MALAYSIA
SITE

Perak
-- Bukit Merah
-- Bidor
-- Gopeng/ Caves/Rafting
-- Gopeng/ Tea Valley
-- Ipoh
-- Kampar/ oude tinstad
-- Kuala Kangsar
-- Lumut
-- Mangrove/ K. Sepetang
-- Pangkor
-- Pangkor Laut
-- Pulau Jarak
-- Tapah/ to the Cameron
-- Taiping
-- Teluk Intan
-- The forgotten bridge
-- Tua Pek Kong Tempel
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Pulau Jarak

"De reis naar Pulau Jarak was goed. Als we Pulau Sembilan-eilanden bereiken, kunnen we dikke en donkere wolken zien. Dat baart ons echt zorgen, maar als we dichter bij Pulau Jarak komen, schijnt de brandende zon en maken we ons allemaal klaar om te vissen."

 

Het kleine eilandje heet Pulau Jarak en is in de Straat van Melaka de nieuwste bestemming om te duiken of te sportvissen in MaleisiŽ. Het ligt ongeveer 34 kilometer ten zuidwesten van de stad Lumut, in de deelstaat Perak. Dit kleine eiland is nauwelijks 8 hectare groot (16 voetbalvelden) en stijgt 50m boven de zeespiegel uit. Het is bedekt met een weelderige vegetatie, waartussen veel zeearenden nestelen. Er is geen strand op Pulau Jarak, alleen rotsen aflopend tot aan de zandige zeebodem met kleine flarden van steenachtige, harde en zachte koralen. Het met rotsen omringde eiland is door de rotsige kust vrijwel onbereikbaar, waardoor de ongerepte wonderen van Pulau Jarak voornamelijk onontdekt zijn.
Het is een klein eiland, zonder enig resort, chalet, etc. .. Het enige, wat op het eiland is, is de vuurtoren ...

Er gaat een legende, dat de wateren rondom Pulau Jarak betoverd zijn. En wee de visser of duiker, die rondom Jarak respectloos te werk gaat. Mijn duikinstructeur vertelde ons van een duiker, die onderwater op zeer brute wijze vis zou vangen. Eenmaal boven water, beweerde hij een vrouwelijke geest te hebben gezien, die hem had betoverd. Toen hij onderwater was, hoorde hij de vrouwelijke geest zijn naam roepen.
Terug in de woonplaats, werd hij ernstig ziek en hij kon alleen herstellen, wanneer hij zweerde nooit meer te vissen of te duiken.
En dat gebeurde.....

Op het hoogste punt van het eiland staat alleen een vuurtoren. Op de tocht naar de top van  Jarak Hill heerst er een vreemde stilte. Ons pad was overwoekerd met klimplanten. Er lag een oude boom op ons pad. Deze was klaarblijkelijk gevallen en schijnbaar leek onze tocht naar de vuurtoren voorbij. We waren genoodzaakt om onze tocht te staken en terug te keren naar de boot.
Toen we het niet meer zagen zitten, zagen we opeens toch een manier om door de takken van de boom te klimmen, alsof iemand ons de weg wees.
We zorgden ervoor, dat we niet weg op een plant of een insect trapten. Vandaar dat waren niet echt verrast waren, dat ondanks de vele insecten en mieren, die over ons lichaam kropen, niemand van ons een kras of beet opliep. Terwijl wij toch struiken en klimplanten wegduwden. Hier waren de sleutelwoorden "nederigheid en respect voor het milieu" op zijn plaats.
We werden beloond met een adembenemend uitzicht op zee vanaf de top van de heuvel. We klommen de vuurtoren op. Er waren veel zeeadelaars en andere zeevogels in de lucht.
Met de wind in onze gezichten en kreten van zeearenden in de lucht genoten we van de omgeving.

Militair is het eiland van belang geweest, omdat het strategisch midden in de Straat van Melaka lag. Tegenwoordig maken milieugroepringen zich zorgen, omdat het eiland steeds meer bezocht wordt door duikers en sportvissers. Tien jaar geleden werd het eiland door de Topografische Dienst van MaleisiŽ in kaart gebracht en moesten enkelen er 2 nachten kamperen. Dat vonden ze werkelijk erg. Vooral, toen ze vanwege een storm nog een dag extra op het eiland moesten blijven.

Het eiland stijgt als een pilaar omhoog uit het water. Rondom het eiland vind je diverse soorten harde en zachte koraal, die bescherming bieden aan de kleinere visjes. De vissen,die hierop jagen zijn niet ver weg. De betovering onderwater met zijn felgekleurde beker koralen is mooi. Je ziet vele andere zeedieren in een veelheid van kleuren, vormen en maten.
De verleiding van dit eiland lonkt duikers door zijn mysterieuze en verbazingwekkende onderwaterwereld, die Pulau Jarak te bieden heeft.

Sportvissers kunnen hier vissen op groupers, trevallys, snappers, barracuda's, zeilvissen en vele andere. Pelagische vissen, die in hele waterkolommen zwemmen, waarop o.a. door zeilvissen wordt gejaagd.

Duikers kunnen genieten van de koralen, goudsnappers en murenes. Er zijn duikers, die naar het eiland komen, wanneer er aan de oostkust door de moesson niet meer gedoken kan worden. Wanneer het zicht op Tioman of de Perhentian slechts 3 tot 5 meter is, kan men hier nog genieten van het rijke onderwaterleven.

's Nachts kun je genieten van de spotlights onder de boten. Wie geÔnteresseerd is in recreatieve nachtvisserij, na duiken overdag zullen niet teleurgesteld worden. Pulau Jarak is een uniek eiland in het midden van de Straat van Melakka, die volledig is bedekt met weelderige tropische bos ... echt groen in het midden van de zee.
xx

 

Kaleebso Diving is er in geslaagd om van de havenautoriteiten (Jabatan Laut Office in Bagan Datoh) een verklaring te krijgen om te sportvissen of te duiken bij Pulau Jarak.
Het plaatsje Bagan Datoh bevindt zich slechts op 2,5 uur rijden van de Kuala Lumpur op de kustweg van Kuala Selangor via Tanjong Karang, Sekinchan, Sabak Bernam naar Hutan Melintang. Hier slaat u af naar Bagan Datoh. Na ca. 2 km maakt de weg een bocht naar rechts: kustweg naar Bagan Datoh. Er bevindt zich een uithangbord aan de linkerkant van de weg net voor de bocht. Nabij mijlpaal 32 kilometer waarna u een uithangbord ziet met "Kaleebso" Hier moet u linksaf. Volg uithangbord tot het punt, waar u aan boord kunt gaan. Dat is gewoon naast een kleine Chinese tempel.
De boottocht naar Pulau Jarak duurt ca. 4 - 5 uur.

xx
 

  Ben van Wijnen

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite