MALAYSIA
SITE

Pahang
-- Pahang Eilanden
-- Bukit Gambang
-- Bukit Tinggi
-- Cameron Highlands
-- Cherating
-- Cherating Hotels
-- Endau Rompin
-- Frasers Hill
-- Gemok-Ferry Tioman
-- Genting Highlands
-- Jerantut
-- Kenong Rimba Park
-- Kuantan
-- Kuala Gandah (Olifanten)
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini
-- Taman Negara
-- Temerloh
-- Tioman
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Pahang

Teluk Chempedak

Pahang is de derde grootste staat van MaleisiŽ, na Sarawak en Sabah, en de grootste in het schiereiland MaleisiŽ. Pahang's hoofdstad en grootste stad, Kuantan, is de achtste, grootste stedelijke agglomeraties in MaleisiŽ.
De koninklijke hoofdstad en de officiŽle zetel van de Sultan van Pahang bevinden zich in Pekan. Het oude Pahang-koninkrijk dateert uit de 5e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog organiseerde het zichzelf als een van de federale staten van Malaya. Modern Pahang is een economisch belangrijke staat met hoofdactiviteiten in diensten, industrie en landbouw.
Het stroomgebied van de Pahang is verbonden met de twee grootste natuurlijke zoetwatermeren van MaleisiŽ, Lake Bera en Lake Chini. Deze worden beschreven als een waterrijk gebied van internationaal belang.
De hoogste berg, Mount Tahan, reikt tot een hoogte van 2.187 m, wat ook het hoogste punt is van het schiereiland MaleisiŽ. De hooglanden zijn bedekt met tropisch regenwoud. Pahang is de thuisbasis van de twee belangrijke nationale parken, Taman Negara en Endau-Rompin, beide liggen in respectievelijk het noorden en het zuiden van de staat.

Deze grote primaire regenwouden zijn uitgestrekt en herbergen veel zeldzame of bedreigde dieren, zoals de tapir, kancil, tijgers, olifanten en luipaarden. Varens komen ook extreem vaak voor, vooral vanwege de hoge luchtvochtigheid en de mist, die het gebied binnendringt. Populaire heuvelresorts in deze belangrijkste hooglandgebieden zijn: Cameron Highlands, Genting Highlands, Fraser's Hill en Bukit Tinggi. De Cameron Highlands herbergen grote theeplantages en ook een belangrijke leverancier van peulvruchten en groenten voor zowel MaleisiŽ als Singapore.
De schilderachtige kustlijn van Pahang is een paradijs van wuivende palmen en zandstranden zoals Cherating, Teluk Cempedak, Beserah, Batu Hitam en Tanjung Sepat. Ook ligt langs de kustvlakte een 32 km2 breed oppervlak van alluviale grond, dat de delta's en estuariene vlaktes door de rivieren Kuantan, Pahang, Rompin, Endau en Mersing is gevormd.

Belangrijke economische centra zijn te vinden langs de kust, waar zowel hoofdstad als koninklijke hoofdstad van de staat, Kuantan en Pekan, liggen. Ongeveer 58 km uit de kust van Pahang ligt Tioman Island, een aantrekkelijk vakantieparadijs in de Zuid-Chinese Zee, geroemd als een van de beste eilandvakanties ter wereld.
De hoofdspoorweg is de KTM East Coast Railway Line, die de 'Jungle Trein' wordt genoemd, vanwege de route die door het dunbevolkte en zwaar beboste binnenland loopt. De spoorlijn wordt beheerd door Keretapi Tanah Melayu (KTM), een overheidsbedrijf. De 526 km lange enkelspoor, die loopt tussen Gemas en Tumpat bij Kota Bharu, werd in de koloniale tijd al door de Britten gebruikt om tin te vervoeren.
De traditionele keuken van Pahang biedt veel visgerechten, vergelijkbaar met de traditionele keuken van andere staten. Het hoofdvoedsel in een Pahang-culinaire traditie is rijst, die ook in andere Aziatische culturen voorkomt. Rijst wordt vaak geserveerd met gulai of singgang, ulam en sambal specerijen. Andere populaire Pahang-gerechten zijn Nasi Kebuli, Opor Daging en Paceri Nenas.

Toerisme is ťťn van de grootste sectoren van de staatseconomie van Pahang en draagt ongeveer 26% bij van de totale staatseconomie bij. De top vijf meest bezochte plaatsen door MaleisiŽrs in Pahang waren Cameron Highlands, Genting Highlands, Teluk Cempedak, Taman Negara en Cherating. Pahang heeft na Kuala Lumpur en Sabah het op twee na grootste aandeel luxehotels.

Pahang bezit ook drie van de belangrijkste "hill stations" van het schiereiland, in Cameron Highlands, Fraser's Hill en Genting Highlands. Elk "hill station" is ontwikkeld volgens een ander concept. Cameron Highlands is beroemd om zijn uitgestrekte theeplantages, vlinders, aardbeien en honingbijboerderijen. Fraser's Hill is een van de weinige ongerepte bossen van MaleisiŽ, met een hoge biodiversiteit. Het is een van de beste locaties van MaleisiŽ om vogels te spotten. Terwijl Genting Highlands beroemd is om zijn koele en luchtige weer met indoor & outdoor pretpark, ultramodern entertainmentcentrum, vijfsterrenhotels en de thuisbasis van het enige casino in MaleisiŽ.

Taman Negara is het meest bezochte laagland bosreservaat (nationaal park). Het is ťťn van de oudste regenwouden ter wereld. Het wordt geschat op 130 miljoen jaar oud. Kenong Rimba Park, in de buurt van Kuala Lipis, is een ander bosreservaat dat wordt behouden als een alternatieve ondersteuning voor Taman Negara. Een ander opmerkelijk bosreservaat is het Endau-Rompin National Park. Deze wordt op agressieve wijze gepromoot door Pahang State Government als een belangrijk ecotoerisme park. Er is een Olifanten Opvangcentrum in Kuala Gandah.
De Pahang-rivier is een ander troef voor het toerisme. De bovenloop van sommige van de zijrivieren is geschikt voor watersporten zoals kanoŽn en wildwaterraften. Veel watervallen zijn toegankelijk voor het publiek, vooral in recreatieve bossen. Tasik Bera en Tasik Chini zijn belangrijke en zeldzame voorbeelden van natuurlijke meren in MaleisiŽ.

 

 

 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite