"Naast Crocodile Rock was de camping, waar 6 meiden vrijwillig werkten en met ons erbij hadden we zo een leuke groep bij elkaar, voor vijf weken met elkaar werken op een tropisch eiland werken schept zo een band! Hoe zag een normale dag er voor mij uit vraag je? Ik stond op om ongeveer 9:00, hang de was van dag ervoor weer op, zet een nieuwe was aan en ga dan ontbijten. Daarna de was, chalets en/of tenten schoonmaken, Cookie uitlaten, lunch en nog meer was. Daarna meestal even in de veel te comfortabele zitzakken chillen, lezen of een dutje doen. En daarna lekker het zweet eraf wassen in de oceaan en neerploffen op het strand met een groep mensen! Work hard play hard. De zee voor de deur en het strand op twee minuten lopen is zo ongelofelijk lekker! Op een paar dagen na was ik daar die weken iedere dag wel te vinden. In de avond meehelpen in het restaurant, staff eten koken of afwassen. En daarna drie opties: of met de staff van crocodile rock spelletjes spelen en muziek maken, naar het rustige strand om samen met de meiden van de camping een kampvuur te maken en te chillen met een biertje of naar het drukke strand om rum te drinken en te dansen in het zand tot je erbij neervalt."
Perhentian Ruïne
Omdat de Perhentians aan de minder populaire oostkust van Maleisië liggen (en dicht bij zuidelijk Thailand, waar de laatste jaren wat sociale onrust is geweest), hebben deze eilanden relatief weinig toeristenverkeer. De twee Perhentians eilanden aan de noordoostkust van
Maleisië worden beschouwd als wild, ingehouden, ontspannen en rustig. Om daar te komen, gaat het om een vlucht naar Kota Bharu, een treinrit naar Tumpat (die soms in het regenseizoen eindigt in Gua Musang, vanwege aanhoudende overstromingsproblemen) of een lange busrit naar Jerteh. Allemaal gevolgd door een taxirit voor de laatste kilometers naar Kuala Besut. Eenmaal in het havenstadje Besut stap je op een veerboot voor een 45 minuten durende rit naar de Perhentians. De meeste bezoekers worden aangemoedigd om rond het eiland te reizen met lokale 'watertaxi's' die geen vast vaarrooster hebben en duur zijn. Er is echter een veel betere manier. Beide eilanden hebben wandelpaden en hoewel ze een beetje sjofel zijn, zul je meer van het eiland zien en een bundel geld besparen.
Er zijn geen landwegen op de eilanden en de enige weg is de
waterweg (over zee) of je moet over slingerende paadjes door de jungle. Er is een handige wandelroute rond de zuidelijke helft van Perhentian Kecil en een mooie pad door de jungle rond de westelijke deel van Perhentian Besar. Je moet hier echter geen echt diepe jungle verwachten met heel veel wilde dieren. Als je je ogen goed open houdt, kun je jezelf zelfs een uitstapje naar het Indonesische eiland Komodo besparen om de beroemde draken te zien, want sommige monitorhagedissen hier worden ook behoorlijk groot. Ze kunnen je de stuipen op het lijf jagen wanneer ze plotseling je pad ziet. Ze zijn echter ongevaarlijk. Terwijl je het eiland Perhentian Kecil rondloopt, passeer je een hoop verlaten gebouwen langs de lagere westkust, die zien er uit als kleine bungalowresorts, die failliet zijn gegaan of nooit werden gelanceerd. Helaas heeft niemand deze ruines opgeruimd, en het ziet er niet naar uit dat er plannen zijn om dit te doen. In tegenstelling tot de ruïnes van Pompeii in Italië of de Tikal in Guatemala zijn dit niet echt de overblijfselen van de beschaving, die we graag zien.
Perhentian Camping
Kamperen
Als je op zoek bent naar een meer afgelegen, jungle-ervaring. Er zijn campings in de buurt van Rainforest Beach. We hebben dit overwogen, maar voelden niet dat hun prijzen laag genoeg waren om het slapen zonder ventilator te rechtvaardigen. De Rainforest Camping had een prachtig restaurant en een privéstrand zoals eerder vermeld.
De huurtenten zijn erg basic. Kamperen op de Perhentian kost ongeveer MYR 20 (= ca 4 Euro) per nacht per tent. Ongeacht of je je eigen tent meeneemt of niet. Er is geen Wifi en de elektriciteit wordt om 6 uur uitgezet. Je kunt in de keuken water
opwarmen voor o.a. thee. De camping is schoon, goedkoop en het personeel is hulpvaardig.
Het is 's nachts warm en je kunt de tent niet open laten, want dan komen de muggen (muskito's) naar binnen.
Als je niet aan krap budget gebonden bent, kun je beter een kamer nemen met een fan, die kost ca. 15 - 20 Euro. Vppr een kamer met airo betaal je ca. 50 Euro.