MALAYSIA
SITE

Feestdagen
-- Deepavali
-- Hungry Ghosts
-- Loi Krathong
-- Ponggal
-- Chinees Nieuwjaar 2021
-- Ramadan
-- Songkran
-- Suikerfeest
-- Thaipusam
-- Wesak Day
-- Overige Festiviteiten
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

RAMADAN
Ben van Wijnen

Tijdens de Ramadan zijn de Maleise restaurantjes gesloten. U hoeft echter geen honger of dorst te lijden. De restaurants in de hotels zijn gewend aan Westerse gasten. Ook kunt u eten bij ťťn van de vele Chinese restaurantjes. Ongeveer 30% van de bevolking is van Chinese afkomst en zij zijn geen Moslim. Ook zijn er daarnaast nog Indiase restaurantjes.Masjid Jamek

Ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender. Het is de maand van inkeer, waarop tussen fajr, de dageraad ruim vůůr zonsopkomst, en maghrib, bij zonsondergang, gevast wordt. Een van de bijzonderste nachten in deze maand is Laylat al-Qadr.
Naar het voorbeeld van de profeet Mohammed vasten moslims in deze maand gedurende de dag. Dit houdt in dat veel moslims op deze tijden niet eten, drinken, roken en dat ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap. Daarnaast zijn ook liegen, schelden, kwaadspreken en vloeken tijdens de ramadan extra kwalijk.

Volgens de islam leert het vasten de mens om zichzelf te bedwingen en kan het eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing, en leert het de mens aan de baas te zijn over begeerten en lusten. Verder zou vasten het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en God vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien.

 

 

Dit vasten is ťťn van de vijf zuilen van de islam. Zieken, zwangere vrouwen, militairen in oorlogstijd, jonge kinderen, reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid (denk bijvoorbeeld aan mensen met suikerziekte) of vertragend werkt op herstel van een ziekte zijn echter niet overal verplicht om te vasten. Naast het vasten kunnen vrijwillig extra gebeden gedurende de nacht worden verricht.
Moslims bidden gedurende deze maand meer om de geloofsovertuiging te doen toenemen. Naast een maand van bezinning, is ramadan een maand waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid.

 

Een mogelijke uitleg van het vasten kan als volgt worden gegeven:

  • Oog: men kijkt niet naar wat ongeoorloofd is.

  • Oor: men luistert niet naar verkeerde praatjes en luistert niet af.

  • Mond: men roddelt niet en bezigt geen verkeerd taalgebruik.

  • Hand: men pleegt geen verkeerde dingen.

  • Voet: men bezoekt geen verboden plaatsen.

Voor zieken, zwangere vrouwen, vrouwen tijdens de menstruatie, soldaten in oorlogstijd, jonge kinderen, reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid of vertragend werkt op herstel van een ziekte, wordt een uitzondering gemaakt. Zij hoeven niet te vasten, hoewel het inhalen ervan (indien dat mogelijk is) wel wordt aangemoedigd.
Zowel 's ochtends vroeg als 's avonds laat na zonsondergang wordt er door sommigen zeer uitgebreid gegeten. Er zijn mensen die hier kritiek op hebben, omdat zij vinden dat de ramadan een periode van vasten, onthouding en bezinning dient te zijn. De ochtendmaaltijd wordt shor of sohor genoemd, de maaltijd na het vasten iftar.

Ramadan begint op:

       
Dinsdag 13 april 2021 Ramadan begint
       
Zondag 3 april 2022 Ramadan begint
       
Donderdag 23 maart 2023 Ramadan begint
       
Maandag 11 maart 2024 Ramadan begint
       

Wat betekenen de woorden:

  • Ramadan: een periode van een maand die door alle moslims wereldwijd wordt gevierd, gedurende welke van zonsopgang tot zonsondergang streng wordt vastgehouden.

  • Eid-Al-Fitr/ Idul Fitri/ Lebaran: allemaal verwijzend naar de grote nationale feestdag aan het einde van de Ramadan twee dagen duurt, waar gezinnen samenkomen om eten te delen en quality time door te brengen met vieren.

  • Megibung: Het vasten doorbreken door allemaal samen te eten van hetzelfde bord, papier, bakje enz. Het is een oude traditie waarvan gedacht wordt dat het het broeder- en zusterschap in het dorp versterkt.

  • Suhur: Pre-dawn maaltijd voor zonsopgang

  • Iftar: Avondmaaltijd na zonsondergang

 

 

Gemakkelijk boeken: Bustickets Online:

Klik op deze banner om te reserveren

 

Gemakkelijk boeken: Trein Tickets
cheap booking
Klik op deze banner om te reserveren

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite