MALAYSIA
SITE

Penang
-- Air Hitam Dam
-- Balik Pulau
-- Batu Ferringhi
-- Batu Maung
-- Botanic Gardens
-- Bussen Penang
-- Busstation Sg Nibong
-- Cheong Fatt Tze
-- Chowrasta Bazaar
-- Clocktower
-- Escape Pretpark
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen op Penang
-- Fort Cornwallis
-- George Town
-- George Town-kaart
-- Gertak Sanggul
-- Hard Rock Hotel
-- Hawker Stalls
-- Hawker Centre
-- Hop-0n Hop-off Bus
-- Hotels
-- Hotel Reserveren
-- Jelutong
-- Kapitan Kling Moskee
-- Kek Lok Si
-- Kerachut - turtles
-- Kerachut - foto's
-- Khoo Kongsi
-- Komtar
-- Kuan Yin
-- Liggende Boeddha
-- Massage strand
-- Monkey Beach
-- Pasar Malam
-- Penang Hill
-- Penang Wegenkaart
-- Pulau Jerejak
-- Pulau Payar
-- Pulau Payar - duiken
-- Saint Anne's Church
-- Satelliet foto
-- Shopping
-- Slangentempel
-- Spice Garden
-- Stoepa's Penang Hill
-- Straits Quay
-- Swettenham Pier
-- Tanjung Bungah
-- Teluk Bahang
-- Vleermuizentempel
-- Vlooienmarkt
-- Wandelen in G'town
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

PULAU PAYAR

"Wat is dit een paradijs een heel mooi eilandje met strand en Coral zwem schoentjes heb je niet nodig wat een snorkel en duik sensatie heel erg mooi je snorkelt gewoon tussen de blacktips en honderden andere vissen een aanrader."

Pulay Payar

 

Het Pulau Payar Marine Park ligt in het noorden van de Straat van Malakka, voor de kust van Kuala Kedah en ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Langkawi. Het is een populair eilandje voor toeristen, die op Langkawi of Penang verblijven. Hier kunnen ze iets van de onderwaterwereld van MaleisiŽ zien. Populair is hier het snorkelen en de haaitjes voeren. De vissen komen zo uit je hand eten.  

Het Pulau Payar Marine Park bestaat uit vier kleine eilandjes - Pulau Payar (de grootste), Pulau Kaca, Pulau Lembu en Pulau Segantang. Geen van deze eilanden is bewoond, behalve door ambtenaren van het Ministerie van Visserij, die hier de wet handhaven. Vissen bij deze eilanden is ten strengste verboden: of het nu voor je hobby of voor je beroep is. Er is geen accommodatie op deze eilanden om te overnachten. Alhoewel voor de meer avontuurlijk aangelegen toerist, die hier zou willen overnachten,  wel de mogelijkheden zijn. Kamperen wordt toegestaan, mits je toestemming hebt van het ministerie van Visserij  in Alor Setar, de hoofdstad van de deelstaat Kedah. Het telefoonnummer om dit aan te vragen is: 04-732 5573.

Haaitjes voeren

  Een dagexcursie naar Pulau Payar Marine Park is veelal de enige optie voor toeristen. Om de eilanden te bereiken, kun je er van drie plaatsen naar toe gaan. De drie vertrekplaatsen zijn: Kuah, op Langkawi I, Kuala Kedah op het vasteland, en Penang. Vanuit Kuah of Kuala Kedah duurt het boottochtje ongeveer 45 minuten, daarentegen duurt het vanuit Penang iets meer dan een uur.
Je kunt je excursie boeken bij het kantoor van Langkawi Coral bij de Kuah Ferry Terminal, waar het ongeveer RM220 per excursie kost. Voor deze prijs haalt het bedrijf je op bij je hotel, krijg je van een lunch en kun je gebruik maken van het platform bij Pulau Payar, dat voor de kust ligt (met diverse mogelijkheden). Daar staan alle snorkel benodigdheden voor de gasten ter beschikking.
xx

"Island and Sun" bij Kelanas in Kuah (hoofdstad van Langkawi)  krijg je een soortgelijke service voor RM150. Ze halen je voor deze prijs echter niet op bij je hotel en ze vervoeren de bezoekers in kleine speedboats naar Pulau Payar. De ervaring om met een speedboat naar Pulau Payar te reizen is wel een gigantische ervaring, speciaal wanneer het water en de wind tegen je gezicht aan komt. Geniet er van, zolang het duurt.

Verschillende bedrijven organiseren ook tochtjes naar Pulau Payar. Er is er zelfs eentje, die eerst naar Langkawi vaart en vervolgens moet je een andere boot terug nemen naar Pulau Payar. Omslachtig dus. Informeer in je hotel, wat de beste mogelijkheid zijn om een excursie naar Pulau Payar te boeken.

 


Haaien voeren

Op Pulau Payar zin vier zandstranden, die in totaal ongeveer 200 meter lengte hebben. Je gaat er dus heen voor zijn koraalriffen! Als je eenmaal onder water bent, of je bent aan het snorkelen, dan heb je een zicht van 9 tot 15 meter onder water. Pulau Payar is dus de ideale plek om te gaan "scuba diven", snorkelen, zwemmen of picknicken.
Er zijn ook twee wandelpaden ("tacking trails") uitgezet op het eiland om zijn bezoekers met de flora en fauna kennis te laten maken. Deze wandelpaden worden echter niet benut en de bezoekers zijn dan ook nauwelijks  hierover geÔnformeerd.
Er zijn ook picknick mogelijkheden, barbecueplaatsen en toiletten op diverse plekken.
"Scuba divers" en de snorkelaars genieten van de prachtige kleurrijke vissen, die zich tussen het koraal bewegen.
Je zult je vermaken in het gezelschap van scholen vissen, die ze driftig hun weg zoeken naar nieuwe gronden.  Diverse zeeschelpen en schaaldieren, die zich over de zeebodem bewegen, completeren het beeld dat je hebt van een tropisch onderwaterwereld. Er is zo'n groot verschil tussen de drukte en bezigheid, die zich boven water afspeelt en de rust en kalmte daaronder. Geniet ervan!


Als je duikt of snorkelt, kun je van de prachtige onderwaterwereld genieten.
Op het platform (Coral Langkawi) kun je echter ook van het uitzicht genieten.
Het platform ligt verankerd en is 49m x 15m. Als je excursie naar Coral Langkawi hebt geboekt, heb je ook de mogelijkheid om van de onderwaterwereld te genieten zonder nat te worden.
De onderwatertunnel van het platform ligt meer dan 10 meter onder de zeespiegel. De  speciale "Underwater Observation Chamber" is de beste kamer, war een landrot contact kan hebben met de onderwaterwereld. Coral Langkawi bezit ook een "glass-bottom boat", die naar speciale locaties vaart. Er is ook een platform voor een introductie duik van scuba-diving, een "ondiep dek"  voor ongeoefende zwemmers en snorkelaars. Er is ook een restaurantgedeelte, snackbar en zonnedek.

Het gedeelte in het zuidwesten van Pulau Payar staat bekend als de "Coral Garden". Het is de beste plek voor duiker,je hebt er spectaculaire zichten en de koralen hebben velerlei kleuren. Andere spectaculaire plaatsen is het oosten van het eiland en het gebied ten westen van Pulau Segantang, war men diep kan duiken.Bij deze laatste plek zullen anderen grotere zeedieren je op je duik begeleiden.

Enige kritiek.
Verdere uitbreiding van de toeristische activiteiten zijn niet aan te bevelen. Deze zullen meer schade toebrengen aan het kwetsbare ecosysteem, wat de toeristen juist aantrekt. Als men toch op deze zelfde voet doorgaat, zal Pulau Payar zijn schoonheid verliezen en zijn ecosysteem beschadigen.
Tenslotte zullen er geen toeristen meer komen.

Wat de mogelijke schadelijk kan zijn die aangericht kunnen worden aan het ecosysteem op Pulau Payar? 
De belangrijkste aantastingen zijn:

  • Schade aan de koraalriffen.

  • Ruimtegebrek (of simpelweg overbevolking)veroorzaakt door de bezoekers.

  • Onvoldoende faciliteiten, zoals toiletten.

  • Vervuiling door de bezoekers.

  • Bezoekers zullen ook minder snel tevreden zijn over Pulau Payar.

EXTRA SITE: DUIKEN OP PULAU PAYAR

 

 

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite