MALAYSIA
SITE

Algemeen
-- Afdingen
-- Batik
-- Boeken
-- Chinese Maleiers
-- Chinees Nwjr 2024
-- Drinkwater
-- Feesten in MaleisiŽ
-- Fietsen in MaleisiŽ
-- Geschiedenis MaleisiŽ
-- Homestay in MaleisiŽ
-- Klimaat en Geld
-- Kid Club MaleisiŽ
-- Koning - de huidige
-- Koophuis MaleisiŽ
-- Meren in MaleisiŽ
-- Pasar Malam
-- Pensioen MaleisiŽ
-- Politiek MaleisiŽ
-- Studeren MaleisiŽ
-- Strandhotels MaleisiŽ
-- Telefoneren
-- Tips
-- Trouwen MaleisiŽ
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

De Regering van MaleisiŽ

Ben van Wijnen

"MaleisiŽ is een federale constitutionele monarchie. De negen leden tellende Conferentie van Sultans kiest elke vijf jaar ťťn van haar leden als Koning (Yang di-Pertuan Agong). De federale regering bestaat uit een Premier en zijn ministers, wier benoeming wordt bekrachtigd door de Koning."


Ismail Sabri Yaakob

 

De regeringsgebouwen (ministeries) bevinden zich in Putrajaya. Om te regeren in MaleisiŽ moeten verschillende partijen samenwerken, want er zijn meerdere partijen. Het gaat net zoals bij ons: er wordt een regeringscoalitie gevormd. Deze coalitie noemt zich Barisan Nasional. Het is momenteel een coalitie van rechtse en centristische partijen. De grootste partij hiervan is de UMNO, een islamitische partij. Het verbond van de Barisan Nasional drie prominente partijen: de UMNO, MCA (Maleise Chinese Vereniging) en MIC (Maleis Indisch Congres). En deze levert dan ook de premier: de prime-minister of pm). Momenteel (2022) is dat Ismail Sabri Yaakob. De UMNO regeert het land ononderbroken mee sinds de onafhankelijkheid, maar hun macht wordt steeds minder.

Er zijn twee Kamers, die zich in Putrajaya bevinden:

ē Het Lagerhuis of Huis van Afgevaardigden (Dewan Rakyat) en heeft 193 leden, die voor 5 jaar worden gekozen.

ē De Senaat (Dewan Negara) en heeft 69 leden, die voor 6 jaren worden gekozen. Daar worden 26 worden gekozen door de 13 staatsvergaderingen van de deelstaten, en 43 worden door de koning benoemd.


De minister van FinanciŽn heeft het woord (links)

De regering moet aan beide Kamers verantwoording afleggen.

MaleisiŽ is een koninkrijk, een constitutionele monarchie, waar de koning een ceremoniŽle functie heeft. De feitelijke macht ligt bij de regering. De Maleise naam voor koning is Yang di-Pertuan Agong. MaleisiŽ heeft 13 deelstaten en 9 hebben een sultan. De 4 deelstaten, die geen sultan hebben zijn en dus niet meestemmen zijn: Penang, Melaka, Sabah en Sarawak. Zij hebben geen sultan, maar een gouverneur.
Elke 5 jaar wordt door de deelstaten met een sultan een nieuwe koning gekozen.
Momenteel (2022) is de sultan van Kelantan de koning.

Dr. Mahathir Mohamad van de UMNO was de langstzittende premier van MaleisiŽ. Hij werd geboren in Alor Setar (Kedah). Tot deze deelstaat behoort ook Langkawi. Je kunt zijn geboortehuis bezoeken. Dr. Mahathir Mohamad heeft het land in totaal 24 jaar geleid, en tijdens zijn bewind werden tal van hervormingen doorgevoerd, die MaleisiŽ uiteindelijk tot het vooruitstrevende land maakten, welke het nu is. Ook zijn er een aantal minder populaire veranderingen door zijn toedoen tot stand gekomen, zoals bijvoorbeeld de bevoorrechte positie van de Bumiputra. Bumiputraís zijn afstammelingen van het Maleisische volk en andere moslims, en worden beschouwd als het volk van MaleisiŽ en daarom verdienen zij speciale privileges, zoals "voordelige aankoop van huizen, studie en het geboorterechtĒ. Dit geheel tegen de wil van de Chinezen, IndiŽrs en de oorspronkelijke bewoners: de Orang Asli.

Voor veel MaleisiŽrs, vooral op het platteland, blijft de koning een krachtig symbool van identiteit en wat het betekent om Maleis te zijn. De nieuwe koning wordt kortweg "Sultan Abdullah" genoemd. Sultans zijn de bewakers van de islam in hun eigen staten, terwijl de agong ook de beschermer van de religie is in staten waar geen erfelijke monarch is.

 


Het ministerie van FinanciŽn.

 

  Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite