MALAYSIA
SITE

Sabah
-- Sabah
-- Sabah (2)
-- Sabah Afstanden
-- Sabah Bussen
-- Sabah Alle Eilanden
-- Beaufort
-- Kota Belud
-- Kota Kinabalu
-- Kudat
-- Kunak
-- Lahad Datu
-- North Borneo Railway
-- Sandakan
-- Semporna
-- Sukau
-- Tawau
-- Tenom
-- Vliegen: MASWings
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

REIZEN MET DE BUS

"De langeafstandsbus is een kleurrijke grote bus met airconditioning, die je naar belangrijke steden / dorpen kan brengen, zoals Sandakan, Tawau, Semporna, Lahad Datu, Kunak en Keningau. Normaal gesproken is de vroegste vertrektijd 6.30 uur, de laatste bus vertrekt rond 20.00 uur. Ga voor vertrek naar de terminal, koop het tarief aan de kassa en stap in de bus. De langeafstandsbus stopt in het busstation van uw stad van bestemming."


Inanam Bus TerminalReizen op Sabah is niet zo ingewikkeld. Velen denken denken dat het heel primitief is, maar de bussen zijn nieuw en hebben allemaal airconditioning. Er is een modern busstation, dat zich net buiten de stad bevindt. De bussen naar de oostkust stoppen regelmatig voor een lunch, diner of een toiletstop. Er vertrekken meerdere bussen naar dezelfde bestemming op Sabah.
Deze pagina zal voor velen een eyeopener zijn om te kiezen voor de bus.

Voor backpackers is de bus de meest economische manier van reizen in Sabah. Ik had veel toeristen gezien, die de naar busstations kwamen met zeer beperkte informatie. Ze hebben dan vragen over de busdienst en het tijdschema. Hoewel je met de busdiensten alle delen van Sabah kunt bereiken, is het voor buitenlanders toch moeilijk zonder enige begeleiding. Ik hoop iets te kunnen bijdragen ober het reizen met de bus op Sabah.

Er zijn 3 soorten bussen, die u ziet rijden rond Kota Kinabalu (KK), de hoofdstad van Sabah:

 


1. Long-Distance Bus: deze bussen brengen u naar de andere grote steden/ stadjes op Sabah.

2. Local Bus: deze brengt u naar voorstedelijke gebieden en omgeving van KK.

3. Stadsbus: Deze bus neem je op elke hoek van KK. Ik zal ze even hieronder doornemen.

1. De Long-Distane bus
Deze is ook bekend onder de naam " Express Bus". De Long-Distance Bus is kleurrijk en deze gezellige, grote bus brengt u naar belangrijke steden/ stadjes zoals, Sandakan ( 6 uur), Tawau (9 uur), Semporna (8 uur), Lahad Datu (9 uur), Kunak (7 uur) en Keningau.

 

Normaal gesproken is de vroegste vertrektijd 06:30, de laatste bus is 08:00. Ga gewoon naar de terminal, waar je moet vertrekken. Je koopt een kaartje bij kassa en stapt in de bus.
De Long-Distance Bus stopt bij elk groot busstation, totdat u bij uw bestemming bent. Bij de busterminals zijn taxi's beschikbaar om u verder te brengen. Eventueel naar kleinere plaatsjes. In KK, zijn er 3 busstations, waar u een Long-Distance bus kunt nemen. Deze zijn:

a)  

Inanam Bus Terminal.
Deze ligt in Inanam, ongeveer 10 km van KK verwijderd. Dit is het belangrijkste Long-Distance Bus busstation. De meeste bussen vanaf hier brengen u naar de belangrijkste steden aan de Oostkust. Ze zullen het Kinabalu Park passeren na 90 minuten (u kunt hier eventueel uitstappen, wanneer u de berg wilt beklimmen).
Er zijn hier een aantal busbedrijven. Loop gewoon eens rond en bekijk hun loketten nauwkeurig en kies dan degene, die vertrekt op de door jou gewenste gewenste tijd. Persoonlijk vind ik Tung Ma Express en Dyana Express de beste.
Omdat het een lange reis wordt, zal de Long-Distance bus stoppen voor ontbijt / lunch / diner en onderweg een plaspauze houden. Op het busticket kunt u de mobiele telefoonnummers vinden van de busmaatschappij. Je kunt ze zelfs bellen om je op te halen bij Kinabalu Park, of bij het verkeersknooppunt bij Sepilok voor de terugreis.

b)  

Padang Merdeka (Merdeka Field) Bus Terminal
Deze ligt dichtbij het centrum KK stad en is erg handig. U kunt bussen nemen naar de meeste stad/ stadjes aan de westkust en naar het binnenland van Sabah. bijv. Keningau (2 uur), Tenom (3 uur), Kudat (3 uur), Kota Belud (1 uur). Hoewel er een aantal grote bussen zijn, zijn de meeste mini-vans, die pas vertrekken als de auto vol is. Je zou uiteindelijk een uur kunnen wachten.

c)  

City Park Bus Terminal City
Dit busstation ligt in het centrum van Kota Kinabalu en ook voor het Gerechtsgebouw. Van daaruit begint uw reis naar Sipitang (2Ĺ  uur), Sarawak (Lawas, Miri ( beide 10 uur)) en Brunei (7 uur).

2. Local Bus (Kota Kinabalu)
Lokale bus brengt u naar voorstedelijke gebieden en de omgeving van Kota Kinabalu, bijv Inanam, Menggatal, Telipok, Tuaran, Tamparuli, Penampang, Dongongon, Luyang, Kepayan, Putatan, Tanjung Aru, Lok Kawi, Papar.
De meeste van deze bussen zijn mini-busjes zonder airco, en ze hebben geen schema. Tijdens de daluren, moet je eventjes wachten, totdat de bus vol is, alleen dan vertrekken ze.
De lokale mini-bus terminal is tijdelijk verplaatst naar 3 locaties in het centrum:
1.Marina Hof Terminal: bussen naar Luyang, Penampang, Sembulan, Tanjung Aru, Lok Kawi, Papar, enz.
2.KK Shangri-La Hotel Terminal: bussen naar Likas, Inanam, City Mall, Menggatal, Menggatal, Tuaran, Tamparuli, enz.
3.Wisma Bandaraya Terminal: bussen naar Sepangar, Tuaran, Sulaman, enz.

3. Stadsbus (Kota Kinabalu)
Om naar een andere locatie in het centrum van kota Kinabalu. Deze stadsbussen rijden drie vaste routes in 10 min tot 30 min. Dus je zult eventjes moeten wachten op de volgende bus.
Update: De Wawasan Bus Terminal is gesloten voor onderhoud sinds 21 september 2013. De terminal van de stadsbus is tijdelijk verplaatst naar 3 locaties in het centrum:
Marina Court: deze stadsbus rijdt Route A: d.w.z. Marina Court → Wawasan Plaza → Waterfront → Kota Kinabalu Central Market → Wisma Sabah → Suria Sabah → Jesselton Point → Oude Pakhuis → Jalan Pantai Road → Warisan Plein → Marina Court.
Wisma Budaya: deze stadsbus rijdt Route B: d.w.z. Wisma Budaya → Kota Kinabalu Stadhuis → Oude Pakhuis → Wisma Merdeka → KK Plaza → Asia City → IndonesiŽ consulaat → Chung Hwa School
Bandaran Berjaya: deze stadsbus rijdt Route C: d.w.z. Politiebureau Karamunsing → Karamunsing Complex → Wisma Radio → Karamunsing → BSN Bank → Marina Court.

 

Gemakkelijk Bustickets online bestellen:

 

 

Hieronder vind je de top 3 attracties, die backpackers met de bus willen bezoeken. De busbedrijven zijn gewend aan dergelijke verzoeken. Laat ze weten wat uw bestemming is en zij zullen u graag helpen.

1.   Hoe kom je bij het Kianabalu Park?
     
    Ga naar Long-Distance Bus Terminal in Inanam, neem een bus naar Sandakan, Lahad Datu of Tawau. Na ongeveer 1,5 uur bereikt u Kinabalu Park. er staan bordjes, die naar Kinabalu Park wijzen.
     
2.   Hoe reis ik naar het Sepilok Orangutan Rehabilitation Center?
     
    Ga naar Long-Distance Bus Terminal in Inanam en neem daar een bus naar Sandakan. Vertel de buschauffeur, dat u naar Sepilok  wilt. De bus zet u af bij de rotonde van Sepilok. Je moet dan nog  slechts 2 km lopen, voordat je het Sepilok Orangutan Rehabilitation Center bereikt.
     
3.   Hoe kom ik in Semporna?
     
    Ga naar Long-Distance Bus Terminal in Inanam en neem daar een bus, die naar Semporna gaat. Heel gemakkelijk.

OPMERKINGEN:

1.   Zorg goed voor je persoonlijke bezittingen. Houd uw waardevolle bezittingen dicht bij je. Pas op voor zakkenrollers in de bus. Gebruik je gezond verstand, het maakt niet uit welk land u reist. Het betekent niet, dat Sabah onveilig is. Dit geldt altijd!
2.   Taxi's zijn meestal direct beschikbaar in de buurt van het busstation. Ze gebruiken geen meter en vele berekenen toeristen een hogere prijs. Je moet dus goed onderhandelen.
3.   Gebruik geen taxi zonder vergunning. Illegale taxichauffeurs zijn meestal de eersten, die je benaderen, zodra je uit de bus stapt. Gewoon negeren. Geregistreerde taxi voertuigen zijn er in de kleuren: rood + wit of geel + zwart.
4.   Wees gewaarschuwd, wanneer je met een taxi reist zonder vergunning. Het heeft invloed op uw verzekering, wanneer er een ongeluk gebeurt.
5.   Voor de dames: reis 's nachts niet alleen.
6.   U bent van harte welkom om de lokale bevolking de weg of informatie vragen. Sabah mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Velen spreken goed Engels. In MaleisiŽ taal: Bus is "Bas" en Taxi is "Teksi".
7.   Alle betalingen in het openbaar vervoer gebeuren contant. Heb dus altijd contant geld bij je.
8.   Als er geen taxi te vinden is, loop dan naar de balie van een willekeurig hotel. Zij kunnen een taxi voor u bellen. Natuurlijk is de vergoeding dan iets hoger.
9.   U kunt de buschauffeur vragen om u te waarschuwen, wanneer u uw bestemming bereikt.
10.   Ziet u busjes of mini-vans met de bovenste helft wit van kleur en onderste helft groen, dan zijn dat voertuigen van reisbureaus. Ze behoren niet tot het openbaar vervoer.
 


Bus naar Semporna

Google

 

 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite