MALAYSIA
SITE

 
Reisverslagen

-- Ton en Ria
-- Ed Verwoerd
-- Pieter
-- Linda & Ward
-- Martin & Ineke
-- Vera en Denis
-- Carola Rood
-- Hanneke en Wil (deel 1)
-- Hanneke en Wil (deel 2)
-- Kala Chielens
-- Alfred de Mooy - tsunami
-- Alfred de Mooy - de reis
-- Esther en Arno
-- Lorette de Ploeg
-- Jurn Verschraegen
-- Renť en Renate de Burger
-- Eveline Wiertz
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Reisverslag
Lorraine de Ploeg

In de periode tussen juli en augustus hebben we, met onze 2 kinderen van 17 en 14 jaar, 3 weken door MaleisiŽ gereisd. Onze reis begon en eindigde in Kuala Lumpur. We hadden van tevoren enkele hotels geboekt, voor een aantal dagen een auto gehuurd, in grote lijnen een rondreis bepaald, veel informatie van internet (deze site!) gehaald en met de Lonely Planet in onze achterzak zouden we de rest ter plekke regelen. Op onderstaand kaartje zie je hoe onze route ongeveer was.

Kaart MaleisiŽ

 

 

We reisden met Malaysian Airlines, reis geboekt via internet bij Connections, een Belgische bedrijf. Zij boden op het moment van boeken de goedkoopste vlucht. Prima! De reis begon in Kuala Lumpur. We verbleven in het Grand Plaza Park Royal (Istana was vol). En modern 5 sterren hotel in de Golden Triangle.

Ontbijt met sushi, een heerlijk zwembad op de 6e etage met uitzicht over de stad en je stapt zo uit het hotel in de monorail, of wandelt zo het centrum in.

In KL de dingen gedaan die je doen moet. Aan de overkant van ons hotel Sungei Wang Plaza (shopping mall) met alleen maar goedkope elektronica, China Town, de Petronas Towers (te laat, de kaartjes waren op, niet erg KL Tower is leuker), Suria (shopping mall) met een van de grootste boekwinkels (Kinokuniya) die we ooit gezien hadden, de vlindertuin in de Lake Gardens (ga met een taxi!), de KL Tower (reserveer om te eten!), heerlijk Japans eten bij Dontaku (tegenover Lot 10).

 

Illegale dvd's en cd's kopen........................

KL-Tower in Kuala Lumpur.

Na 3e dag bij Avis de auto opgehaald (een mooie Proton Wira, ruim genoeg!). Gelukkig zitten ze een beetje aan de rand van de stad, want het is wel even wennen aan de linkerkant en dan met dat verkeer. Wanneer je maar mee gaat met de stroom, gaat alles goed. We gingen op weg naar Kuala Gandah. Met de informatie van deze site en een behoorlijke bewegwijzering is het goed te vinden. In ruim 2 uur tijd ben je er. De voorstelling begint om 2.15 uur en als je wat eerder bent heb je rustig de tijd om naar een informatieve video te kijken over nut en noodzaak van de olifantenopvang.  Ze leven van donaties; je hoeft geen entree te betalen! Je kan daar overigens ook goedkoop en lekker eten.

En dan schudden we elkaar de hand............. en we zijn vrieden voor het leven!

Vervolgens op weg naar Fraserís Hill. Dat was nogal een onderneming. Mooie rit duurde langer dan verwacht. Laatste stuk weg is (was) 1 richting verkeer, dus om het uur mag je of op of neer. Er werd aan een nieuwe weg gewerkt. Eenmaal in Fraserís Hill aangekomen, viel het ons nogal tegen. Bij de locale VVV ( FH Development Corperation) informatie gevraagd. Uiteindelijk maar een overnachting geboekt in het Pine Resort (niet doen!). Het is allemaal vervallen en tenzij je van wandelen of golfen houdt is het hier niet echt de moeite waard. Wel lekker gegeten (Chinees, links op de Ďgalerijí bij de Engelse klok, heeft bier).

Volgende dag naar Cameron Highlands. Prachtige route, onderweg watervallen.

De beroemde Lata Iskandar waterval.

In Tanah Rata bij Balaís Holiday Chalets gezeten (familyroom met zín 4-ren is okť, maar ga er niet eten, veel te duur!) Tanah Rata een heel leuk dorp met veel eettentjes, winkeltjes, internetcafťs, busstation, excursies en een erg prettige sfeer. Het T-cafť is een absolute aanrader! De heerlijkste appeltaart en hele vriendelijke bediening! En je kan er rustig een spelletje uit de kast pakken en de hele middag blijven hangen. Zondags gesloten.

Bala's Holidays Chalets

In Balaís voor de volgende dag een wandeling geregeld o.l.v. een gids.

Je kan het ook zelf regelen: links van het busstation. Wel verstandig om met een gids te gaan, er zijn al heel wat wandelaars niet meer teruggekeerd van hun wandeling. Bovendien weet zoín gids je ook heel veel te vertellen over de planten, bomen, vogels, vlinders die je tegenkomt. Neem wel goede wandelschoenen, muggenspul  en voldoende water mee!

Wandelen in de Cameron

De nieuwe weg van Tanah Rata naar Kota Bahru was bijna klaar! Wel een behoorlijke rit, waar we bijna de gehele dag over gedaan hebben, omdat nog niet alles helemaal af was. In Kota Bahru in de Crystal Lodge gezeten. Goedkoop en schoon. De markt bezocht (goedkope t-shirts), het centrum van de stad, de avondmarkt (sluit even als de imam oproept voor het avondgebed). In Kota Bahru brachten we de huurauto weer weg en vervolgens gingen we met de taxi naar Kuala Besut om van daar met de boot (retour: snelle 60 RM 30 min of langzame 40 RM 1Ĺ uur) naar de Perhentians te gaan.

Nina aan het luieren............

 

Wij gingen naar Kecil en wel naar DíLagoon (super!)
Manager Razak: tel 09-7866789

Hier zijn we een week gebleven. Het is het enige resort in een kleine lagune aan de noordoostkant van dit eiland, rustig, erg aardige bediening, hutjes aan het strand (hutje 60 RM voor 2 personen, dormitory 10 RM per nacht) er is zelfs een boomhut! Er hangen overal hangmatten, je kan er kanoís huren en ze regelen allerlei excursies. O.a. zwemmen met de schildpadden; viel tegen vanwege de drukte. Tip: ga zelf met een kano. Ze zitten recht tegen over bij Perhentian Island Resort op Besar).

Je bent met een taxibootje zo op Long Beach, waar je het strand vol is van restaurantjes, internetcafťs en winkeltjes. Omdat ís avonds het koraal bij Dí Lagoon droogvalt, is laat terugkeren dan moeilijk!

Reden dat we hier een week bleven was ondermeer dat vader en zoon hun advanced duikbrevet gingen halen en hier zoín 3 dagen mee bezig waren. Dit hebben ze gedaan bij Sea Dragon Divers op Long Beach. Er zijn overigens een stuk of 10 duikcentra gevestigd op Kecil dus er is wat dat betreft ruime keuze. De prijzen variŽren maar weinig maar de een heeft een meer persoonlijke benadering dan de andere.

Rechts in de huisbaai kan je goed snorkelen en als je wat brood meeneemt, bevind je je al snel tussen honderden vissen! Via een paadje door de jungle (pas op voor grote varanen en pythons!) kan je naar Turtle Bay waar vriendelijke haaien (black tip reefsharks) te zien zijn en prachtig koraal. Ook kan je hier genieten van fraaie zonsondergangen.

Na een week zijn we met de boot naar Pulau Lang Tengah gebracht (50 RM pp). Zoín 45 min met de boot. Niet zo prettig als er golven zijn. We hadden rechtstreeks telefonisch geboekt voor 2 nachten bij Square Point Resort. Je hebt daar alleen maar all inclusive resorts met zogenaamde package deals (265 RM pp). Je krijgt dan ook meteen een programma in je handen gedrukt. Ook hier een family room met badkamer en airco.

Gingen dezelfde dag met boot op een snorkeltripje naar Redang Marine Park. Helder water, zeer grote vissen (kogelvis, baarsen), onder de steiger woont een zeer dikke murene.

Voor de deur veel haaien en schildpadden en oppassen voor chagrijnige Triggerfish! Volgende dag met de boot een schitterende snorkeltrip rond het eiland gemaakt. Prachtig koraal, veel vis, een soort natuurlijk zwembad met azuurblauw water en schildpadden.

De Perhentian

 

Vervolgens gingen we met de boot naar Marang. Er staat dan een taxibusje klaar om je naar je resort te brengen (50 RM)! Wij gingen naar Angullia Beach House resort (a_beach@tm.net.my of tel 02-65840377). Hier kom je overigens veel fietsende Nederlanders tegen, er loopt een fietsroute hierlangs. Een route die naar eigen wensen kan worden ingevuld. Bagage wordt vervoerd. Het leek ons nogal warm om hier te fietsen, maar de reacties van de fietsers waren overwegend positief.

Angullia beach is een prima resort gerund door een erg vriendelijke en behulpzame familie. Voor de volgende dag hadden ze voor ons een boottocht op de rivier geregeld. De enige man met wie ze dit soort tripjes regelen is een allervriendelijkste schipper, die goed articulerend engels spreekt. Hij nam ons mee in zijn boot over een spiegelgladde rivier en wees ons varanen, roofvogels, apen. Bij een dorpje legden we aan en nam hij ons mee het authentieke dorp in. Hier zagen we hoe rietendaken gemaakt werden en goela djawa (suikerbrokken) en wees hij ons allerlei fruitbomen. Ook zagen we hoe apen hier getraind werden om hoog de palmbomen in te klimmen en kokosnoten te plukken. Onderwijl kregen we ook een hoop over de politiek te horen!

Volgende dag met dezelfde boot naar Kapas gebracht. Een klein eilandje voor de kust van Marang. Een mooi eiland met een paar fraaie guesthouses/resorts er op. Veel stond leeg. Ook is er een duikschool en zijn er een paar restaurantjes. De noordkant was het best om te snorkelen. Via een moeilijke klim kon je er komen. Echter toen wij er waren zat de zee vol stinging plancton! Geen pretje. Bij de pier zwommen honderden vissen. Leuk voor een dagje.

Ze hadden voor ons buskaartjes geregeld voor de bus terug naar Kuala Lumpur. Met een luxe bus (stoel kan bijna in ligstand, veel ruimte en goedkoop ongeveer 38 RM pp) in ongeveer 7 uur terug naar Kuala Lumpur gereden. Onderweg wordt 2 keer gestopt om de benen te strekken en wat te eten. Prima manier van reizen.

In Kuala Lumpur zaten in het 1e weekend van augustus alle grote hotels vol. Je denkt bijna niet dat dat mogelijk is, maar heus het kan. Wij hadden uiteindelijk in Chinatown geboekt in het Mandarin Pacific (tel.603-20703000). Prima hotel in hartje Chinatown. Een gezellige kamer met zijn vieren. Hier brachten we de laatste 2 nachten van onze reis door. We zijn nog wat gaan shoppen, wat hier natuurlijk prima kan. DvdĒs, t-hirts, horloges, alles nep dus pas wel op, er zit ook veel troep tussen. Op de markt kan je heerlijk eten (pekingeend) onder het genot van een Tigerbiertje en genietend van al die mensen die daar rondlopen!

Volgende dag nog naar Bukit Bintang Shopping Centre en naar de Chow Kit Market. Dit is echte een heel goedkope markt waar ze naast kleding en andere spullen ook veel groente en vis verkopen. ís Avonds hadden we geboekt (toen we net aangekomen waren 3 weken daarvoor, dus ruim op tijd) voor het buffet in de Kl tower. Met de taxi (anders moet je nog een stuk omhoog lopen!) erheen. Het is een absolute belevenis. Het eten is zeker niet goedkoop, maar wel een erg uitgebreid buffet. Het is overigens wel de enige keer geweest dat we de volgende dag wat last hadden van onze darmen. Het uitzicht is fantastisch en je ziet al tafelend de stad prachtig verlicht langs je heen draaien. Een schitterende afsluiting van een supervakantie.

Omdat we pas ís avonds laat vlogen hadden we de volgende dag nog tijd om de Batu Caves te bekijken. Met de taxi erheen. Neem water mee of koop het voor je de trappen gaat beklimmen. Neem ook wat voor de apen mee, maar pas wel op! Ze zijn heel brutaal. Wij hadden nog wat ramboutans waar ze dol op zijn. Vanuit het hotel hadden we een taxibusje geregeld. Als je veel bagage hebt en grote kinderen kan je beter een busje regelen, want het is best wel een ritje naar het vliegveld. Je wordt daar netjes afgeleverd en ontvangen door een vriendelijke medewerker van Malaisian Airlines.Hij brengt je naar de juiste balie. Daar kunnen ze op Schiphol nog wat van leren.

De Batu Caves. Uitkijken voor de apen!

We kunnen terug kijken op een fantastische vakantie. MaleisiŽ is een prachtig land met een alleraardigste bevolking. Mensen zijn relaxt, vriendelijk en heel behulpzaam. Dat was wel weer even wennen toen we op een koude morgen in augustus op een station in Nederland uit de trein stapten. Nee, laten we maar snel weer naar MaleisiŽ gaan.

Bert, Lorraine, Jonte en Nina.

 

   Lorraine de Ploeg

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite