THE
MALAYSIA
SITE

Eilanden Oostkust
-- Perhentian Islands
-- Pulau Aur
-- Pulau Besar
-- Pulau Bidong
-- Pulau Dayang
-- Pulau Gemia
-- Pulau Kapas
-- Pulau Lang Tengah
-- Pulau Pemanggil
-- Pulau Rawa
-- Pulau Redang
-- Pulau Sibu
-- Pulau Tengah
-- Pulau Tenggol
-- Pulau Tinggi
-- Tioman
-- Tioman Boot tickets
-- Mersing
-- Mersing - Bus
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Pulau Pemanggil

"Pulau Pemanggil is een eiland in het Johor Marine Park, dat beroemd is om zijn rotsachtige kliffen en het rijke zeeleven (toevluchtsoord voor vissen!). Het ligt op ongeveer 56 km van Mersing Jetty, wat zich vertaalt in een reis van ongeveer 1,5 uur per speedboot vanuit Mersing."


Pemanggil

Pulau Pemanggil ligt in de Zuid Chinese Zee ten zuiden van Tioman. Pemanggil Island maakt eigenlijk deel uit van vier andere eilanden. Dit zijn Pulau Aur, Pulau Lang en Pulau Dayang. Dit afgelegen eiland Pemanggil is ook beroemd om de schoonheid en overvloed van het onderwaterleven in zijn heldere, smaragdgroene wateren. De andere magnetische charmes zijn eindeloze uitgestrekte witte zandstranden en geweldige snorkelplekken. Het ongerepte eiland wordt omringd door kleurrijke koraalriffen en zeeleven.

Pemanggil Island is tevens bekend, omdat het één van de beste visplekken in Maleisië is. Het is beroemd onder vissers, omdat het de ideale plek is voor diepzeevissen en goede jachtterrein voor marlijnen en makrelen. Daarnaast staat het ook bekend om andere wateractiviteiten, zoals snorkelen en duiken.
Zoals met de meeste bewoonde eilanden in de Maleisische wateren, heeft Pemanggil een groot aandeel in geschiedenis, vol geheimen en spookachtige verhalen. Het eiland is één van de best bewaarde geheimen van de vissers.
Eén van die verhalen gaat als volgt: "Bijna een eeuw geleden kwam er een boot met een Indonesische familie langs deze wateren. Op een nacht, had de vader een droom en in deze droom hoorde hij een stem die hem wenkt om zich op het eiland te vestigen. behoorde tot de bewaker van het eiland. "

Aan de noordoostkust van het eiland Pemanggil ligt Teluk Lancang, een afgelegen baai, waar kokosbomen in overvloed groeien temidden van een tropische vegetatie. In het hart van het eiland ligt een enorme rots, die plaatselijk bekend staat als Batu Buau (de Buau-rots), die door de lokale bevolking als heilig wordt beschouwd.

xx

Het beklimmen van deze rots is voor de avontuurlijke mensen. Het biedt een opwindende en uitdagende wandelervaring om de heuveltop te bereiken. Je kunt naar de top klimmen om het schilderachtige uitzicht op het eiland te ervaren en genieten va het prachtige uitzicht.
De klim begint in Kampung Buau. Door een opening in het struikgewas bij één van de huizen voert je door de jungle van het eiland en over kale rotsen naar de top. De tocht duurt ongeveer 45 minuten - 1 uur, wanneer je een gematigd tempo aanhoudt. Het is aan te raden om een paar sportschoenen met een goede grip mee te nemen, omdat het hier en daar op de hellingen glibberig is. Neem ook een grote fles mineraalwater en een verrekijker mee. Uw resort kan je desgewenst een gids voor deze tocht leveren.


Batu Buau

Op een uitstekende platte rots, ongeveer halverwege de tocht, kun je uitrusten en over het eiland met zijn jungle kijken. Dit is een geweldige plek om vogels te observeren. Er zijn oerwoud myna's, die de roep van andere vogels nabootsen, keizerlijke duiven, die zichzelf gladstrijken, wilde duiven koeren, duiven flitsen voorbij en papegaaien, die op takken zitten. Andere wilde dieren zijn moeilijker te herkennen. Makaken zijn er in overvloed op het eiland en stekelvarkens (zo werd mij verteld), eekhoorns, vliegende vossen zwerven op het eiland na zonsondergang. Slangen, hagedissen en schorpioenen komen ook veel voor. De grote python is een algemene bezoeker van de dorpen en wordt door dorpsbewoners vaak ter plekke onthoofd uit angst dat hun katten, kinderen en vee door deze grote slangen worden meegenomen.

Bij helder weer, heb je een prachtig uitzicht op de Zuid-Chinese Zee en de omliggende eilanden. Je kunt zelfs het eiland Tioman zien (50 km) liggen. Dit is absoluut de beste bestemming voor diegenen, die rust en ongereptheid zoeken.
Een waarschuwens woord voor de wandelaars: Batu Buau wordt beschouwd als heilig plek voor de lokale bevolking. Je moet je dus op de rots gedragen. Was je, wanneer je de rots gaat beklimmen. Als je bovenresten van offers vondt, verwijder ze dan niet! Ook is deze tocht niet geschikt voor kinderen. De laatste klim naar de top is een beetje zenuwslopend, vooral als je omhoog moet klimmen langs de verticale muur, waaraab een touw bungelt.
Naast de enerverend klimtocht kun je ook lokale dorpen bezoeken, zoals kampung Buau, kampung Pak Kaleh


Lanting Beach Resort


Het Lanting Beach Resort is één van de beste resorts op het eiland Pemanggil. Dit prachtige resort heeft een uitstekende service en lekker eten. Het resort is tegen een heuvel gebouwd, waar je, vanuit je kamer, kunt uitkijken over het strand en sprankelend helder water. Er worden door het resort veel activiteiten aangeboden, zoals jungletrekking, kanoën, beachvolleybal en ook enkele andere indoorspelletjes.

 

Kampung Buau
Dit is de belangrijkste kampung (dorp) en waar de eerste kolonisten zich thuis voelden. Een kliniek, een moskee, een politiepost en een school vormen de ruggengraat van deze gemeenschap. De school bestaat uit slechts 15 leerlingen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar. Eén van de redenen, waarom veel gezinnen zijn weggetrokken van het eiland is dat hun kinderen verder kunnen leren. De bevolking van het eiland is nu geslonken tot slechts 60 dorpsbewoners en dat blijft dalen, als jongeren blijven vertrekken op zoek naar bestemmingen waar felle neonlichten schijnen. De grote steden blijven hen lokken.

Teluk Kador
Een 20 minuten durende rit met de boot naar de andere kant van het eiland brengt je naar deze afgelegen baai. Dichtbij Temiang Beach ligt op 6 meter diepte het wrak van een vrachtboot. Deze was op de terugweg naar Thailand, toen het schip op stormachtige novemberdag on 1966 tegen rots sloeg. De boot, die beladen was met maïs en tamarinde, zonk onmiddellijk in de rotsachtige baai. Het kostte een ongelukkige zeeman het leven. Tegenwoordig bruist het van nieuw leven en dient het als een kunstmatig rif. Zeepokken sieren het wrak en rifvissen zwemmen in en uit patrijspoorten. Andere bezoekers, zoals de bultkop en de rots-kabeljauw, zijn ook rond het wrak te vinden.

Kampung Pontianak
Vroeger leefde er een 'Pontianak', een banshee, die zich voedde met pasgeboren baby's. Een banshee is een monster, meestal in een vrouwelijke vorm, die mensen doodt. Dit specifieke ras van banshee, dat op het eiland leeft, staat ook bekend als 'Hantu Langsuir'. De Langsuir kan haar hoofd losmaken van het lichaam, als ze aanvalt. Wat verteld wordt, is dat de Langsuir is een vliegende kop heeft, waaraan ingewanden zijn bevestigd. Het kraakt en piept in het oor.
Deze banshee had een voorkeur voor mannelijke baby's. Het wachtte tot de aanval, als nieuwgeborenen 's nachts alleen waren en de andere dorpsbewoners sliepen. Op een avond hoorde ze het snurken van de dorpsbewoner een nabijgelegen dorp. de banshee had al maanden gewacht op een pasgeboren. Ze was honger en haar trek in jong bloed was onverzadigbaar. Ze trok snel haar hoofd van haar lichaam en vloog naar het huis. Wat ze niet wist, dat de dorpelingen op de loer lagen om haar in een hinderlaag te lokken. Bij aankomst bij het huis merkte ze plotseling, dat alle deuren en ramen naar het huis, waardoor ze naar binnen kon, waren geblokkeerd. Uit wanhoop besloot ze onder het huis naar binnen te gaan: door de spleten van de vloer. De dorpelingen hadden hierop gewacht en kozen voor de aanval. Ze gooiden een net over haar heen.
Door haar gejammer van de verrassende hinderlaag, werd haar lichaam gewaarschuwd, maar voordat het lichaam met het hoofd kon worden herenigd, kwam een andere groep dorpsbewoners en verbrande het huis met het lichaam. Zonder een lichaam om naar terug te keren, werd de Pontianak uiteindelijk vernietigd. Het dorp heeft nog steeds de naam 'pontianak' behouden, maar heerst nu een rustige, serene sfeer. De dorpsbewoners doen hun dagelijkse klusjes en zouten de vis, ze repareren de netten en nemen af en toe koffiepauzes. En er is een geweldige snorkelplek vlakbij de steiger.

Kampung Pak Kaleh

Dit is het dorp, waar Pak Mazlan en een paar andere families zich vestigden, nadat ze van Pulau Aur kwamen. Nu huisvest het dorp slechts een paar gezinnen. Vroeger lag het dorp op de heuvel. Toen de dorpelingen vertrokken, trokken de overigen naar het strand. Als je geïnteresseerd bent, vraag de lokale jongens om je naar de oude nederzetting te brengen.
Alleen de fundamenten van de nederzetting en de graven van hun geliefden bleven achter, als mijlpalen van de levende geschiedenis op het eiland.

Je moet naar Mersing rijden. Het duurt ongeveer 3 uur als je uit Singapore komt. In Mersing neem je de boot bij de steiger om je naar het eiland te brengen. Vandaar duurt het nog 4-5 uur om het eiland Pemanggil te bereiken.
Om vanuit Kuala Lumpur naar Mersing te komen, duurt het 4½ uur met de auto of ongeveer 6 uur met de bus.

Bus Tickets Online bestellen:

 

 

   Ben van Wijnen

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite