THE
MALAYSIA
SITE

Eilanden Oostkust
-- Perhentian Islands
-- Pulau Aur
-- Pulau Besar
-- Pulau Bidong
-- Pulau Dayang
-- Pulau Gemia
-- Pulau Kapas
-- Pulau Lang Tengah
-- Pulau Pemanggil
-- Pulau Rawa
-- Pulau Redang
-- Pulau Sibu
-- Pulau Tengah
-- Pulau Tenggol
-- Pulau Tinggi
-- Tioman
-- Tioman Boot tickets
-- Mersing
-- Mersing - Bus
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Pulau Tenggol

"De plaats is indrukwekkend mooi en rustig. Eén hint, het wordt zelfs niet genoemd in de Lonely Planet, en ik hoop dat het zo zal blijven. Er zijn drie resorts op het enige echte strand van het eiland. Wel, één is gesloten voor het moment, en de andere lijkt geen enkele vergunning te hebben om te opereren. Dus je hebt maar één goede optie, ik noem het Pulau Tenggol Beach Resort ... hoe origineel is dat."


Pulau Tenggol Baai

Pulau Tenggol is één van die minder bekende eilandje voor de Oostkust, behalve bij degenen, die van duiken snorkelen houden.
Het eiland ligt ter hoogte van de stad Dungun, dat op het vasteland ligt. Het is het laatste eiland uit het rijtje, dat begint bij de Perhentian, Redang enz. Vanaf de jetty in Dungun duurt het ongeveer 45 minuten, voordat je op Pulau Tenggol aankomt. Het eiland heeft een rotsachtige steile kusten en een heel mooie baai met wit zandstrand, die 500 meter lang is. De steile beboste kliffen zorgen voor een aangenaam verblijf ver weg van de stad. Het eiland was van oudsher onbewoond.
Pulau Tenggol is ongeveer 3 km bij 2 km en de drie resorts aan de baai en het strand loopt zachtjes af in zee. Het is ideaal voor kinderen om te zwemmen. Het eiland is vergelijkbaar met Pulau Gemia.

De Tenggol groep eilanden ligt het meest zuidelijk van Terengganu's Marine Parks. Het bestaat uit de eilanden Pulau Tenggol (Tenggol Island), Pulau Nyireh, Tokong Timur, Tokong Burung en Tokong Talang / Tokong Kemudi, Tokong Laut. De omliggende eilanden hebben onder water een goed zicht en het krioelt van het onderwater leven en het heeft een breed scala aan harde en zachte koralen. Pulau Tenggol is één van de mooiste eilanden in het oosten kosten van Maleisië. Het is  bekend om zijn perfecte water, dat opgewarmd is door de Zuid-Chinese Zee.
Vanaf 1975 vluchtten vele vluchtelingen uit Vietnam naar het buitenland, omdat Vietnam communistisch was geworden. Vele Vietnamezen vluchtten naar het buitenland met boten, waar ze als asielzoekers terechtkwamen. Ze kwamen de ergste dingen tegen; piraten, orkanen, schipbreuk, de motor van de boot kapot, de benzine op en honger- of dorstnood. Eén van die boten kwam aan op het onbewoonde eiland Pulau Tenggol.

 

Tenggol Island

xx

Je kunt op het eiland ook ontspannen een boek lezen onder de palmbomen. Een zachte bries en de rustige sfeer maakt dit eiland een ideale plek onder de liefhebbers, die ze dan ook verzwijgen. Aangezien de meeste van de mensen die naar dit eiland komen om te duiken of te snorkelen, is het overdag erg ontspannend. Duikers en snorkelaars besteden dag of nacht veel tijd in het water. Het eiland ligt geïsoleerd. Voor rustzoeker is het om te ontspannen en om aan de drukte van de stad te ontkomen.
Teluk Air Tawar, Tanjung Gemok en Tanjung Sarung Lang zijn de favoriete duikplekken rond het eiland. Als je in het regenseizoen komt heb je kans dat je een grote walvishaai tegen komt. Deze zijn niet gevaarlijk, want ze eten alleen kleine visjes en plankton. De walvishaai is goedaardige haai. Je kunt met ze mee zwemmen. Ze trekken in het regenseizoen zuidwaarts naar Australie. Je hebt tijdens de moesson echter wel de kans op troebeler water, omdat het regent. Rond de maanden maart/ april zul je ze niet meer zien tot de volgende moesson aanbreekt. Iedere duiker, die naar het eiland komt, zou dit willen zien.
Het kleine en compacte eiland Pulau Tenggol is een vergeten juweeltje in het heldere blauwe water van de Zuid-Chinese Zee - een smaragd met een diep, groen bosrijk binnenland geflankeerd door witte poeder stranden en prachtige koraalriffen. Bij deze riffen leven veel zeedieren, waaronder haaien, roggen, murenen en naaktslakken: wit gestreept in paars, geel-bruin, oranje of lichtblauw met zwarte en oranje stippen.


Het Resort

Er zijn drie kleine bungalow resorts aan de grote baai met zandstrand. Alle drie hebben zich gespecialiseerd in het duiken gasten:

  • Tenggol Aqua Resort
  • Tenggol Island Beach Resort
  • Tenggol Resort

Uit een reisverslag:

"Wij waren er voor 6 dagen met 14 duikers uit Duitsland. We hebben allemaal van dezelfde mening: we hebben paradijs gevonden. Er waren slechts 5 tot 10 andere toeristen op dit eiland. We hadden een heel goede tijd met een Robin Hood, de baas van het duikcentrum. Hij liet ons zeer speciale duikplekken zien, die bijna onbekend zijn.
"Moonraker" was bijvoorbeeld één van de beste duikplekken, waar niemand ooit komt: vis, als bijenzwermen, duizenden vissen, opwindende koraalformaties, echt grote barracuda's, schildpadden ... Kristalhelder water en geweldige zeeleven! Ik zag acht zwarte tip haaien en een blauwe gespikkelde rog. En bij alle duikstekken waren wij de enige boot en de enige duikers. Robinhood toonde ons altijd het beste van het beste!
En 's avonds konden we ontspannen en hadden plezier op onze speciale bank: de prachtige zonsondergang voor ons, de jungle achter ons. Robinhood, ik dank u voor dit ooit in een lifetime ervaring! Over enige tijd zullen we terugkomen - zeker! "


Kaartje

Gemakkelijk bustickets boeken naar o.a. Mersing <klik>

 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite