MALAYSIA
SITE

Terengganu
-- Terengganu
-- Kuala Terengganu
-- Kuala Terengganu - Hotels
-- K.T. Bus Terminal
-- Kuala Besut
-- Kuala Besut Bus
-- Kuala Besut Hotels
-- Ketiar (Olifant)
-- Jerteh
-- Cukai
-- Terengganu Eilanden
-- Lake Kenyir
-- Pasir Raja Forest Reserve
-- Penarik
-- Perhentian Islands
-- Pulau Gemia
-- Pulau Kapas
-- Pulau Kapas Resorts
-- Pulau Lang Tengah
-- Pulau Redang
-- Pulau Redang Resorts
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

PASIR RAJA FOREST RESERVAAT

A tree named Cengal Besar

 


Het duurt ongeveer een uur om onze 4-wheel drive bij de hoofdingang van onze campingplaats te krijgen. We zijn in de deelstaat Terengganu en zijn vertrokken vanuit Dungun. Onze campingplaats bevindt zich in Sungai Kelemin. Vanaf hier zal ons konvooi off- road rijden, totdat we niet meer kunnen en dan gaan te voet het avontuur tegemoet: op zoek naar de Sungai Loh campingplaats.
We zijn hier in het Pasir Raja reservaat om op zoek te gaan naar de gigantische cengal boom. Deze expeditie maakt deel uit van enkele activiteiten, die tijdens ons bezoek van drie dagen/ twee nachten worden georganiseerd. Het evenement wordt georganiseerd door Tourism Malaysia Terengganu in samenwerking met de campagne van het Visit Terengganu Year.
Er valt motregen en de voertuigen moeten manoeuvreren door plassen van modder. De panhardstang van een Cherokee jeep breekt, maar de bestuurder weet door te rijden. Ondertussen besluiten de eigenaren van twee Hilux pick-ups, die standaard banden gebruiken, de reis niet voort te zetten en terug te gaan naar het basiskamp in Sungai Kelemin.
Ik vermoed, dat het waarschijnlijk nieuwelingen zijn. De opgepoetste verf op hun auto's - nog steeds zichtbaar, zelfs met al de modderspatten - zegt genoeg. Als we doorgaan op onze manier, komen de voertuigen vast te zitten in de modder en moeten de chauffeurs winchers gebruiken om uit de penibele situaties te geraken.
We bereiken de Sungai Loh camping in 13:30. Er is een prachtig uitzicht op de rivier, die breder is dan onze campingplaats.
Een smalle brug van ongeveer 100 meter overspant de rivier. Deze werd pas onlangs gebouwd door de autoriteiten van het reservaat. Maar ook al zou er geen brug zijn, dan zou ik bereid zijn om door de rivier naar de overkant te waden.
Het merendeel van de deelnemers, die van plan zijn om de Cengal Besar te bezoeken, eten snel de meegebrachte lunch, die ze hebben meegebracht, maar ik ben van plan om pas van mijn lunch te genieten, wanneer ik onze bestemming bereikt heb.

JUNGLE TREKKING NAAR CENGAL BESAR
Om precies 013:45 vertrekt onze kleine expeditie verder in het Pasir Raja Forest Reserve, terwijl de rest achterblijft op de campingplaats bij de Sungai Loh. Het is een uitdaging om de route, die helemaal bedekt is met modder te bewandelen. Het is geen sinecure, als we bergop en bergaf klauteren. We kruipen onder verschillende omgevallen bomen door, maar het leukste is het oversteken van kleine beekjes.
Helaas beginnen de zolen van mijn bijna vijf-jaar-oude Hitec schoenen los te geraken. Bij het lopen probeer ik de ongemakkelijke aandoening te negeren. Op een gegeven moment is de zool van mijn linker schoen los helemaal. Iedereen moet wachten, terwijl één van de gidsen mij helpt door met zijn dolk een gat in mijn zool te maken. Hij steekt dan een touw in het gat en bindt de schoen aan de zool vast.
Er is nog een ander probleem - bloedzuigers. Ik ben de tel kwijt van het aantal van die bloedzuigers, die op me aan het feesten zijn geweest.


Suspension bridge over pristine Sungai Loh

ONVERWACHTE WENDING
Om 15:00, bereiken we een controlepost, waar men vertelt, dat de Cengal Besar zich in de buurt bevindt. Desalniettemin is het nog 10 minuten lopen om de plek te bereiken. We worden misleid en verdwalen op ​​ander pad, waar we een andere cengal boom vinden. Net als de rest van de mensen, ben ik in eerste instantie nogal teleurgesteld, maar we besluiten, dat we onze missie niet moeten opgeven. We zijn al zo ver gekomen. Ik heb er vertrouwen in, dat we Cengal Besar zullen vinden nu we al zo ver zijn gekomen . Wij gaan de weg terug naar de controlepost om daar de juiste route door te nemen. We zullen blijven zoeken naar Cengal Besar.
Inmiddels ben ik erg hongerig, dus ik neem mijn lunchpakket, maar de nasi lemak ruikt eigenaardig. Ik laat me echter niet tegenhouden, want ik heb honger en het smaakt nog steeds goed. Nadat we 20 minuten gerust hebben, krijgen we goed nieuws van één van de gidsen, die op zoek was gegaan naar de boom. Het blijkt, dat we de route naar rechts in plaats van links hadden moeten nemen. We passeren een kleine waterval en klauteren een heuvel op. Het is een zware inspanning voor mij na die maaltijd. Maar één van de deelnemers duwt mij letterlijk vooruit, zodat van opgeven geen sprake is. Met een slakkengang sleep ik mijzelf voort en dan, na 10 minuten ploeteren, ik ben opgetogen om Cengal Besar te zien.
Daar is hij eindelijk, torenhoog en majestueus, de grootste boom die ik ooit heb gezien in mijn leven.Men poseert voor een groepsfoto. Het is één van onze meest trotse momenten in ons leven. Daarna nemen we de tijd om de boom te bewonderen, voordat we terug gaan naar Sungai Loh, terwijl de dag steeds donkerder wordt.

 

FEITEN
De Cengal Besar is een 1300 jaar oude hardhouten boom
Het Maleise "Book Of Records" heeft bevestigd, dat de Cengal Besar ongeveer 1300 jaar oud moet zijn. Zijn diameter (onder aan de stam gemeten)is 16,75m en zijn totale lengte is 65 meter.
De boom werd in 1999 ontdekt door de Terengganu State Forestry Department‘s ranger Omar Mohamad.
De Cengal (Neobalanocarpus heimii) heeft een kaarsrechte stam, is van hardhout en komt voor in het Zuid-Thailand, Indonesië, India en de Filippijnen.
Het is zeer goed bestand tegen verval. Het hout wordt gebruikt in de zware constructie zoals spoorbielzen, masten en heipalen, scheepsbouw, scheepswerven en bruggen.

 

Best Price Guarantee

Agoda biedt de  Best Price Guarantee als je een hotelkamer hebt geboekt bij Agoda en je ziet dezelfde kamer op dezelfde datum voor een lagere prijs, of als je de kamer op een andere website goedkoper ziet, dan zullen we de hotelkamer voor dezelfde prijs aanbieden of nog lager.

 

Door via deze site te boeken blijft deze onafhankelijke, niet commerciële site bestaan.


Primula Beach Hotel

Het Primula Beach Hotel in Kuala Terengganu ligt op een gunstige locatie voor reizigers met een interesse in stranden, winkelen, bezichtiging van bezienswaardigheden en is bij uitstek geschikt om te ontsnappen aan de hectiek van alledag. Slechts 1 km verwijderd van het stadscentrum, is dit een goede plek voor gasten om te genieten van de attracties en activiteiten in de stad. Voor mensen die er op uit willen zijn Al-Muktafi Billah Shah Mosque, Jabatan Perubatan Forensik, Unit Forensik slechts enkele van de attracties die beschikbaar zijn voor bezoekers.
Voor Primula Beach Hotel is niets teveel om het gasten naar de zin te maken. Zo biedt dit hotel goede service en vele faciliteiten. Terwijl u verblijft in deze geweldige accommodatie, geniet u van faciliteiten als 24-uur roomservice, gratis wi-fi in alle kamers, 24-uur beveiliging, supermarkt, dagelijkse schoonmaak.
Alle accommodaties beschikken over doordachte voorzieningen om een ongeëvenaard gevoel van comfort te garanderen. Het hotel biedt fantastische faciliteiten, inclusief wellnessfaciliteiten, tuin, watersport, zodat u kunt onthaasten na een bezige dag in de stad. Het Primula Beach Hotel is een ideale verblijfsplaats voor reizigers die charme, comfort en gemak zoeken in Kuala Terengganu.

Meer informatie en foto's: Primula Beach Hotel |klik nu|

 


 

 

   Ben van Wijnen

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite