MALAYSIA
SITE

Melaka
-- A'Famosa Waterpark
-- Cheng Hoon Teng
-- Dutch Burgers
-- Geograhér Café
-- Melaka - Ontdekken
-- Freeport Outlet
-- Hop-on Hop-off Bus
-- Hotels
-- Jonker Street (Walk)
-- Krokodillenboerderij
-- Maritiem Museum
-- Melaka - KL by bus
-- Melaka - Nu
-- Melaka - Vroeger
-- Melaka - Plattegrond
-- Menara Taming Sari
-- Monorail
-- River Cruise
-- Pulau Besar
-- Pulau Udan
-- Puri Hotel
-- St. John Fort
-- VOC
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Pulau Undan
Ben van Wijnen


Pulau Udan in de Straat van Melaka

Het eilandje Pulau Undan ligt verscholen achter het grotere Pulau Besar in de Straat van Melaka. De naam Undan Island is naar verluidt afkomstig van een zeevogel, die ooit op dit eiland en in de omgeving woonde, omdat er verschillende voedselbronnen waren, waaronder visjes en slakken. Met “Undan” wordt in het Maleis een pelikaan bedoeld.
Het eiland behoort ook tot de deelstaat Melaka. Het kleine eiland heeft geen vaste bewoner, maar er is altijd wel een vuurtorenwachter en personeel voor het onderhoud aanwezig, die regelmatig worden afgelost. Zij zorgen o.a. voor het onderhoud van de vuurtoren en de toiletten op het eiland. Je kunt het eiland dus bezoeken. De boottocht over de Straat van Melaka naar het eiland duurt ongeveer 35 minuten. De afstand van het vasteland is 25 kilometer.
Er zijn tickets voor het eiland te koop bij de Watertaxi van de Melaka River Cruise aan de rivier in de stad. Je kunt ook contact opnemen via Facebook met "MelakaIslandHopping". Zij verzorgen een gehele dagtrip naar Pulau Undan. Maar er zijn ook lokale vissers, die je daarheen kunnen brengen tegen een vergoeding, die meestal hoger is. Je moet dus goed onderhandelen, als je dit doet.


De vuurtoren


De passagiers zijn meestal dagjesmensen, maar je kunt er ook overnachten. Je dient dan wel je eigen tent en kampeerspulletjes mee te nemen. De meeste dagjesmensen zijn sportvissers of wandelaars, die eens over het eiland willen wandelen en de vuurtoren willen bezichtigen. Daarna wil men graag zonnen of zwemmen.
De oude, metalen, achthoekige vuurtoren bevindt zich bovenop de heuvel van het eiland. Deze rode vuurtoren werd in 1880 gebouwd door de Britse kolonisten, als een baken voor schepen door de Straat van Melaka voeren. Ondertussen is een tweede, moderne vuurtoren gebouwd, die naast de oude staat. Het is nu een ronde, betonnen toren met geavanceerde apparatuur voor de scheepvaartcommunicatie.


De oude en nieuwe vuurtoren achter elkaar. Op de voorgrond de woning van de vuurtorenwachter

 

 
In de vroegere periodes, lang voor de bouw van de rode vuurtoren door de Britse kolonisten, stond het eilandje bekend als een broeinest van piraten.
De eerste, oorspronkelijke Britse vuurtoren bestaat uit een achthoekige lichttoren, waarin de lantaarn en een ronde buitengalerij zijn ondergebracht. Op de foto zie je nog de oude, rode vuurtoren met daarachter de nieuwe betonnen vuurtoren. Op de foto zie je nog het huis van de vuurtorenwachter en het heeft één verdieping. Het huis opgetrokken uit metselwerk.
Je zult je verbazen over de omgeving op Pulau Undan met haar verbluffende schoonheid, vooral de helderheid van het zeewater ende enorme rotsen rond het eiland. Aan het eiland ligt nog een heel klein eilandje vast, dat over strip strand te bereiken is. Bij hoog water staat er een klein stukje water boven het strand.


Het kleine eilandje met de strandstrip verbonden met Pulau Undan

 

     

 

 

 

 

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite