  

  

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite