"Een blinde man, die vroeger bij de tempel woonde, had altijd zijn betreurenswaardige toestand. Op een dag hoorde de blinde een mysterieuze, raspende stem, die hem instrueerde olielampen aan te steken in de Kaliamman-tempel en dat zijn blindheid zou genezen. Hij volgde ernstig dit geestelijk bevel, en over zijn blindheid was volledig genezen."
De Sri Pathira Kaliamman- tempel ligt in het plaatsje Sungai Pinang Kecil. Het is een Indiase (Hindoeïstische) tempel. Velen vinden het een bijzonderheid, dat de tempel zo vlak aan zee ligt. Het is echter niet zo bijzonder, als men weet, dat het eigenlijk een tempel was voor de vissers.
Zo'n 150 jaar geleden kwamen de Indiërs naar Maleisië om te werken op de rubberplantages. Er waren ook Indiërs bij, die visser werden en voor de visvangst gingen. Zij bouwden de tempel voor de Godin Kaliamman, die hen zou beschermen tegen de turbulente, onvoorspelbare, dodelijke golven van de zee. Ze hadden een 'trisulam' (drietand) neergezet, kamfer, limoenlampen en bloemenoffers, voordat ze naar de zee gingen. Na een goede vangst was er meestal een dierenoffer, dat nu niet meer wordt beoefend.
De tempel is nu gerenoveerd en de gelovigen hebben een granieten beeld van Kaliamman, onder een "neem boom" (azadirachta indica) geplaatst. Vroeger stond het beeld iets meer in de buurt van het strand, zozeer zelfs dat tijdens Amavasai (nieuwe maan) en Pournami (volle maan) de zeewind het zijdeachtige zand van het strand aan de gezegende voeten Kaliamman legde.
Zoals bij vele tempels horen hier ook mooie verhalen. Zo was er eens een blinde man, die in de buurt van de tempel woonde en zeer arm was. Op een dag hoorde de blinde man een mysterieuze, raspende stem, die hem opdroeg de olielampen in de Kaliamman-tempel aan te steken. Dan zou zijn blindheid genezen worden. Hij ging naar de tempel en stak de olielampen aan. Na verloop van tijd was zijn blindheid volledig genezen. Als dank voerde hij een "kavadi" (spirituele dans) op Kaliamman, tijdens het jaarlijkse Masi Magam festival. Dit deed hij elk jaar, tot hij stierf.
xx
Een ander verhaal vertelt, dat het granieten beeld van Kaliamman door bandieten werd gestolen en in de zee werd gegooid. Een gelovige vrouw droomde over het gestolen beeld in zee. Zij vertelde dit in de tempel en ze gaf een precieze beschrijving, waar het standbeeld te vinden was. Al snel werd het gevonden en alle gelovigen waren blij en gaven haar een feest. Veel gelovigen hebben sprankelende visioenen over deze godin. Sommigen hebben haar op een rots zitten zien, terwijl ze haar diepe zwarte haar zat te kammen in het glanzende maanlicht van Pournami en Amavasai. Anderen hebben een andere verschijning van Kaliamman gezien, in de vorm van een klein meisje met zilveren enkelbanden, die in en rond de tempel rende.
Het meest opvallende aspect aan deze tempel is, dat de tempel uitkijkt zowel op de zee als naar het oosten. Daardoor worden de gelovigen gezegend met de energie van de zon en hebben ze de gelegenheid om de negatieve energie van zich af te spoelen in de zee. Daarnaast heeft de tempel een 60 kilogram wegende 'trisulam' (drietand) tegenover het beeld van Kaliamman. Dit is gesmeed uit "aimpon" (5 metalen). Het is ongeveer 2 meter lang en heeft afbeeldingen van de zon, de maan, 27 sterren, 12 maantekens en andere heilige symbolen.
Het hoogtepunt van deze tempel is tijdens Masi Magam, waarbij het jaarlijkse festival van de tempel wordt gevierd met veel vreugde, pompeusheid en spirituele vrolijkheid. Tijdens dit jaarlijkse festival wordt de godheid rond de tempel gedragen en naar de zee gebracht om te baden in het zeewater, voordat hij teruggaat naar de tempel. Dit festival is enigszins te vergelijken met het
Thaipusam festival. Een opvallend kenmerk van het Masi Magam is het aantal Chinese gelovigen die het festival vieren. Velen van hen dragen een kavadi (fysieke lasten ondergaan als boetedoening: speren, pijlen, naalden...) Dergelijke culturele mengelingen zien we vaker bij Hindoestanen aan de Golf van Bengalen. Kavadis zijn grote, versierde stellages, die gedragen meegesjouwd of voortgetrokken. Zie hiervoor het
Thaipusam festival.