MALAYSIA
SITE

Eilanden Oostkust
-- Perhentian Islands
-- Pulau Aur
-- Pulau Besar
-- Pulau Bidong
-- Pulau Dayang
-- Pulau Gemia
-- Pulau Kapas
-- Pulau Lang Tengah
-- Pulau Pemanggil
-- Pulau Rawa
-- Pulau Redang
-- Pulau Sibu
-- Pulau Tengah
-- Pulau Tenggol
-- Pulau Tinggi
-- Tioman
-- Tioman Boot tickets
-- Mersing
-- Mersing - Bus
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Pulau Bidong
het vergeten eiland

"Bidong-eiland MaleisiŽ is nu een onbewoond eiland zonder enige nederzettingen of resorts. Het eiland herbergt alleen de overblijfselen van school, ziekenhuis, winkels en vluchtelingenaccommodaties.
De reizigers kunnen alleen het eiland bezoeken met een dagtocht om de overblijfselen te zien en de geschiedenis te leren, evenals genieten van het prachtige landschap dat is hersteld en op natuurlijke wijze is verjongd in de ongerepte omstandigheden. "


Way of Life (Bidong)

Misschien doen we Pulau Bidong wel tekort. Misschien komt dat, omdat geen enkele touroperator er aandacht aan besteedt. Misschien omdat de Maleiers er liever over zwijgen. Toch is een bezoek tijdens je vakantie zeer de moeite waard.
Pulau Bidong was het eiland, waar de Vietnamese vluchtelingen werden opgevangen. Op het hoogtepunt zaten er wel zo'n 40.000 vluchtelingen op het eiland, dat voor de kust van Terengganu ligt. Je kunt het bereiken vanuit Merang en de boottocht duurt zo'n 30 minuten. Tegenwoordig is het vluchtelingenkamp een rustige toeristische trekpleister geworden voor Vietnamezen, die het voormalige kamp nog eens willen bezoeken. Er niets gedaan om de aangrijpende overblijfselen van het eens zo bruisende kamp te behouden.

Hoe zat het ook al weer?
Zoals met veel vluchtelingen, werden de Vietnamezen ontheemd na de nasleep van de oorlog in Vietnam. Simpel gezegd, er waren twee Vietnams: Noord-Vietnam, dat was afgestemd op de communisten, en Zuid-Vietnam, dat was afgestemd op de geallieerden (Amerikanen). De twee partijen waren in oorlog verwikkeld, totdat het noorden in april 1975 Saigon (de hoofdstad van het zuiden, nu Ho Chi Minh genoemd) wist te veroveren. De oorlog eindigde toen praktisch, maar het markeerde het begin van verdere conflicten, zowel binnen als met zijn buren.

De conflicten brachten economische tegenspoed en instabiliteit voor de bevolking van Vietnam, met name die in verband met de verliezende partij. Sommige bronnen hadden geschat dat maar liefst 300.000 van hen naar heropvoedingskampen werden gestuurd , waar ze werden gemarteld, uitgehongerd en gedwongen om dwangarbeid te verrichten. Onder zulke omstandigheden haastten mensen zich om Vietnam te verlaten, en ze gingen massaal de zee op , in de hoop ergens anders een beter leven te vinden.  

 

"Terugkomend op Bidong werd ik opnieuw herinnerd aan de krachtige krachten van de natuur en hoe gelukkig we waren dat we die reis in een lekkende boot van 10,5 m lang met 61 mensen aan boord hadden overleefd. Ik werd herinnerd aan de donkere Maleise mannen in Sarong in twee boten die zo vriendelijk waren om ons water en voedsel te geven om door te gaan. Ja, ik heb ze afgelopen maart weer ontmoet. Het zijn de helden en de engelen in mijn hart.
Ik zal die beelden nooit voor de rest van mijn leven vergeten. Tijdens deze reis werd ik er ook aan herinnerd dat de meeste mensen goede mensen zijn. Het was een prachtig gevoel om te beseffen dat mensen die ik nooit had gekend of ontmoet, een helpende hand zouden bieden en een eiland terzijde zouden schuiven voor onze tijdelijke huisvestingsbehoeften."
-
aldus Daniel Nguyen, voormalig Pulau Bidong-bootvluchteling


Monument

Daniel Nguyen was een van de 1,6 miljoen Vietnamezen die vanaf 1975 tot eind jaren tachtig de gevaarlijke reis over de Zuid-Chinese Zee vanuit hun onrustige thuisland maakte op zoek naar een veilige haven.
Bijna 255.000 van hen kwamen terecht op de kust van MaleisiŽ en de meesten werden op het kleine eiland Bidong, bij Terengganu geplaatst.
Sommige Maleiers hebben nog nooit van het eiland gehoord. Voor hen, die ervan hebben hebben, is de kennis vaag en ze begrijpen geen benul van dat 260ha-eiland.
De allereerste lichting bootvluchtelingen waren uit Zuid-Vietnam gevlucht, nadat het communistische noorden de hoofdstad Saigon veroverde (sinds Ho Chi Minh City omgedoopt in 1975).
De situatie verslechterde echter in 1978 toen China het noordelijke deel van het pas herenigde Vietnam binnenviel. Dit leidde tot felle haatgevoelens tegen Vietnamezen van Chinese afkomst.
xx

Hun bezittingen werden door de overheid in beslag genomen en veel etnische Chinezen besloten om per boot te vluchten en ze betaalden hoge prijzen in goud. Zo begon de enorme uittocht van de Vietnamezen in vaak schromelijk overladen niet-zeewaardige schepen over de oceaan in hun zoektocht naar een betere toekomst. Dat was ook hoe Nguyen arriveerde.
Hij landde op de kust van MaleisiŽ in de avonduren van 14 april 1980. Twee dagen later werd hij overgebracht naar Bidong. Hij verliet het eiland zeven maanden later om zich in de Verenigde Staten te vestigen.

Op zijn hoogtepunt had Bidong op elk moment ongeveer 40.000 vluchtelingen en het was een echte mini-Saigon met zijn uitgestrekte nederzettingen van hout en zink. Vanaf het vasteland waren de lichten van het eiland 's nachts zichtbaar (er was geen elektriciteit van 11.30 uur tot 06.00 uur).
Autoriteiten hadden er een administratief centrum en er was een school, een kliniek, een bibliotheek en de vluchtelingen hadden winkels geopend. De gelovigen onder hen bouwden zowel een boeddhistische tempel en een katholieke kerk, die er nog altijd staat. In zijn hoogtijdagen had dit eens zo drukke "dorp" voorzieningen als haar- en nagelstudio's (aparte voor mannen en vrouwen), bakkerijen, een muziekwinkel, noodwinkels en een podium voor wekelijkse culturele en muzikale uitvoeringen.
Het is echter moeilijk te zeIn 1991 was Bidong niet langer nodig als detentiecentrum voor vluchtelingen en de federale regering overhandigde het eiland officieel aan de regering van Terengganu.

Deze relikwieŽn zijn de boeddhistische tempel (met een nog intact standbeeld van Kuan Yin of de Godin van de Genade), de katholieke kerk (het kruisbeeld en het standbeeld van Christus zijn nog te zien) en twee cementmonumenten met zeer ontroerende woorden (sommige in het Engels). Daarnaast zijn er twee begraafplaatsen op het eiland waar de bootvluchtelingen werden begraven volgens hun respectievelijke religies (de meesten waren boeddhistisch, katholiek of Cao-Daist).


Kuan Yin

Velen zouden zich echter niet herinneren dat MaleisiŽ in de jaren zeventig, samen met andere buurlanden, deel uitmaakte van een van de grootste vluchtelingencrises in de geschiedenis. Door de crisis verlieten maar liefst 2 miljoen Vietnamezen hun land en zochten hun toevlucht in nabijgelegen landen.
Tegenwoordig heeft Bidong een enorm potentieel als recreatie- en duikplaats. De schoonheid staat buiten twijfel. Het water is helder met een zicht van meer dan 15 meter en veel van de gebieden zijn onaangeroerd. Pulau Bidong en zijn zes naburige eilanden zoals Pulau Karah, Pulau Gelok en Pulau Tengkorak hebben verschillende opmerkelijke duikgebieden. De gemiddelde diepte van deze sites varieert van 10 tot 20 meter, met als diepste Pulau Tengkorak (ongeveer 27 meter). Deze laatste zou ťťn van de beste duiksites zijn.

 

 

Gemakkelijk Bustickets en Boattickets online bestellen:

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite