MALAYSIA
SITE

Pangkor
-- Pangkor
-- Pangkor Laut
-- Fort Dingdingh (VOC)
-- Fu Lin Kong Tempel
-- Kaliamman Tempel
-- Lin Ye Kong Tempel
-- Pangkor - Bus
-- Pangkor - Ferry
-- Pangkor - Hotels
-- Pangkor - Jungle Trek
-- Pangkor - Kaart
-- De Westkust
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Reisaanbiedingen
Links
Contact
  

Pangkor Kaart
Ben van Wijnen

 


Een rondje over het eiland

De oostkust van het eiland kijkt uit op het vasteland en is een lange strook met aan elkaar gegroeide dorpen, waaronder Sungai Pinang Kecil (SPK), Sungai Pinang Besar (SPB) en Pangkor Town, het belangrijkste dorp van het eiland.
De weg, die langs de oostkust van het eiland loopt, draait naar het westen in Pangkor Town. Het doorkruist het eiland naar één van de beroemdste stranden aan de westkust van het eiland, Pasir Bogak (ongeveer 2 km van Pangkor Town).
Van Pasir Bogak loopt de weg naar het noorden naar het dorp Teluk Nipah, waar de meeste budgetaccommodaties te vinden zijn. Het gaat dan naar het noordelijke uiteinde van het eiland, langs de luchthaven naar een locatie waar het Pangkor Pan Pacific Hotel zich bevindt. Dit is de locatie van de beroemde Gouden Zandbaai (Pantai Puteri Dewi) in Teluk Belanga. Naast Teluk Belanga ligt Teluk Dalam waar zich de derde Pier (Pan Pacific Jetty) op het eiland Pangkor bevindt. Deze pier is uitsluitend voor gasten van het Pangkor Pan Pacific Hotel.
Na Teluk Dalam draait de weg naar het oosten en komt uiteindelijk weer samen met de weg aan de oostkust in Sungai Pinang Kecil, een volledige rondje is af. Naast de bovengenoemde eenvoudige ringweg, is er slechts één aftakking in Pangkor Town, waar de weg naar het zuiden loopt naar Teluk Gedung en Teluk Baharu. In Teluk Gedung is het 17e-eeuwse Nederlandse fort "Dingdingh" en de Batu Bersurat (de gegrafeerde rots).


Boot naar Pangkor

xx

 

De stad met de meeste activiteiten is waarschijnlijk je aankomstpunt, Kampung Sungai Pinang Kecil. Naar deze plaats stuurt de visserij-industrie haar producten naar toe en worden de broodnodige producten van het vasteland aan land gebracht.
De bewoonde gebieden op Pangkor zien er spannend uit. Smalle straatjes met weinig autoverkeer. Het wordt gedomineerd door tweewielers. Loop eens door de dorpen om te genieten van enkele snacks en bezienswaardigheden. Bezoek de visfabrieken, die gedroogde inktvissen, ansjovis, satévis en gedroogde garnalen produceren. De mystiek van een mooi vissersdorp heeft altijd toeristen over de hele wereld gefascineerd. Vlakbij de Pulau Pangkor- steiger is het belangrijkste dorp met een breed scala aan verse en gedroogde vis en souvenirs gemaakt van schelpen en lokale materialen.

Vergeet niet het dorp Sungai Pinang Besar te bezoeken. Dit dorp is populair om de bouw van boten en de reparatie hiervan.
Verder op het eiland ligt Teluk Nipah, dat steeds populairder wordt. Accomodaties hebben hier veel te bieden van de midden tot de lagere budgetten. Het kan een beetje teleurstellend zijn voor diegenen, die een iets meer luxer eilanduitje in gedachten hadden. Chalets, restaurants en motels liggen langs de straten en zelfs de kleine steegjes en tijdens het hoogseizoen is het vol met toeristen. De hoofdweg ligt tussen het strand en de motels en chalets, dus verwacht geen chalets op het strand.
Net buiten de hoofdstraat, aan het einde van de steegjes, ligt de grens van het bosreservaat. 'S Avonds (omstreeks 18.30), als je geluk hebt, kun je getuige zijn van het voeren van een aantal neushoornvogels. Je kunt zien, hoe de lokale bevolking ze voert met brood of papaja, dat ze omhoog houden. De neushoornvogel komt deze uit de hand opeten. Soms mogen de toeristen dat ook doen. De vogels zijn altijd op hun hoede.
Vanaf het strand kunt u ook een korte boottocht maken naar de nabijgelegen eilanden. Dit is bij uitstek het gebied om te snorkelen bij Pulau Giam en Pulau Mentaggor. Je kunt hier ook kajaks huren voor een peddeltocht naar deze eilandjes. Teluk Nipah is een populaire lokale badplaats. Het kan soms in het weekend en op feestdagen erg druk zijn, maar doordeweeks zijn de stranden bijna leeg. Een breed scala aan zon- en wateractiviteiten kun je hier doen, zoals bananaboot varen, vissen, jetskien, kajakken, duiken, snorkelen.

 


Voor bussen of boot naar Pangkor 

 

 

  Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite