MALAYSIA
SITE

Penang
-- Air Hitam Dam
-- Balik Pulau
-- Batu Ferringhi
-- Batu Maung
-- Botanic Gardens
-- Bussen Penang
-- Busstation Sg Nibong
-- Cheong Fatt Tze
-- Chowrasta Bazaar
-- Clocktower
-- Escape Pretpark
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen op Penang
-- Fort Cornwallis
-- George Town
-- George Town-kaart
-- Gertak Sanggul
-- Hard Rock Hotel
-- Hawker Stalls
-- Hawker Centre
-- Hop-0n Hop-off Bus
-- Hotels
-- Hotel Reserveren
-- Jelutong
-- Kapitan Kling Moskee
-- Kek Lok Si
-- Kerachut - turtles
-- Kerachut - foto's
-- Khoo Kongsi
-- Komtar
-- Kuan Yin
-- Liggende Boeddha
-- Massage strand
-- Monkey Beach
-- Pasar Malam
-- Penang Hill
-- Penang Wegenkaart
-- Pulau Jerejak
-- Pulau Payar
-- Pulau Payar - duiken
-- Saint Anne's Church
-- Satelliet foto
-- Shopping
-- Slangentempel
-- Spice Garden
-- Stoepa's Penang Hill
-- Straits Quay
-- Swettenham Pier
-- Tanjung Bungah
-- Teluk Bahang
-- Vleermuizentempel
-- Vlooienmarkt
-- Wandelen in G'town
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

Pulau Jerejak

"Bijna 20 jaar lang een pure Penangite, moet ik toegeven dat dat de eerste keer was dat ik op een eiland tegenover Queensbay Mall genaamd Pulau Jerejak stapte, waar de geschiedenis van het Jerejak-eiland hier te vinden is. Het gebeurde dus afgelopen zaterdag toen mijn vrienden en ik ons avontuurlijke uitje hadden op Jerejak Island. Het avontuurlijke uitje begon om ongeveer elf uur 's ochtends toen ik onbedoeld laat wakker werd als een organisator onbedoeld om 08.30 uur veerboot dan misten we allemaal de 09.45 uur veerboot omdat we in de buurt gingen ontbijten."
 

Aankomst op Jerejak (bij het resort).

Pulau Jerejak staat bekend als het "Alcatraz of Malaysia". Wanneer je vanaf het vasteland aan komt rijden, zie je het eiland rechts liggen. Op dit eiland was tot ...... een gevangenis. Ontsnappen was dus moeilijk, maar sommigen hadden geluk, hoewel een sterke stroming rond het eiland staat. De gevangenis staat er nog wel, maar wordt niet meer gebruikt.
Er is tegenwoordig een driesterren resort "Jerejak Resort & Spa", wat zeer rustig is gelegen. 's Avonds is er natuurlijk weinig te doen, maar overdag kun je je volop vermaken. Er is een "Adventure Village", waar je o.a. kunt boogschieten, steile wanden en rosten kunt beklimmen, over touwen kunt lopen en kunt abseilen en nog meer. Behalve "Adventure Village" kunt je ook een mountain bike huren en een pad gaan fietsen. Natuurlijk kun je ook wandelen naar bijv. een canopy walk. Sportiviteit staat dus voorop.
Het resort wordt wel eens gebruikt training van een bedrijf. Tijdens ons bezoek was dat.......
Er vaart op gezette tijden een bootje naar het vasteland. De oversteek duurt kort, want de scheiding tussen het eiland en Penang is ongeveer 1 kilometer. Er is een vast vertrekpunt naar Pulau Jerejak. Wij vonden echter een schipper, die ons naar het eiland wilde varen (RM5.-), maar hij moest eerst toestemming hebben van het resort. Daar zouden we immers afgezet worden. De ontvangst was heel vriendelijk en men liet ons geheel vrij. Het was voor ons duidelijk, dat je hier slecht één à twee nachten moet verblijven, omdat het verblijf dan eentonig wordt. Om 's avonds iet te beleven, zul je je moeten laten overzetten naar het vasteland. Er straalde een ongelofelijke rust uit op het eiland.

 

Het zwembad Op de achtergrond zie blokken met kamers
   
Badhanddoeken kun krijgen... Ook te huur.....

De naam Pulau Jerejak is vroeger door vissers gegeven, lang voordat het bekend zou staan als het Alcatraz of Malaysia vanwege de Jerejak gevangenis. Het eiland is 362ha groot en het werd door Francis Light bezocht, voordat hij verder ging naar Penang.
Kolonel Arthur Wellesley of Wellington (Engeland), zag Jerejak als een alternatieve marinehaven voor Fort Cornwallis in Georgetown. Deze militaire basis zou tevens Jamestown kunnen beschermen, het huidige Bayan Lepas (waar de luchthaven is). Een plotselinge uitbraak van malaria was de oorzaak dat de plannen niet door gingen. Men dacht, dat het kappen van de jungle de oorzaak was van de malaria uitbraak.
Om de groei van Penang te stimuleren besloot Francis Light, dat iedere immigrant die een stuk jungle kon ontginnen, land kon claimen. Als voorzorg moesten de immigranten voor een gezondheidsinspectie eerst naar Pulau Jerejak. Zo werd Pulau Jerejak in 1910 een quarantaine centrum voor immigranten, die zich op Penang wilden vestigen.
In de dertiger jaren, bouwden de Britten er een ziekenhuis voor tuberculose patiënten. Er konden 150 patiënten tegelijkertijd worden behandeld. Het ziekenhuis lag aan de oostkant van het eiland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een Duitse Onderzeebootbasis op het eiland. Men denkt, dat dit tussen juni 1943 en maart 1944 was. De basis diende om schepen in de Indische Oceaan tot zinken te brengen. Om de aanval op een Russisch oorlogsschip te gedenken is er een gedenkteken op Jerejak, hoewel er geen Russen op het eiland begraven zijn.

De gevangenis, waarom het eiland zo bekend is, werd operationeel op 12 juni 1969. Officieel heette het: Jerejak Rehabilitation Center. Het bleef een gevangenis tot augustus 1993.  De eerste gevangenen waren veroordeelden, die meededen aan de rassenrellen op 13 mei 1969. In 9181 was er een heuse gevangenis opstand, waar zo'n 100 gevangenen aan mee deden. Er werden toen verschillende gebouwen verwoest. Aanleiding was het ongenoegen van gevangenen over de verlenging van de straftijd.

xx De Gevangenis

Pulau Jerejak is bedekt met een dikke jungle, dat ongeveer 4000 jaar oud moet zijn. Er komen veel verschillende planten voor.
Op de heuvelachtige gebieden vindt men de Dipterocarp-bomen. Hieronder vallen boomsoorten zoals de Meranti, Mersawa en de Keruing.
Bij de oude gevangenis vindt men het grootste mangrovebos van het eiland. Dikke wortels staan in het zoute water en houden de boomstam vast. De bomen zijn gewend om in het zoute water te staan. De wortels bieden kleine visjes, krabjes en inktvisjes bescherming. Het is onmogelijk om door de mangrove te trekken.
De vegetatie tussen de kust en de heuveltoppen is afhankelijk van de grondsoort en de wind. Soms is het een rotsbodem, een andere keer weer een kleigrond. Men kan hier vinden de Mengkunyit, (medicinale plant), Tongkat Ali (medicinale plant - geeft energie) en de Bintangor (boom - hardhout).

Er zijn geen bedreigde diersoorten op het eiland, hoewel de dieren wel beschermd zijn. Zo vind je o.a. op het eiland de witbuikzeearend, de langstaart makaken, hagedissen, mangrove slangen en de python. De witbuikzeearenden kun je best op de zuidpunt waarnemen. De langstaart makaken, met hun korte armpjes, slapen samen op de takken in de bomen. Kijk tegen de avond dus naar de takken van de bomen. De hagedissen kun je overal op het eiland tegenkomen. Als ze eenmaal hun staart hebben verloren, groeit deze weer automatisch aan.  De mangrove slangen hangen dikwijls aan de takken van de mangrovebomen. De pyhtons (met een netvormig patroon op de huid) houden zich meestal in de jungle schuil.

In zee leven vooral kwallen. De vissers van het vaste land vissen bij het eiland op Kerapu en de Kembong. Deze vissen zijn geliefd bij de Maleiers. Ook zie je op je (korte) boottocht naar het eiland enkele fish farms op het water.

Fish Farms op zee.

 

 

 

 

    

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite