MALAYSIA
SITE

Perak
-- Bukit Merah
-- Bidor
-- Gopeng/ Caves/Rafting
-- Gopeng/ Tea Valley
-- Ipoh
-- Kampar/ oude tinstad
-- Kuala Kangsar
-- Lumut
-- Mangrove/ K. Sepetang
-- Pangkor
-- Pangkor Laut
-- Pulau Jarak
-- Tapah/ to the Cameron
-- Taiping
-- Teluk Intan
-- The forgotten bridge
-- Tua Pek Kong Tempel
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 


 

 

Tua Pek Kong Tempel
PASIR PANJANG LAUT


Tua Pek Kong in kampung Pasir Panjang Laut

De meeste reizigers naar Lumut zijn op weg naar het eiland Pangor. Dit is zeker een bezoekje waard. Maar.... op heel korte afstand van de plaatsen Lumut, Sitiawan en Seri Manjung ligt de Kampung Pasir Panjang Laut.
Dit plaatsje ligt verscholen aan de straat van Melaka. Het is een kleine kampung en de lange, rechte weg weg brengt je aan het eind naar een prachtig Chinees tempelcomplex, waarvan de pagode gemakkelijk te ontdekken is. De inwoners van de kampung waren vroeger afhankelijk van afhankelijk van de opbrengst van rubber, kokosnoten en visvangst. Maar het rendement was niet veel. Tegenwoordig werken velen in Sitiawan, Lumut en de nieuwe stad Seri Manjung. Deze plaatsen zijn aan elkaar vast gegroeid.

De belangrijkste bijzonderheid van de kampung is de 100 jaar oude Tua Pek Kong tempel. De tempel is gewijd aan de TaoÔstische god Tua Pek Kong. Letterlijk betekent Tua Pek Kong: "grote oom". Het is een God, die voor komt in Maleise (en Indonesische, Singaporese) volksreligies.
De tempel ligt verborgen achter de beelden van TaoÔstische goden en een hoge muur. Er bevindt zich voor de tempel een ruime geasfalteerde parkeerplaats, waar je gemakkelijk kunt parkeren. Er is geen toerist te bekennen, hoewel het voor de Maleiers een vrije dag is (zondag).
We zijn een bijzonderheid, want men wil met ons op de foto. Er worden diverse foto's van ons gemaakt.
Eenmaal gefotografeerd, word je blik getroffen door de enorme wierookpalen en de hoeveelheid grote, nieuwe beelden. Deze beelden zijn gemaakt in China en naar MaleisiŽ getransporteerd. De geur van wierook komt je tegemoet. Nadat je de enorm grote beelden en de wierook hebt bewonderd, valt de muur rondom het complex op. Deze lijkt aan de buitenkant op de Chinese muur. Rechts van de muur/ parkeerplaats bevinden zich enkele winkeltjes en restaurantjes.
xx


Enkele hele grote beelden

Wanneer je door de poort het tempelcomplex naar binnen gaat, zie je de vele, bijzondere attracties met als mooi hoogtepunt de 100-jaar oude Tua Pek Kong tempel.
Wederom zie je veel beelden, een winkeltje, een pagode, een overdekt beeld van Kuan Yin (godin van de genade) en de oude Tua Pek Kong tempel. Tevens valt een pleintje op, dat 's avonds voor de lokale bevolking wordt omgetoverd tot een food court. Het is opvallend, dat er geen toeristen zijn. De zeven verdiepingen tellende pagode is voor iedereen toegankelijk. Je kunt helemaal naar boven klauteren. Voor de ramen zijn spijlen om vallen te voorkomen.

 

Tua Pek Kong was een man, die eigenlijk "Zhang Li" heette en van de Hakka-clan was. Hij zeilde met zijn Indonesische boot vanuit Sumatra maar er stak een storm op. Gehavend door de storm kwam hij aan op het eiland Penang. Dit gebeurde 40 jaar voordat Francis Light voet aan wal zette op Penang. Er woonden op dat moment slechts 50 inwoners op het eiland.
Na zijn dood begon het lokale volk hem te aanbidden en jaren later bouwde men de Tua Pek Kong-tempel. Tegenwoordig wordt Tua Pek Kong vereerd door Maleisische Chinezen in het hele land. Tua Pek Kong wordt vaak aangezien voor Tu Di Gong, gedeeltelijk vanwege de fysieke gelijkenissen.


Eťn van de beelden

xx

Gezien het aantal prachtige beelden, de zeven verdiepingen tellende pagode en de mooie Chinese muur, doet vermoeden dat hier een weldoener aan het werk is geweest. En dat is waar. De weldoener heeft een loterij gewonnen, nadat hij in de oude tempel had gebeden voor geluksnummers.
En dat had succes! Vandaar de hoeveelheid weelderige beelden.

 


Levensgrote Boeddha


Voor bussen of boot naar Pangkor     

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite