MALAYSIA
SITE

Pangkor
-- Pangkor
-- Pangkor Laut
-- Fort Dingdingh (VOC)
-- Fu Lin Kong Tempel
-- Kaliamman Tempel
-- Lin Ye Kong Tempel
-- Pangkor - Bus
-- Pangkor - Ferry
-- Pangkor - Hotels
-- Pangkor - Jungle Trek
-- Pangkor - Kaart
-- De Westkust
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
  

FORT DINGDINGH

Ben van Wijnen

In vroegere tijden was dit eiland het centrum voor piraterij. De piraten hadden hun thuishavens bij de Pulau Gedung Hills, Gua Lanun (Pirates 'Cave) en Batu Perompak (Pirates' Rock) op het eiland Pangkor. Veel schepen / boten werden geŽnterd en beroofd van hun goederen en producten.
De Nederlanders werden hier actief in de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De mensen van de VOC hielden zich bezig met de tinindustrie, totdat de Britten het overnamen. In 1670 bouwden de Nederlanders een fort (ook voor bescherming tegen de lokale bevolking en de hogere machten van die tijd) in Tiger Rock: fort Dingdingh. 

Het fort Dindingh (Kota Belanda)

Het fort ligt in het plaatsje Teluk Gedung (naar het zuiden) en wordt op het eiland Kota Belanda genoemd.
In Nederlandse verslagen wordt het steeds aangeduid als fort "Dingdingh", genoemd naar de rivier Dindings, die tegenover het eiland, dus op het vasteland in zee stroomt.
Over deze rivier werd tin uit Perak naar de zee vervoerd. De Nederlanders wilden het alleenrecht hebben op deze handel in tin. Dus bouwden ze in 1670 een vierkantig fort om zo de handel te kunnen controleren en monopoliseren. Gouverneur Balthasar Bort rapporteerde in 1678, dat 59 mensen belast waren met de blokkade van Perak en dat de VOC op het eiland een houten fort bezat met 9 kanonnen. Onder deze mensen waren o.a. een inspecteur, boekhouder, kapitein, chirurgen, soldaten en zeelieden. De aanwezige vloot bestond uit het jacht de "Laren", de sloep "Cacap" en de boot "Dingdingh".

Het fort staat op honderd meter van het strand en is opgebouwd uit drie stenen muren met ronde ramen, die op regelmatige afstand van elkaar geplaatst zijn. Bij het fort is een klein park aangelegd en zijn er wat winkeltjes voor bezoekers neergezet. De voormalige vesting is momenteel een toeristenattractie.

xx


Het fort Dindingh'


Het fort schijnt jaren later versterkt te zijn, aangezien de Engelse ontdekkingsreiziger William Dampier in 1689 schrijft:

"Het fort is massief gebouwd, zonder zijstukken en bastions, zoals een huis. Elk zijde ongeveer tien meter. De muren zijn van een goede dikte en van steen gemaakt. Ze hebben een hoogte van ongeveer 30 voet.
Er zijn 12 tot 14 kanonnen, die naar elke kant zijn gericht. De kanonnen zijn op een sterk platform gezet binnen de hoge muren op een hoogte van 16 voet.
In dit fort slaapt de gouverneur met zo'n 30 soldaten, die onder het platform van de kanonnen slapen.
Het fort is zo'n 100 meter verwijderd van de zee. Bij de baai is nog een laag, houten huis, waar de gouverneur zijn tijd doorbrengt".

In 1690 werd het Nederlandse garnizoen aangevallen door de strijder Panglima Kulup en het fort werd verwoest. Deze was het niet eens met door de VOC gevoerde beleid. De Nederlanders waren echter weer snel terug, maar pas op 20 november 1745 werd er opdracht aan Baron van Imhoff gegeven tot herbouw van het fort op Pulau Dindingh.

xx Koopman Ary Verbrugge bereikte een akkoord met de koning van Perak om alle tin aan de VOC te verkopen en het recht om een fort elders te bouwen. De Nederlanders bouwden een baksteenfabriek en het fort kwam te staan in Tanjong Putus. Deze plaats moet aan de Perak-rivier gelegen hebben (nabij Teluk Intan).
Het fort was klaar op 18 oktober 1748 en Baron Van Imhoff gaf opdracht tot de verhuizing van Pulau Dindingh naar het nieuwe fort.

Toen Malakka door Groot-BrittanniŽ werd bezet, werden we gedwongen om ook Tanjong Putus op te geven!

Sinds 1978 wordt Dindingh als monument aangemerkt en volgens de wet kan iemand, die vandalisme pleegt aan een oud monument of een historische plaats, naar de gevangenis worden gestuurd voor een maximumperiode van drie maanden.


Batu Bersurat of
Rots van de tijger

Op korte afstand van het fort Dindings is Batu Bersurat (Heilige Beschreven Rots).
Het is een grote, massieve granietkei, die de inscriptie heeft "1743 I.F.CRALO" en de initialen VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie).
Ook isde NEDERLANDSE LEEUW afgebeeld, staande met schild en opgeheven zwaard - en die hoort bij de VOC en bij het legeronderdeel van het Fort. De strijdende leeuw en het VOC-teken  zijn bovendien, met brede omringende lijnen, voorgesteld alsof ze op een WAPENSCHILD staan.
Daaronder staan de letters W.P.O. Zijn dit de initialen van de tekenaar, soldaat of iemand hoger in rang?
 
Het verhaal gaat, dat er een Nederlands jongetje bij deze rots aan het spelen was. Even later was het kind ineens spoorloos verdwenen. Men heeft gezocht en gezocht, maar men heeft het kind niet meer gevonden.
Men veronderstelde, dat de leeuw een tijger voorstelde en dat tijger de jongen heeft meegenomen.
De lokale bevolking zegt echter, dat het aannemelijker is, dat een boze MaleisiŽr het kind heeft meegenomen.
xx

Rots met leeuw en VOC-teken

In 1690 vertrokken de Nederlanders omdat lokale leiders vaak het fort aanvielen. In 1743 werd het fort herbouwd, maar de Nederlanders bleven niet lang. Kort daarna, begin 19e eeuw, kwamen de Britten. Met hun aankomst werd het eiland omgedoopt tot Pulau Kera wat Monkey Island betekent. Er zijn nog steeds veel apen op de Pangkor. Later werd Pulau Kera omgedoopt in Pulau Aman (vredig eiland) en vervolgens in Pulau Pangkor (prachtig eiland). Pangkor Island ligt aan de monding van de Sungai Dinding. Van Lumut moet je een veerboot nemen om naar het eiland te komen. Het duurde ongeveer 30 minuten en de reizen zijn om de 30 minuten beschikbaar.

Een veel grotere selectie van de beste hotels op Pangkor <klik>

 


Pangkor Sandy Beach Resort

Gelegen op Pangkor eiland is Pangkor Sandy Beach Resort de perfecte keuze voor reizigers die Pangkor en omgeving willen bekijken. Het hotel ligt 02 KM van het stadscentrum en de belangrijkste faciliteiten zijn dus goed bereikbaar. Ook gemakkelijk te bereiken zijn Perpustakaan Awam Pulau Pangkor, Tortoise Hill, Zuid Pangkor Bos Reservaat.
De faciliteiten en diensten, geboden door het Pangkor Sandy Beach Resort, garanderen een plezierig verblijf voor gasten. Dit hotel beschikt over vele faciliteiten die zelfs de meest veeleisende gasten zullen overtuigen.
25 kamers, verspreid over 2 verdiepingen, bieden een warme en plezierige atmosfeer met modern comfort zoals plasma tv, draadloos internet (gratis), airconditioning, balkon/terras, ventilator. Hotelfaciliteiten als zwembad (buiten), zwembad (voor kinderen), tuin, watersport (gemotoriseerd), watersport bieden alle gelegenheid om te ontspannen na een drukke dag. Fantastische faciliteiten en een uitstekende locatie maken het Pangkor Sandy Beach Resort de perfecte uitvalsbasis om van uw verblijf in Pangkor te genieten.

Meer informatie: Pangkor Sandy Beach Resort |klik nu|

 


 

 

 

 

 Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite