MALAYSIA
SITE

Penang
-- Air Hitam Dam
-- Balik Pulau
-- Batu Ferringhi
-- Batu Maung
-- Botanic Gardens
-- Bussen Penang
-- Busstation Sg Nibong
-- Cheong Fatt Tze
-- Chowrasta Bazaar
-- Clocktower
-- Escape Pretpark
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen op Penang
-- Fort Cornwallis
-- George Town
-- George Town-kaart
-- Gertak Sanggul
-- Hard Rock Hotel
-- Hawker Stalls
-- Hawker Centre
-- Hop-0n Hop-off Bus
-- Hotels
-- Hotel Reserveren
-- Jelutong
-- Kapitan Kling Moskee
-- Kek Lok Si
-- Kerachut - turtles
-- Kerachut - foto's
-- Khoo Kongsi
-- Komtar
-- Kuan Yin
-- Liggende Boeddha
-- Massage strand
-- Monkey Beach
-- Pasar Malam
-- Penang Hill
-- Penang Wegenkaart
-- Pulau Jerejak
-- Pulau Payar
-- Pulau Payar - duiken
-- Saint Anne's Church
-- Satelliet foto
-- Shopping
-- Slangentempel
-- Spice Garden
-- Stoepa's Penang Hill
-- Straits Quay
-- Swettenham Pier
-- Tanjung Bungah
-- Teluk Bahang
-- Vleermuizentempel
-- Vlooienmarkt
-- Wandelen in G'town
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Excursies in George Town.
 
Ben van Wijnen

 

De allereerste keer, dat ik op Penang was (1986), ben ik er 17 dagen gebleven. En ik moet zeggen: ik heb me geen dag verveeld. 's Morgens trokken we erop uit en we zorgden er voor om tegen vieren weer terug te zijn in ons hotel. Nog steeds zijn er straatjes, stranden, tempels, die wij ontdekken bij terugkeer en die niet te vinden zijn in een reisgids. Alleen George Town biedt al een scala aan bezienswaardigheden, welke ik hieronder zal noemen.  

Wanneer u in Penang bent, maakt u dan een city tour door Georgetown. Georgetown is genoemd naar Koning George III uit Engeland. Deze hoofdstad van de staat Penang is een interessante mix van oud en nieuw. Deze tour brengt u naar de belangrijkste plekken van Penang. Een ideale introductie in de rijke geschiedenis en cultuur van het eiland.
Van Verre Reizen organiseert individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

In George Town rijdt een gratis shuttle bus voor toeristen. Deze bus rijdt een rondje door het centrum van de stad. Je stapt op bij het beginpunt: de Komtar (winkelcentrum met de hoge ronde toren) en het eindstation is de Ferry naar Butterworth (vasteland).
Op de heenweg worden de haltes 1 -10 aangedaan en op de terugweg de haltes 11 -20. Allen in de buurt van een toeristische attractie. De bus behoort om de 12 minuten te vertrekken, maar dit is natuurlijk afhankelijk van het drukke verkeer in George Town. Zowel op de heen als op de weg terug, wordt een andere route gereden. 

Deze gratis shuttle service wordt betaald door het stadsbestuur. De bussen vertrekken om de 20 minuten en rijden van
6 's morgens tot 11.40 uur 's avonds van maandag t/m vrijdag. Zaterdag is mij onbekend.
Op zon- en feestdagen rijden ze niet.

xx

the shuttle bus

De shuttle bus vertrek vanaf de straat, nabij het busstation, dat zich onderin de Komtar bevindt. Hieronder zie je route van de bus. Nummer 1 is het vertrekstation bij de ferry naar Butterworth, terwijl de nummers 9 en 10 opstapplaatsen zijn bij de Komtar.

de route van de free shuttle bus

De haltes zijn herkenbaar aan het ronde rode bord met daarin in het rond geschreven: "Stesen" en "Bas Shuttle".

Hieronder vindt u de belangrijkste bezienswaardigheden in George Town:

Fort Cornwallis
Fort Cornwallis was vroeger het verdedigingsbolwerk van het eiland. Het fort kijkt uit over het water tussen het eiland en het vasteland. Er staat nog een oud, beroemd Nederlands kanon, dat "Seri Rambai" wordt genoemd. Vrouwen hangen over de loop van het kanon bloemen, als offer voor vruchtbaarheid.
Francis Light heeft het fort ontworpen om de haven te beschermen tegen Franse aanvallen. In deze periode namelijk bereikte de rivaliteit tussen Groot-BrittanniŽ zijn hoogtepunt.
Na de vijandelijkheden tussen de twee landen in 1816 verloor het fort zijn belangrijkheid. en Frankrijk hun hoogtepunt.
Khoo Kongsi tempel

De Khoo Kongsi tempel werd gebouwd door de Khoo clan. Dit was een rijke Chinese handelaarfamilie in de 17e eeuw. Zij richtten zich eerst op Melakka en later op Penang. De Koo Kongsi huizen vormden een soort stadstaatje op Penang met zelfbestuur, financiŽn, scholing e.d. De tempel werd gebouwd in 1906, toen de welvaart van Khoo clan op zijn hoogtepunt was.
De tempel is een architectuur hoogstandje!
Er hangen ook vele prachtige Chinese lantaarns.
Let binnen op de mooie zolder met zijn prachtige, vergulde balken, die rondlopende tuinen blijken te zijn, waarin onsterfelijken zich bevinden. Dit wordt nogal eens over het hoofd gezien.

 

Kapitan Keling Moskee
Kapitan Keling
De Kapitan Kling moskee (masjid) voor de Zuid-Indiase Moslim gemeenschap, die gebouwd werd onder leiding van de Kapitan Kelings, die de leiders waren van de Zuid Indiase gemeenschap. Kapitan is afgeleid van het Engelse woord "captain".
Er was heel vroeger een rivaliteit over de ramadan tussen de moskeeŽn in Armenian Street (Acheen Street Malay Mosque) en de Kapitan Kling Moskee. Maar die tijd is voorbij.
Tegenwoordig gaat men er prat op, dat met op vrijdag (de zondag van de moslims), aan beide moskeeŽn een bezoek brengt.
Goddess of Mercy Tempel
Deze tempel werd gebouwd rond 1800. Er worden voor de ingang veel stokjes wierook (sandelwood) door oud en jong aangestoken. Het heeft een typisch Chinees dak met kunstig versierde randen.
Deze oude tempel ligt midden in de stad en is gewijd aan de godin van de genade: Kuanyin. Van haar staat een heel groot beeld bij de Kek Lok Si in Air Hitam.
Little India
Winkeltje in Little India
Een gebied in George Town met veel Indiase winkeltjes, eetstalletjes en allerlei snuisterijen uit India. Men verkoopt er o.a. sari's, beelden en stoffen.
Eťn van de bekendste zaken in Kamdar. Little India bevindt niet ver van de ronde hoge toren: Komtar.
Sri Mahariamman Tempel
De oudste Hindoetempel van de stad. Deze is gebouwd in 1833. Boven de ingang is het rijk versierd met diverse beelden uit de godenwereld van de Hindoes.

 

 

Weld Quay
Clan Jetty bij Weld Quay
Dit is de weg bij de oude haven, waar vroeger de mensen afscheid namen en elkaar verwelkomden. Er staan nog heel wat oude statige gebouwen. Aan de waterkant vinden we clan pieren. Huizen, nederzettingen, die boven het water op palen zijn gebouwd. Ze werden in de 19e eeuw gesticht door Chinese immigranten. De meesten van hen hadden als beroep "veerman".
Het is een "must-see" in Georgetown. Elke jetty werd genoemd naar de achternaam van de familie (clan). De jetty, die de mensen tijdens hun wandeling het meest bezoeken, is de "Chew Jetty". Hier kun je ook souvenirs kopen, die door de bewoners zijn gemaakt.

Andere bezienswaardigheden in George Town:

- Klokkentoren

- City Hall
- Town Hall
- Court Buildings
- Staats Museum
- Yap Kongsi Tempel
- Dr Sun Yat Sen's  verblijfplaats op Penang nr. 120 Armenian Street
- Moskee: Masjid Melayu Lebuh Acheh
- Penang Museum
- de kathedraal van Assumption
- Cheong Fatt Tze Mansion (= herenhuis)
- Residentie van Ku Din Ku Meh
- Nagore Shrine

 

En uiteraard is er nog veel meer.....

 

 

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite